Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Daha çok gemi için doğru zamanı bekliyor
İlk gemi siparişine yaklaşık iki buçuk yıl önce başlayarak armatörlüğe giriş yapan Ciner Grup, altısı suda 19 gemiden ulaşan bir filoya ulaştı. Şirketin farklı tip gemi yatırımları için doğru zamanı beklediğini söyleyen Ciner Denizcilik CEO’su Vasileios Papakalodoukas, şirketin büyüme hedeflerini ve yeni gemi yatırımlarını Perşembe Rotası’na anlattı.

Ciner Denizcilik’in Yunan CEO’su Vasileios Papakalodoukas, zor sularda yeni şirketi ve gemileri emniyetli şekilde yüzdürüyor. Riskli bir dönemde yeni kurulan şirketin direktörlüğünü alarak zor bir görev üstlenen Papakalodoukas, yatırımlardan oldukça memnun. Ciner Denizcilik CEO’su Vasileios Papakalodoukas, şirketin büyüme hedeflerini ve yeni gemi yatırımlarını DÜNYA-Perşembe Rotası’na değerlendirdi.

Türkiye ve Ciner Grup’taki hayatınız ne zaman ve nasıl başladı?

Şirkete Kasım 2009 tarihinde katıldım. Daha önceleri yine denizcilik ile ilgili olarak Türkiye’yi pek çok kez ziyaret ettim; ilk gelişim ise 1998 yılıydı. Bu ziyaretlerim esnasında Türk denizcilik ve gemi inşa firmaları ile tanıştım. Yine bu ziyaretlerim esnasında ortak bir tanıdık beni, o sıralarda denizcilik şirketini kuracak bir yönetici aramakta olan Turgay Bey’e (Turgay Ciner) tavsiye etti. Ciner’deki hayatım bu şekilde başlamış oldu.

Denizcilik sektöründeki deneyiminiz nedir?

İlk olarak 1996’da, kendi gemileri olan ve bunların işletmesini de yapan bir şirkette çalıştım. Bu gemiler Multipurpose ve Ro-Ro gemilerdi. Makine enspektör yardımcısı olarak çalışmaya başladığım bu şirketten makine enspektörü olarak ayrıldım. Bir sonraki şirketim 25.000 ile 95.000 deadweight’lik çok eski tankerleri olan ve bunları işleten bir şirketti. Gemi inşa mühendisi olarak çalışmaya başladığım bu şirkette daha sonra teknik müdürlüğe ve son olarak da 2002 yılında genel müdürlüğe terfi ettim. İlk iki yeni inşa tanker siparişini 2001 başlarında verdik, bu rakam daha sonraları 11’e yükseldi. Mühendislik eğitimi aldığım için, kontratın imzalanmasından, gemilerin teslim alınışına kadar bütün aşamalarda görev aldım. Daha sonra, yukarıda da ifade ettiğim gibi Ciner Denizcilik’ e geçtim. Turgay Bey’in, bu sektörde yola çıkarken koyduğu hedeflere ulaşarak bu şirkette uzun süre kalmayı umuyorum.

Suda ve siparişte olan toplam kaç geminiz var? Filonuzda ulaşmak istediğiniz bir kapasite var mı?

Şu anda 3 ‘ü Handysize ve 3’ü Kamsarmax olmak üzere suda olan ve işletmesini kendimizin yaptığı 6 adet dökme yük gemimiz var. Güncel sipariş defterimizdeyse 2012-2015 tarihleri arasında teslim alınması planlanan 13 adet gemimiz var. Şimdilik yönelimimiz 35.000-82.000 deadweight arasındakı dökme yük gemilerinde. Teslim alacağımız 13 gemiden sadece 2 tanesi Suezmax tanker ki bunlar da 2015 tarihinde teslim alınacak.

Piyasaların durumu ve finans olanakları bizi daha çok ya da sıfır siparişe yönlendirecektir. Hedefimiz etkilemek adına genişlemek değil, karlılıktır.

Yeni sipariş ve başka tip gemilere yatırım yapma planlarınız var mı?

