Tersanelerde 'Batan Saray' beklentisi
Battığı 13 Ocak 2012 tarihinden itibaren dünya kamuoyunun gündeminde olan Costa Concordia gemisinin enkazının önümüzdeki bir yıl içinde çıkartılmak istenmesiyle birlikte, Türkiye’deki gemi geri dönüşüm sektörüne de çağrılar yapıldı.
Roma Ticaret Müşavirliği ile İtalya’daki Cenova kentinin Fahri Konsolosu Giovanni Guicciardi arasında gerçekleştirilen görüşmede Guicciardi, Türkiye’deki tersanelerin 'geminin geri dönüşümü ile ilgilenip ilgilenmeyeceğini' sordu. Daha sonra Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü bu talebi sektöre iletmeye başladı.
MALİYET SORUN OLMAZSA, BAŞARIRLAR
Konuyla ilgili DHA’ya değerlendirme yapan Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu (YATEF) İkinci Başkanı Aslan Bilgi, Türkiye’de bu büyüklükteki bir işi gerçekleştirebilecek firmalar olduğunu söyledi. Türkiye’deki gemi dönüşüm sektörünün bilgi birikimi ve teknoloji kullanımı bakımından çok ileri olduğunu belirten Bilgi şöyle dedi:
"Bu heyecan verici bir davet. Yeter ki isteyelim ve kazançlı bir alışveriş olsun. Normalde parçalanacak gemi Aliağa gibi bölgelere yani sanayicinin ayağına gelir. Burada o bölgeye gidip konuşlanmak gerekiyor ve maliyeti de biraz artıyor. Maliyet problemi yoksa, karlılık varsa illa ki şirketlerimiz bu işe girerler ve başarırlar."
TANITIM İÇİN FIRSAT OLABİLİR
Costa Concordia gemisinin batışının bütün dünya tarafından ilgiyle takip edildiğini ve günlerce konuşulduğunu da belirten Bilgi şunları söyledi:
"Bu, içimizde değeri bilinmeyen cevherlerin tanıtımı, sektörün başarısının dünyaya anlatımı için de büyük bir fırsat olabilir. Geri dönüşüm sanayimiz bu sayede tüm dünyanın dikkatini çekebilir. O yüzden maliyet hesaplarını bile önceden hazırlayıp insanlarımızı iştahlandırmak lazım. Böyle bir zamanda, böyle bir geminin geri dönüşümünü gerçekleştirmek, Türkiye için çok güzel bir imaj olur. Tanıtımı hesaba katarsak sanayicilerimiz cüzi bir karla dahi kendisi için önemli bir referans oluşturacak bu işe talip olabilir."
ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
'
Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek de, Aliağa’da son teknolojiyle faaliyet gösteren geri dönüşüm tesisleri adına yaptığı değerlendirmede, kendilerine Deniz Ticaret Odası’ndan böyle bir yazının geldiğini kaydetti. Yazının ellerine ulaşmasının ardından bir takım çalışmalara başladıklarını dile getiren Şimşek, bu çalışmaların önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını belirtti.
İtalya’nın Toskana Bölgesi’ne bağlı Giglio Adası açıklarında 13 Ocak 2012 akşamı batan Costa Concordia gemisinde 32 kişi yaşamını yitirmişti.