Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Tarihin en büyük gemi kurtarma operasyonu
İtalya'nın batısındaki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarparak kaza yapan ve halen adanın birkaç metre açığında yan yatık halde bulunan Costa Concordia kruvaziyerinin enkazını kaldırma planı açıklandı.

Roma'daki Yabancı Gazeteciler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısına katılan, Sivil Savunma Genel Müdürü Franco Gabrielli, geminin sahibi Costa Crociere şirketinin genel direktörü Gianni Onorato, enkaz kaldırma işlemini üstlenen İtalyan-Amerikan konsoriyomu adına Richard Habib ve Toskana Bölgesel Yönetim Başkanı Enrico Rossi, Costa Concordia'nın enkazını kaldırma operasyonun detaylarını kamuoyuna açıkladı.

Sivil Savunma Genel Müdürü Franco Gabrielli, İtalyan-Amerikan konsorsiyumu Titan-Micoperi'nin geliştirdiği enkaz kaldırma projesinin 15 Mayıs'ta kabul edildiğini, ortaya konan projenin kendisini tatmin ettiğini belirterek, Costa Crociere şirketine teşekkür etti.

Gabrielli, kazanın ardından yolcuların ve hayatını kaybeden kurbanların gemiden çıkarılmasına, ardından bir çevre felaketi yaşanmaması için geminin yakıt tanklarının boşatılmasına önceliği verdiklerini hatırlattı.

Gemide hayatını kaybedenlerden 30'unun çıkarıldığını ve cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini kaydeden Gabrielli, "Bildiğiniz üzere halen 2 kişiye ulaşabilmiş değiliz. Bu kişileri, ailelerine teslim edemedik. Bulunamayan bu iki insan, arama-kurtarma ekipleri için de saplantı haline geldi. Ancak, şu anda arama-kurtarma ekiplerinin arama yapması için gemide güvenli bir durum sözkonusu değil" diye konuştu.

Adanın birkaç metre açığında bulunan Costa Concordia'nın bu şekilde uzun süre daha böyle kalamayacağının farkında olduklarını aktaran Gabrielli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geminin uzun süre burada kalması çevreye zarar verir. Hava koşullarının iyiye gidiyor olması çalışmalarımıza yardımcı olacaktır. 31 Ağustos'a kadar gemi buradan kaldırılmalı. Kışa kalmak istemiyoruz. Giglio kıyılarının güvenliği için gemiyi, bir an önce ana karada bir limana götürmek istiyoruz."

TARİHİN EN BÜYÜK GEMİ KURTARMA OPERASYONU

Gemi enkazı çıkarma ve kurtarma işlerinde uzman olan ABD'li “Titan-Salvage” şirketinin yöneticisi Richard Habib de "Bu, tarihin en büyük gemi kurtarma operasyonu olacak. Bu büyüklükteki, bir gemiyi kurtarmak için doğru teknikleri kullanmak lazım. Biz bu operasyonu, Giglio Adası'na, adanın ekonomisine ve halkına saygılı bir şekilde gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin geminin enkazını kurtarma planının başarıya ulaşma şansının ne kadar olduğu sorusuna Habib, "Planımız işleyecek. Şimdilik sadece bunu söyleyebiliriz" yanıtını verdi.

Konuşması sırasında şirketinin daha önce buna benzer operasyonlarına ilişkin dia gösterimi yapan Richard Habib, Concordia kruvaziyerini kurtarma operasyonunda 300 kişinin görev alacağını ifade etti.

Titan-Salvage şirketinin bu operasyondaki İtalyan partneri olan Micoperi yöneticisi Silvio Bartolotti de, yapılacak işin dev bir operasyon olduğunu ve en geç bir hafta içinde çalışmalara başlanacağı bilgisini verdi.

HIZLICA YAPILMASI GEREKEN BİR OPERASYON

Toskana Bölgesel Yönetimi Başkanı Enrico Rossi de basın toplantısında, geminin yer aldığı Toskana takımadalarından Giglio Adası'nın doğal güzellikleriyle anılan bir yer olduğunu, adanın ve çevresinin zarar görmemesi gerektiğini dile getirerek, "Hızlıca yapılması gereken bir operasyon" dedi.