Eğer daha çok sipariş vermeye karar verirsek bu kesinlikle başka tip gemilerde olacaktır. Hali hazırda yatırımımızın büyük bir bölümü dökme yük gemilerinde ve bu poziyonda kendimizi rahat hissediyoruz, bu nedenle, sipariş vermeye karar verirsek bundan sonra tanker ve gaz gemisi gibi başka tip gemilere yöneleceğiz. Arkamızdaki gücün bize sağladığı olanaklarla, risk değerlendirmesi adına filomuzu çeşitlendirmeyi umuyoruz. Bunu yaparak daha bir süre devam etmesi beklenen piyasalardaki dalgalanmaları daha rahat aşacağımızı düşünüyoruz.

İlk geminizi geçen sene teslim aldınız. Gemilerinizi şu ana kadarki performansından memnun musunuz?

İlk gemimizi 12/02/2011 de teslim aldık ve sene sonuda kadar toplam 5 gemi teslim aldık. İyi ve kaliteli gemiler aldığımız için çok memnunuz, geçtiğimiz sene her hangi bir sorun yaşamadık. Gemileri tavan fiyatlarının çok altında aldığımızdan ve navlun piyasaları bizim tipteki gemileri desteklediğinden geçen sene bizim lehimize sonuçlandı. Geçtiğimiz sene bizim için iyi bir seneydi ve bundan mutluluk duyuyorum.

Denizcilik ve navlun piyasaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kimse geleceği öngöremez. Piyasa ilkelerini analiz etmek, tek başına, geleceğin ne getireceğini gösteremez. Tabii ki piyasaları takip etmek bizim işimiz ve herkesin görüşlerini dinlemeye açığız. 2012 senesi bütün denizcilik şirketleri için zorlu başladı ancak inanıyorum ki senelik navlun ortalaması, operasyonel ve finansal giderleri karşılayacak kadar yüksek olacaktır. Eğer bu gerçekleşirse biz bunu başarı olarak değerlendireceğiz.

Pek çok Avrupa bankası denizcilik kredilerini kesmiş durumda. Siz kendi finansınızı nasıl sağlıyorsunuz?
Bizim açımızdan bakınca, kredi zorluğu ve depresif navlun piyasaları, gemilerin talepten daha fazla olduğu günümüz şartlarında, daha iyi bir arz/talep dengesinin kurulmasını sağlayacak ve bu piyasaların yararına olacaktır. Bizim durumumuzda ise riski dağıtacak şekilde çeşitlendirilmiş ve finansal açıdan güçlü bir grubun arkamızda olması, geçen senelere oranla daha yüksek marjlarda olsa da bize finans bulma konusunda bizi şanslı kılıyor. Finans zorluğunun bir süre daha sürmesi, genel olarak denizcilik endüstrisinin yararına olacaktır.

Bu soruya cevap vermeye istekli olmadığınızı biliyorum ancak şu ana kadar yaptığınız toplam yatırım ne kadardır?

Bu bilgiyi açıklayamam, ancak; gemileri satın aldığımız fiyatlar o zamanki piyasa fiyatları içinde, Denizcilik konusunda bilgi sahibi biri, 2009-2011 arasındaki, kontrat tarihlerini, tersane isimlerini ve filo çeşitliliğimizi göz önüne alarak yaklaşık yatırımımızı hesaplayabilir.

Son olarak, Türk Denizcilik sektörü ve şirketleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türk denizcilik şirketlerinin çoğunun, uluslararası oyuncu olma yolunda hızla ilerlediklerini düşünüyorum. Nitelikli şirketlerin daha da çok artacağına inanıyorum. Türk insanının denizciliğe tutkuyla bağlı olduğunu görüyor ve deneyimliyorum ki bu da, başarılı bir operasyon için çok önemli bir başlangıç noktası. Günümüzde de geçmişte olduğu gibi başka sektörlerde başarılı olmuş gruplar tarafından kurulmuş denizcilik şirketleri var. Bu şirketlerin, denizcilik serüvenlerini bugünkü gibi kötü günlerde de destekleyecek sermayesi vardı. Türk denizciliğinin bu daha önce benzeri görülmemiş krizden çok daha güçlü bir pazar payı ve daha iyi, daha genç gemilerle çıkacağına eminim.

perşemberotası (Murat Erdoğan)

Eklenme tarihi: 30.03.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HAMALOĞLU Denizci..
 TURGUT OKAN Deniz..
 TAMİ Denizcilik
 LCM ROTA Denizcil..
 AMİRAL Maritime
 KEVSER Denizcilik
 PASİFİK Lojistik ..
 ADAMOĞLU Denizcil..
 MAGOSA Kıbrıs Tra..
 TSC Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim