Akdeniz konteyner trafiğinde büyük pay Marmara’nın olacak
Dynamar’ın son araştırmasında Akdeniz’deki çoğu limanın 14.000 teu ve üstündeki büyük gemileri elleçleyebilecek kapasiteye sahip olmadığını vurguladı. Haberde, gelecek 10 yıl içinde 110 milyon teu konteyner kapasitesinin oluşacağı Akdeniz çanağında en büyük payı Marmara’da kurulacak yeni terminallerin alabileceği belirtildi.
Hollandalı araştırma şirketi Dynamar, Akdeniz ticaretine dair yaptığı araştırmada limanların çok büyük konteyner gemilerine ne kadar hazır olup olmadığını değerlendirdi. Raporu haberleştiren Tradewinds gazetesinde, Akdeniz’deki limanların gelecek yıl markete girmesi beklenen 18.000 teu kapasiteli gemilere henüz hazır olmadığı vurgulandı.
Dynamar’ın raporunda, büyük konteyner gemilerin, liman altyapılarının bunları elleçlemeye hazır hale gelmeden önce servise alındığı belirtilirken şu risklere dikkat çekildi: “Süper post panamax olarak adlandırılan 10 bin teu üstü konteyner gemileri, kendilerine hizmet verecek liman altyapılarından çok daha çabuk inşa ediliyor. Bu Akdeniz’de bir sorun haline geliyor. 2013 Haziran ayından itibaren Maersk Line’ın filoya katacağı 18.000 teu’luk büyük gemileri elleçleyebilecek şekilde inşa edilmemiş olan limanların bulunduğu Kuzey Avrupa’da baş gösterebileceği kabul ediliyor.
Sorunun, işletmelerin liman genişletme planlarını ekonomik krizin ardından askıya almalarından yattığı belirtiliyor. 2010 ve 2011 yıllarında gerçekleştirilen iyileştirmeler süresince, Akdeniz ve Uzakdoğu arasındaki konteyner hacmi yüzde 32 oranında artarak 7,2 milyon teu’ya ulaştı. Asya limanlarını Akdeniz limanlarına bağlayan gemilerin ortalama kapasiteleri 8.400 teu olduğu fakat her geçen gün bu hatta çalışan gemi kapasitelerinin büyütüldüğü belirtildi. Son dönemde 10 bin ile 14 bin teu’luk 100 adet geminin 10 farklı hatta hizmete alındığı vurgulandı. Akdeniz civarında 42 liman operatörünün kapasitesinin 70 milyon teu civarında olduğu belirtilen raporda, önümüzdeki on yıl boyunca yüzde 63 oranında artış olacağı ve 114 milyon teu’ya ulaşmasının beklendiği kaydedildi.
Akdeniz hattında kurulacak 31 yeni terminalin, konteyner taşımalarının kapasitedeki bu büyümeye ayak uydurup uyduramayacağını sorgulayan Dynamar, “Bu yükselişteki en büyük pay, Marmara Denizi’nde 7.4 milyon teu’luk kapasite yaratacak dört büyük terminal projesi bulunan Türkiye’nin olacak. Yeni limanlar, ülkenin 11 milyon teu olan toplam kapasitesinin 2023 yılına kadar 30 milyon teu’ya yükseltilmesine yardımcı olacak” sonucunu çıkardı.
Avrupa limanları arasında ücret savaşı başlayacak
Bugün Avrupa yükünün yüzde 70’ini elleçleyen Avrupa’nın en büyük beş limanının 2016 yılından sonra yüzde 66’lık bir kapasiteyle çalışacağı uyarısında bulunuldu.
Danışmanlık şirketi Adstrat’a göre, Bu yıl 38,4 milyon teu elleçleyecek olan Antwerp, Zeebrugge, Rotterdam, Bremen ve Hamburg’tan oluşan beş Avrupa limanının konteyner trafiği 2016’da 46,4 milyon teu’ya çıkacak. Bu yüzde 21 oranında bir artış anlamına geliyor. Fakat adı geçen limanların kapasiteleri yüzde 22 artarak 66,8 milyon ton olacak. Arz fazlalığından en fazla etkilenecek limanın Antwerp olacağı belirtilirken, yeni terminallerle birlikte lider limanlar arasında fiyat savaşı yaşanabileceği belirtiliyor.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ÖZKANDEMİR Denizc..
SAAT VE SAAT
AKNUR Denizcilik
DEK Shipping
SARP Turizm
ORION Denizcilik ..
ULUÇAY Yatçılık
YARDIMCI Denizcil..
GÜLNAK Denizcilik
UNICOR İnternatio..
...