Yunanistan’a çifte vergi tepkisi
Ekonomik krizdeki Yunanistan’ın, Türk gemi şirketlerinden, Sisam Adası’na götürdükleri yolculardan aldıkları ücretin yüzde 5’ini harç olarak istemeye başlaması tepkilere neden oldu.
Geçen 10 Nisan'da Sisam'a (Samos) turist taşıyan Türk gemi şirketlerine bir yazı gönderen Samos Liman Başkanı Emmanouil Mavrelo, ülkesinin Kalkınma Bakanlığı'nın politikası ve yasaları gerekçe göstererek tüm yolculardan yüzde 5 harç talep etti. Mavrelo yazısında, 1 Nisan tarihinden itibaren yürürlükte olan yasalara göre, her geminin, gemi yolcusunun her muadil güzergah için ödeyeceği taşıma ücreti üzerine yüzde 5 oranında olan bir liman harcını tahsil etmesi ve şubemize vermesi gerekmektedir. Böylece Kuşadası-Sisam, Sisam-Kuşadası seferleri için kesilen biletlerin taşıma ücretlerine ve aynı gün gidip dönen yolcunun ödediği toplam taşıma ücretine yüzde 5'lik harç analitik olarak verilecektir ifadelerini kullandı.
VATANDAŞINDAN ALAMADIĞI VERGİYİ BİZDEN İSTİYOR
Yunan makamlarının vergi ödemeyen şirketlerin gemilerinin limanda bağlanacağı tehdidinde bulunduğunu ileri süren Türk gemi şirketleri, uygulamayı ilgili bakanlıklar, Deniz Ticaret Odası ve diğer mesleki örgütlere duyurduklarını bildirdi. Taşımacılık yapan denizcilik işletmeleri, hiçbir Türk makamının soruna çözüm bulmak için harekete geçmediğini öne sürdü. Türkiye'de vergilerini düzenli olarak ödediklerini, bir de Yunanistan'a vergi ödenmesinin istendiğini söyleyen Meander Deniz Taşımacılığı yetkilisi Abdullah Gür, 2008 yılından bu yana gerek Sisam Adası'ndaki ofisimiz gerekse satış acenteleri her Türkiye bileti için yüzde 5 ek vergi ödüyor. Bu yıl Liman Başkanlığı'ndaki görevli değişince Türkiye'de sattığımız her biletten yüzde 5 vergi ödememizi istedi. Aksi taktirde gemimizi bağlayacağını söyledi. Biz zaten ülkemizde vergilerimizi ödüyoruz. Bir de Yunan hükümetine vergi vermemiz isteniyor. Yunan makamlarıyla yaptığımız tüm görüşmeler sonuçsuz kalınca geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Ticaret Odası, TÜRSAB başta olmak üzere ilgili tüm makamlara birer yazı gönderdik. Aradan yaklaşık 40 gün geçtiği halde soruna çözüm bulunacak hiçbir adım atılmadı. Gemimizin bir gün dahi Sisam'da bağlanması turizm açısından skandal olur. Kendi ülkesinin insanından vergi alamayan Yunanistan bir yandan vizesiz ziyaret için çaba gösteriyor diğer yandan bizim götürdüğümüz her yolcudan ücret talep ediyor diye konuştu.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği'nin davetlisi olarak geçen günlerde Türkiye'ye gelen Yunanistan Kuzey Ege Adaları Bölge Valisi Athanasios Yakalis'e sıkıntılarını aktardıklarını anlatan Gür, çifte vergilendirmenin sektörü olduğu kadar turizmi de baltalayacağını savundu.
ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASINA AYKIRI
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh ise Kuşadası'ndaki üyeleri Maender Deniz Taşımacılığı Şirketi'nin sorunu kendilerine iletmesinden sonra girişimlerde bulunduklarını söyledi. Dologh, Böyle bir sorun var. Üç hafta önce haberdar olduğumuzda Dışişleri Bakanlığı'nın Yunan-Türk Masası ile konuştuk. Dışişleri Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları'na yazı yazdık. Konunun takipçisiyiz. Bu uygulama, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına aykırı dedi.
YUNAN YASALARI NE DİYOR
Yunanistan'da 1996 yılında çıkarılan 2399 sayılı yasanın 'Yolcuların ve araçların liman harçları' bölümünde şu ifadeler yer alıyor Gemiye binen veya gemiden inen her yolcuya, liman tesislerinin inşası, bakımı ve modernizasyonu için indirme ve bindirme limanlarının idare ve işletme kuruluşları lehine olmak üzere özel liman kullanım karşılığı harç ödettirilir.