1100 yıllık gemi yeniden yapılacak
Türkiye’nin ilk antik gemi laboratuvarı hizmete girdi. Laboratuvarda Yenikapı’da açığa çıkarılan M.S. 9’uncu yüzyıla ait geminin tıpkısı yapılacak.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk ‘Antik Gemi Konservasyon ve Rekonstrüksiyon Laboratuvarı’ hizmete girdi. İşler hale getirilen laboratuvarda, Marmaray kazıları sırasında Yenikapı’dan çıkarılan 36 antik gemi üzerinde incelemeler yapılacak, gemilerde o dönemin günlük hayatına dair izler aranacak. Gemi parçalarının restora edileceği, eksik parçalarının tamamlanacağı laboratuvarda restore edilen gemiler Yenikapı’da kurulacak müzede sergilenecek. Projenin son aşamasında ise, kazılardan çıkan Yenikapı 12 Gemisi’nin birebir kopyası inşa edilerek yüzdürülecek. tuzdan arındırılıyor: Laboratuvar çalışmalarına başkanlık yapan Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, sualtından çıkarılan eserlerin sergilenebilir hale gelmesinin çok uzun ve meşakkatli bir süreç olduğunu belirterek, “Öncelikli olarak bu gemilerin kurtarılması için çalışmaları yapıyoruz. Gemilerin sağlam kalabilmeleri için içlerine işlemiş olan tuzdan arındırma işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bunların hepsi sabır isteyen uzun çalışmalar” dedi.
bir yılda bitecek: Kocabaş, “Nihai amacımız bu gemileri koruyarak sergilenebilir hale getirmek. Bunun için gemilerin üç boyutlu görüntülerini çıkardık ki nasıl yapıldıklarını anlaya-bilelim. Usta ilk olarak hangi parçayı koymuş son olarak nasıl bağlamış. Bunları çözebildikten sonra önce gemilerin küçük modellerini yapacağız. Bununla ilgili bir projemiz kabul edildi. En sonrasında ise Yenikapı 12 gemisinin tıpkısını yaparak denizde yüzdürülmesi projesini hayata geçireceğiz” diye anlattı. Gemilerin sergilenebilir hale getirilmesinin parça parça gerçekleştirileceğini dile getiren Kocabaş, bir yıl içerisinde ilk geminin, 10-15 yıl içerisinde ise tüm gemilerin sergilene-bilir hale gelmesini amaçladıklarını söyledi.