Rossi, "Bu operasyon bizim bölgemizde yapılacak. Piombino'dan yürütülecek. Toskana, bu operasyona, gerek Livorno Limanı'nın geminin söküm çalışmalarına adaylığıyla, gerek bölgemizin zararını tazmin için katılmak istiyor" ifadelerini kullandı.

ONORATO'NUN AÇIKLAMALARI

Costa Concordia kruvaziyerinin sahibi Costa Crociere şirketinin genel direktörü Gianni Onorato da yaptığı açıklamada, gemi enkazını kaldırma işleminin 300 milyon dolardan fazla maliyetin olacağını açıkladı.

Bir gazetecinin geminin kaptanı Francesco Schettino hakkındaki sorusuna, genel direktör Onorato, "Devam eden bir yargı sürecine yorum yapmak istemiyoruz. Ancak, şunu söyleyebiliriz ki Schettino, 2006 yılından bu olaya kadar şirketimizin kaptanıydı" dedi.

Onorato, Schettino'nun kendileri için kaptan olmaya uygun yeterlilikte olduğunu düşündüklerini ancak yaşanan olayın tek sorumlusunun Schettino olduğunu savundu.

YOLCULARIN ÇOĞU 11 BİN EUROLUK TAZMİNATI KABUL ETTİ

Basın toplantısının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Costa Crociere Genel Direktörü Onorato, önerdikleri 11 bin euro artı tüm masrafların karşılanması teklifini yolcuların yüzde 64'lük bölümünün kabul ettiğini söyledi. Onorato, gemide hayatını kaybedenlere ilişkin süreci ayrı değerlendirdiklerini belirterek, bunların dışında kendilerine karşı açılan tazminat davasının da 200 olduğunu bununda yüzde 6'ya tekabül ettiğini bildirdi.

Onarato, gemide hayatını kaybedenlerin yakınlarına da 100 bin Avroluk bir teklif sunduklarını bu teklifin kurbanların yakınlarının acılarını hafifletmese de, yapılmış en iyi teklif olduğunu ileri sürdü.

Her şeyin yolunda gidip, geminin karada bir limana yaklaştırılmasından sonra yolcuların gemide kalan eşyalarını alıp alamayacağı sorulan Onarato, bunun geminin içine girilebilecek güvenli ortamın oluşmasından sonra olabileceğini ifade ederek, "Şifreli kasalarda olan ya da açıkta olan eşyaların, doğru kişilere, sahiplerine gitmesi için yerel yetkililerle kapsamlı bir program geliştireceğiz" şeklinde yanıtladı.

DEV PLAN

Yaklaşık 9 ayda tamamlanması öngörülen ve 300 milyon dolara mal olacağı ifade edilen Costa Concordia kruvaziyerinin enkazını kaldırma planı şöyle:

"Halen Giglio Adası'nın birkaç metre açığında adaya paralel şekilde yan yatık halde bulunan dev geminin, denize bakan tarafına, su altında bir platform inşa edilecek. Bu platform, geminin herhangi bir terslik nedeniyle denize doğru sürüklenerek batmasını önlemenin yanı sıra, geminin kara tarafından alınacak destekle doğrultulmasını sağlayacak. Geminin doğrultulmasının ardından içindeki su tasfiye edilerek, su üstüne çıkması sağlanacak. Bu aşamadan sonra dev kruvaziyer, vinç ve römorkörlerin yardımıyla ana karadaki bir limana yüzdürülecek."

Costa Crociere Genel Direktörü Gianni Onorato, geminin hangi limana çekileceğinin henüz netlik kazanmadığını bildirdi.

Hürriyet

Eklenme tarihi: 19.05.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AQUANAUT Diving
 GRUP Denizcilik S..
 UĞUR Den. San. Lt..
 ARIF KALKAVAN
 EN-KO Denizcilik ..
 VERA Denizcilik
 M&M
 CENGİZ Denizcilik
 LALE Denizcilik
 CONTAZ Gemi İşlet..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim