Bunker pazarı 1.5 milyar doları aştı
Türk gemi yakıt ikmalcileri satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 20 artırdı. Dünya genelinde 350 milyon ton civarında gemi yakıtı satıldığı görülüyor. Türkiye’nin küresel satışlardaki pazar payı ise yüzde 0.5 seviyesinde. Sektördeki dokuz şirket, işlettiği 55 adet barcıyla geçen yıl süresince 1.8 milyon ton yakıt sattı.
Bunkerciler satışları yüzde 20 artırdı
Türkiye’de faaliyet gösteren gemi yakıt ikmalcileri geçen yıl süresince Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nda gemilere toplam 1.5 milyar dolar tutarında 1,8 milyon ton yakıt sattı.
Türkiye’de faaliyet gösteren bunker (gemi yakıt ikmali) firmaları, ithal ettikleri mazot ve gazoili uluslararası sefer yapan gemilere satarak ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlıyor. BunkerWorld’un yayımlandığı raporlarda dünya genelinde 350 milyon ton civarında bunker satıldığı görülüyor. Türkiye’nin küresel satışlardaki pazar payı ise yüzde 0.5 seviyesinde. 9 şirketin işlettiği 55 adet barcıyla geçen yıl süresince 1.8 milyon ton yakıt satan sektör, bir önceki yıla göre satış miktarını yaklaşık yüzde 20 oranında artırdı. Bu satış miktarı 2008 yılındaki satışların da yüzde 20 üstünde. Bu satış rakamları sadece İstanbu Boğazı ve Marmara Denizi’ndeki satışları kapsıyor. Diğer bölgelerdeki yakıt satışları da eklendiğinde Türkiye genelinde 2 milyon tonun üstünde yakıt tedariki sağladığı tahmin ediliyor.
2011 yılında ortalama yakıt satış fiyatı 647 dolar seviyesinde seyretti. Türkiye’de fiyatlar dünya otalamasının yüzde 15-20 daha üstünde olduğu belirtiliyor. Bu veriler ışığında Türk yakıt ikmal sektörünün geçen yıl satılan yakıtlardan 1.5 milyar dolar civarında ciro elde ettiği tahmin ediliyor. Yüzde 1-2 gibi düşük karlarla çalışan sektörün cirosu aslında petrol üreten ülkelerin hanesine yazılıyor.
Pire ile aradaki makas kapanıyor
İstanbul’da birçok tedarikçi kar marjlarını ve fiyatları düşürüyor. Böylece bölgenin diğer önemli bir limanı olan Pire ile arasındaki makas kapanıyor. IFO 380 cins yakıt baz alınırsa Bunkerworld verilerine göre İstanbul’da 2011 için ortalama bunker fiyatı ton başına 653.78 USD iken Pire’de 628.6 USD olarak görülüyor. Yani fark sadece 25 USD seviyesine inmiş durumda, önceki yıllarda ise çok daha fazlaydı. 2012 Temmuz ayına gelindiğinde farkın daha da kapandığını görüyoruz. 10 Temmuz itibarıyla sadece 18 USD seviyesine inmiş durumda. İstanbul’un stratejik avantajı, miktar ve kalite konularında güvenilirliği, rekabetten doğan yüksek hizmet kalitesi ve müşterilerine kredili satış yapabilen güçlü finansal yapısıyla birleştiğinde göreceli olarak düşen fiyatlar toplam satışların 1.5 milyon ton seviyesinden 1.8 milyon tonlara gelmesi sürpriz olmadığı belirtiliyor. Hatta yakın zamanda bu rakamın 2 milyon barajını aşabileceği öngörülüyor.
Gazprom Türkiye’ye girmeyi planlıyor
Yılda ortalama 55 bin geminin geçiş yaptığı Türk boğazları, büyük petrol şirketlerinin de iştahını kabartıyor. Sektörde dolaşan söylentilere göre; Rus Gazporm da büyük bir Türk ortakla bunker şirketi kurarak Türkiye’ye girme planları yapıyor.