'Erzurum'a deniz götürmek istiyorum'
Arkas Başkanı Lucien Arkas, Anadolu'nun belli başlı şehirlerini trenlerle direkt olarak limanlara bağlamak için bir proje başlattıklarını açıkladı. Arkas, içinde çok detaylı 300 gemi maketi olan bir de müze kuruyor
Türkiye'nin en eski şirketlerinden birisi olan lojistik firması Arkas'ın Başkanı Lucien Arkas, hayata geçirmeye hazırlandıkları bir projeyle Türkiye'nin deniz limanlarını adeta Anadolu'nun içinde işler hale getireceklerini ve taşımacılığın merkezine trenleri yerleştireceklerini söyledi.
Avrupa'nın ortalama yaşam standardını yakalamak için Anadolu'nun ucuz ulaşıma kavuşması gerektiğini belirten Arkas, "Bu projeyle limana gelen konteynerler açılmadan trenle Anadolu'ya gidecek. Yükler kendi ilinde gümrüklenecek. Örneğin Kayserili neden Mersin'de gümrükleme yapsın? Mersin'den yalnız transit geçiş yapılacak. Böylece limanlar Anadolu şehirlerine taşınmış olacak" dedi.
Kayzer Wilhelm sağ olsun
Şu anda aralarında Gaziantep, Trabzon, Konya ve Erzurum'un da bulunduğu 13 ille ilgilendiklerini belirten Arkas, bu illerde kendi istasyonlarını ve bilgisayar ağlarını kurduklarını söyledi.
Projenin koordinasyonu için yurtdışından bir yönetici transferi yaptıklarını kaydeden Arkas, "300 vagonumuzu bu sene 500'e çıkaracağız. Bütün yeniliklerimizi dolaylı olarak bu projeye bağladık" dedi. Türkiye'de tren hatları çok eski olduğu için ıslah edilmesi gerektiğini, çoğunun elektrik hattı bulunmadığını ve sinyalizasyonun otomatik olmadığını dile getiren Arkas, şunları söyledi:
"Örneğin bizim güneye giden hattı 1800'lerin sonunda 'Trenle Bağdat'a gideceğim' diyerek Alman Kayzeri Wilhelm kurdu. Açılışı da kendisi yaptı. Hâlâ oradayız. Bazen 'Kayzer Wilhelm' sağ olsun diyorum. Yoksa bu bile olmayacaktı. Cumhuriyet döneminde Atatürk bu konuda çalıştı ama ondan sonra yatırım yapılmadı. Demiryolu çok geri kaldı."
Lojistikte ideal olanın denizden gelip, demiryoluyla bir yere varıp, oradan kamyonla dağıtım olduğunu belirten Arkas, demiryolu altyapısı kuramayacaklarını ancak yapılacak hatları kullanarak gelir garantisi verebileceklerini söyledi.
İzmir'e vefalıyız, ticaret sanatımız
1711'de anne tarafının İzmir'e yerleştiğini belirten Lucien Arkas, "Bir aile 300 sene bir şehirde yaşayıp nasıl vefa borcu taşımaz. İşlerimizin üçte ikisi İstanbul'da ama şirket merkezini taşımaya gerek görmüyoruz" diye konuştu.
Ailesinin 300 senedir ticaret yaptığını ve şirketinin 102 yıl önce dedesi tarafından kurulduğunu dile getiren Arkas, "Ressam, şair değilim ama ticareti bilirim. Çoğu insan resim yeteneği yoksa üzülmez ama ticaret yapamıyorsa aşağılanmış hisseder. Bu yanlış çünkü ticaret de sanattır" dedi.
'Korsan sevdası' müze kurdurdu
Lucien Arkas, 1970'li yıllardan itibaren gemilerde dümen, pusula, fener gibi aksamda şık ama pahalı olan pirincin yerini alüminyum ve plastiğin alması üzerine koleksiyonculuğa merak sardığını belirterek, "Pirinç tarih olunca, 30 sene ne bulduysam topladım. Artık odalara sığmıyor" dedi.
Arkas, İzmir'de yaptırdığı müzede gemilerden çıkan objelerin yanı sıra 20. yüzyıl Türk ressamlarının tabloları ve gemi maketleri de sergileyeceklerini söyledi.
3 maketçi çalıştırıyor
Çocukluğunda korsan hikâyelerine ve deniz maceralarına büyük merakı olduğunu ve bu yüzden hobi olarak gemi maketçiliğine yöneldiğini belirten Arkas, "1960'lardan beri maket yaptırıyorum. 300 tane olmuş. 3 kişi bana devamlı çalışır. Yapımı 6 yıl süren maketlerim var. Çok detaylı oluyorlar, güvertedeki tayfaların parmakları bile sayılıyor" dedi.
Strateji değiştirmem
Piyasada Türk lirasının yüzde 20 değer kaybıyla sonuçlanan son dalgalanmaları da yorumlayan Arkas, şunları söyledi:
"Dilerdim ki yumuşak bir geçişle buraya varsaydık. Düzeltme gerekiyordu ama durduğunu herkesin hissetmesi lazım. Yeni strateji kurmadım. Bu kadar çabuk gelişen bir olayda strateji değiştirmem."