Aliağa limanları tam kapasite çalışıyor
Aliağa'da Nemrut Körfezindeki 12 limana yanaşan ticari gemi sayısı 2012 yılında 5 bin 221'e ulaştı. Gemi sayısı bakımından Aliağa, Kocaeli ve İstanbul Ambarlı'nın ardından en fazla ticaret gemisi çeken merkez oldu.
AA muhabirinin Aliağa Liman Başkanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre 2011 yılında 4 bin 888 ticari geminin yanaştığı Aliağa limanlarına geçen yıl 323 artışla 5 bin 221 gemi yanaştı, gemilerdeki 40 milyon 320 bin ton yük elleçlendi.
Bu rakamla Aliağa, ticari amaçlı gemi sayısı bakımından Kocaeli ve İstanbul Ambarlı'dan sonra Türkiye kıyı şeridinde en fazla gemi yanaşan 3. bölge oldu.
2012 yılında Kocaeli'deki limanlara 10 bin 664 gemi, İstanbul Ambarlı limanına 5 bin 526 gemi yanaştı.
Sıralamada 4. sırada yer alan Mersin Limanı ise 4 bin 946 gemi ile 4. sırada, 3 bin 568 gemi ile İskenderun Limanı ise 5. sırada yer aldı.
Kuzey Ege ve Socar limanları
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Aliağa'nın Türkiye'nin yıldızı olmaya aday olduğunu, bölgedeki limanlarda görülen ticari hareketliliğin Aliağa ve İzmir bölgesindeki ticari faaliyet artışının en güzel göstergesi olduğunu ifade etti.
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka ise gemi sayısındaki artışta bölgede üretimini artıran Demir Çelik ve petrokimya sektörlerinin büyük etkisinin bulunduğunu son yıllarda iki limanın konteyner hizmeti de vermeye başlamasıyla rakamların artışa geçtiğini ifade etti.
İzmir Limanı'nda derinliğin büyük gemiler için yetersiz olması nedeniyle çok sayıda geminin Aliağa limanlarını tercih ettiğini de dile getiren Saka, Socar Türkiye'nin genişlettiği liman ve Çandarlı'da yapımı devam eden Kuzey Ege Limanı ile bölgenin Türkiye'nin en önemli liman merkezi olacağını bildirdi.
Aliağa'nın büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın alt yapı eksikliklerinin bulunduğu ifade eden Saka, şöyle konuştu:
"Aliağa liman bölgelerinde yaşanan yol-depolama gibi sıkıntıların, sosyal yaşam alanlarındaki eksiklikler gibi bazı sorunların ortadan kaldırılması için çalışmalar sürüyor. Yerel yönetimler ve merkezi yönetimin birlikte hareketi ile bu çalışmaların olumlu şekilde sonuçlandırılacağı kanısındayım. Alt yapı, geri hizmet alanı planları da bir an önce yapılmalı. Bunlar olmadığı zaman hizmetler aksayacaktır. Hizmetlerin ücretleri yükselecektir, navlun eksikliği olacaktır. Bu da bölgeye olan tercihi düşürecektir."