Boğazlar'daki kirliliğe TÜBİTAK kalkanı
Gemi geçişlerinde dökülen kimyasallar sebebiyle ciddi kirlilik riski taşıyan Boğazlar, TÜBİTAK'ın özel araştırma gemisiyle izlenecek.
Türkiye'nin teknoloji üssü TÜBİTAK, Boğazlar'daki kirlilik için harekete geçti. Boğazlar, kıyı alanları ve açık denizlerde araştırma yapmak için özel bir gemi yapımına başlayan kurum, yıl sonuna kadar söz konusu gemiyi denize indirecek. Deniz araştırmaları gemisi, özellikle tanker ve gemi geçişlerinde dökülen petrol ve kimyasallar sebebiyle ciddi kirlilik riski taşıyan Boğazlar'da kullanılacak. “R/V Marmara” isimli gemi; aynı zamanda enerji, genetik ve mineral kaynak araştırmaları ve turizmle ilgili konularda da faaliyet yürütecek. 41 metre uzunluğundaki gemide 12 mürettebat ve 11 araştırmacı çalışacak. 3 ton kapasiteli vinç, derinlik ölçer, akıntı ölçer, su örnekleyici gibi ünitelerin yer alacağı gemide, 5 adet ayrı laboratuvar bulunacak.
MERKEZDEN TAKİP
Türk Boğazları'ndan yılda yaklaşık 55 bin gemi geçiyor. Boğazlar ve denizler, gemi taşımacılığı ve gemi kazalarıyla denize dökülen petrol ve benzeri maddelerle tehdit altında bulunuyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) yapacağı gemi, denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunması ve kirletici sebeplerin denize etkilerinin belirlenmesi gibi alanlarda araştırma yapacak. Geminin ilgili kurumlarla eşgüdüm halinde yapacağı bu çalışmalar, kirlenmenin kontrolü ve engellenmesi açısından büyük önem taşıyor. TÜBİTAK deniz kirliliği konusunda ayrı bir merkez kurmayı da hedefliyor. Merkezle, denizlerin kirlilikten korunması için izleme çalışmaları yapılacak ve gerekli tedbirler alınacak. Bu merkez ile Türkiye'de deniz araştırmaları için bilim insanı yetişmesi de sağlanacak.