Vapurseverler yine ayaklandı
2005’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İDO’nun vapurları kaldırma kararına tepki gösteren Vapurumu Vermiyorum Dayanışması şimdi de “Vapurunu Seç” kampanyasını protesto etti. Dayanışmacılar, geçtiğimiz pazar Kadıköy Meydanı’nda bir etkinlik düzenledi.
Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Büyükkent İstanbul Şubesi, Haydarpaşa Dayanışması ile Vapurlarımızı Vermiyoruz Dayanışması’nın ortaklaşa düzenlediği etkinlik, karikatürist Behiç Ak’ın öncülüğünde vapur kaptanları, çimacılar, tren ve tersane çalışanları, Derya Köroğlu, Nejat Yavaşoğulları, Ayşe Tütüncü, Sema ve İstanbulluların katılımıyla gerçekleşti.
Behiç Ak, organizasyonla ilgili olarak, “Miting düzenlemiyoruz, vapurlar, Haydarpaşa ve Haliç tersanesi ile ilgili kamusal bilinci oluşturmayı amaçlıyoruz. Taleplerimiz belli; vapur taklidi yapan vapurları değil, eski vapurlarımızı istiyoruz. Vapurla trenin bağlantısının koparılmaması ve Haydarpaşa’nın otel yapılmamasını istiyoruz ve Haliç tersanelerinin işlevsizleştirilmemesini istiyoruz.”
KIZ KULESİ’NE KAT ÇIKILABİLİR Mİ?
Vapurunu Kendin Seç kampanyasını eleştiren dayanışmacılar, belediyenin kampanyasına neden karşı olduklarını şu sözlerle açıkladı:
“İDO yetkilileri alalacele çizdirdiği vapur resimlerini İstanbullularının önüne attı, ‘Vapurları kaldıracağımızı da kim söyledi? Biz onları çok seviyoruz. Hatta hangi vapuru istiyorsanız onu seçeceksiniz’ dediler. İnternet üzerinden isteyenin istediği kadar oy kullanabileceği bu tuhaf oylamanın sonunda istanbullular bir vapur seçecek ve seçtikleri vapur ‘halkın seçtiği vapur’ olacak ve o vapurdan 20 tane üretilecek! İstanbullu kaybetmek istemediği vapurun taklidi olan bir vapur resmine oy vererek vapurunu seçtiğini zannedecek! Ve böylelikle vapurlar demokratik olarak seçilmiş olacak!”
Açıklama şöyle devam ediyor: “Vapurların, oylamayla değiştirilmeye çalışılması doğru değil. Nasıl Kız Kulesi’nin üzerine bir kat çıkalım mı çıkmayalım mı?’ gibi bir oylama yapamazsak, aynı şekilde, acele bir oylamayla da vapurlarımızı değiştiremeyiz.
Sorun, tersanelerimizdeki vapur üretiminin 1989 yılından beri durmuş olması... Bir yandan ‘vapurlar yaşatılacak’ derken, bir yandan da bunun için son derece gerekli olan tersanelerin kapatılmaya çalışılması büyük bir çelişki değil mi? Tersaneler kapatılırsa, vapurların üretimi de bakımı da bir hayal olarak kalacaktır.
Yurt dışından çok yakıt tüketen, alımı, tamir bakım ve yedek parça fiyatları aşırı pahalı ve vapurlara göre çok az yolcu taşıyan deniz otobüsleri getirilmeye başlandı. Bu politika sadece aracıları zengin etti. Aceleyle oylamaya sunulan gemilerden hiçbiri bu gemiler kadar iyi tasarlanmadı. Özensiz tasarımların ‘yeni’ olarak sunulması, İstanbul sokaklarındaki eski granit taşlarının üzerini asfaltlanmasının, yenilik olarak sunulmasını hatırlatıyor.
Kısa hatlarda deniz otobüsü kullanmak, deniz ulaşımını pahalılaştırmaktan başka bir şey değil. İstanbulda birçok, hatta hız sınırları sabittir. 10 milden fazla hız yapmak zaten yasak. Hal böyleyken, kısa hatlarda hızlı deniz otobüsleriyle ulaşımı sağlamaya çalışmak yapamadığı hızı yolcuya satmaktan başka bir şey değil.”
Etkinliğe kimler katıldı?
Karikatürist Behiç Ak, vapur, Haydarpaşa ve İstanbul konulu karikatürlerinden oluşan sergiyle katıldı.
Derya Köroğlu, Ayşe Tütüncü, Nejat Yavaşoğulları ve Sema şarkılarıyla etkinliğe eşlik etti.