Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Binali Yıldırım DTO meclis toplantısında konuştu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Binali Yıldırım, Deniz Ticaret Odası meclis toplantısında konuştu.

Küresel krizin Denizcilik sektörü üzerindeki etkileri hakkında da konuşan Yıldırım; Deniz ticaretinin, küresel bir tabiatı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Her şey deniz ticareti ile oluyor. Kriz, bölge ve maliyet değiştirdi, halen devam ediyor. Dolayısıyla küresel ticaret ve yüzde 85-95'ini taşıyan denizcilik sektörü de bundan en fazla olumsuz anlamda payını alan sektör oldu. Aşırı iştah ile alıştığımız dönem sona eriyor. Yeşil reçete bizim hiçbir zaman başvuracağımız bir şey değil. Tedbirlerimiz alırız, o ayrı konu ama, yeşil reçete dönüşü olmayan hastalık anlamına gelir. Bizim kronik hastalığımız yok. Bazı şeylerin de üstesinden geliriz. Bu toplantıda bazı ipuçları aldım.''
dedi.

Yıldırım, 2012 başında hızlı bir toparlanma süreci beklenirken, Çin ekonomisindeki yavaşlamaya işaret ederek, ''Çin ekonomisinde yavaşlama başladı, derinleşmesi halinde diğer krizlerden farklı olur. Dünyanın bütün kimyasını bozacak bir iş olur'' yorumunu yaptı.

Bu durumun dikkatle izlenmesi gereken bir konu olduğunu dile getiren Yıldırım, ''OECD toplantıları yapılıyor. Alınması gereken önlemlerde birinci sırada, piyasaları bozan aşırı düşük maliyetlerle Çin'in teklif vermesi, ikinci sırada yeni makinalar, daha az yakıtlı gemiler. Bu Avrupalılar tamamen yarıştan düştüğü için, tamamen teknolojiyle çıkış yapmaya çalışıyorlar. Gelişmiş ülkeler, piyasaları maniple ederek buralara geldiler ve bu kriz bunun sonucudur'' diye konuştu.

Geçmişte gemiler ve gemiadamları "kara liste"deydi

Geçmişte gemilerin ve gemi adamlarının ''kara liste''de olduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:
''Artık verilen eğitim ile beyaz listeye geçmiştir. Gemi adamları taslağı da hazırlanıyor, yürürlüğe girecek. Limanlar yönetmeliği değiştirilecek ve her limanın ayrı yönetmeliği olmayacak. Deniz ulaştırması ve iç sularımıza önem veriyoruz. ÖTV muafiyetiyle 2,7 milyar liralık sektöre doğrudan destek yaptık. Bunu da başka hiçbir sektör almadı. Kruvaziyer rekor seviyede büyüyor, yüzde 559 artış oldu. 2012'nin ilk 5 aylık döneminde yolcu sayısı 360 bin civarındadır. Deniz ticaret filomuz kriz döneminde de büyümeye devam etti.''
dedi

Başarılı olmak istiyorsak birleşeceğiz

Yıldırım, Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, eskiden doğru dürüst gemi yapamayan Türkiye'nin artık gemi yapabildiğini kaydetti.

Gemicilikte, kontrolüzasyonun şart olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Başarılı olmak istiyorsak birleşeceğiz. Bunu hem gemicilik firmaları için hem de tersaneler için söylüyorum. Herkes yan yana küçük atölyelerle bir şeyler yapmayı hedeflerse bir ilerleme kaydedilmez'' diye konuştu.

Yıldırım, yeni teşvik sisteminde, gemi yatırımlarının öncelikli yatırımlar içinde yer aldığını hatırlatarak, yeni teşvik sisteminin denizciliğe sağlayacağı katkılara değindi.

Yeni TTK'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini anımsatan Yıldırım, ''Uluslararası ticarete uyum sağlamamıza imkan verecek. Kanunun gereklerine uygun olarak denizcilik sektörünün yer alması gereken konularda inceleme yapıyoruz. Gemi inşaa sektörünü geliştireceğiz. Biz, 3,5 milyar TL'lik yerli gemi inşası imkanı sağladık. Hiç destek yapılmadı demek haksızlık olur'' diye konuştu.

2023'te 50 bin yat kapasitesi hedefi

Bakan Yıldırım, yeni limanlar yaptıklarını dile getirerek, 2023'te 50 bin yat kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

Marmara içerisinde kuzey-güney için taşımacılığa uygun limanlar inşa edeceklerini ifade eden Yıldırım, ''Denizden yük taşımacılığını geliştirmek adına çalışmalar var. Harçlar, görevliler tarafından, vergi daireleri tarafından alınıyordu. Artık e-tahsilatla bu işler yapılabilir haline geldi. Römorkör hizmetleri konusunda yönetmelik çalışmalarına başladık. Bu sene sonuna kadar yürürlüğe sokarız. Bu, kazanç kapısı olmaktan ziyade emniyetli hizmet veren alt yapı şekline dönüşecek'' şeklinde konuştu.

Yenikapı Meydan Düzenlemesi

Katılımcılardan birinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Yenikapı Meydan Düzenlemesi çalışmasını başlatmaya hazırlanmasına ilişkin sorusu üzerine ise Yıldırım, ''Yenikapı Balık Hali, miting alanı için kaldırılmıyor. Marmaray'ın panelinde, bir, araçların geçeceği Avrasya tünelimiz var. Bu bölgeye geliyor bu yüzden. Aslında oradan kalkması da doğru bir karar. Oraya sıkışıp kaldınız. Bir an önce yapılması için biz de gerekli gayreti göstereceğiz'' dedi.

Bakan Yıldırım, konuşmasının ardından toplantının yapıldığı binadan Kıyı Emniyetine ait tekne ile ayrıldı.


Eklenme tarihi: 22.06.2012




Share |




YORUMLARINIZ


her kare yanlış dolu
ödenmeyen maaşlardan veya eksik yatan sgk priminden de konu açıldımı sayın bakanımız...

Yazan: rüzgar - 22.06.2012 20:52:29




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TCS Denizcilik
 LARA Denizcilik T..
 PASİFİK Denizcili..
 YOROZ Agency
 DENİZ RASPA
 CK Shipping
 ETA Petrol A.Ş.
 BELUGA Yatcılık
 DENLİ Denizcilik
 BAKAN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim