Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
‘Deniz maskaraları’ armatörleri sıkıntıya sokuyor
Bir asırdır denizci olan Dadaylılar’ın dördüncü kuşak temsilcisi Metin Şener’e göre denizcilik piyasalarında bugün yaşanan sıkıntının sorumluları spekülatörler, kendi tabiriyle “deniz maskaraları”. Piyasa iyiyken sektöre yatırım yapıp krizde gemileri bırakıp kaçanları deniz maskaraları olarak niteleyen Şener, “Armatörlüğü bilmeyen ve sevmeyen yapmasın. Piyasayı alt üst yapıyorlar, sıkıntısını gelenekçi denizcilik aileleri çekiyor” ifadelerini kullandı.



125 yılı aşkın denizcilik tarihine sahip Dadaylılar’ın kötü fırtınaların olduğu denizcilik sektöründen çıkmaya niyeti yok. ‘Tek bildiğimiz iş gemi armatörlüğü’ diyor Metin Şener ve ekliyor: ‘Çok sıkıntı ve stresi var ama bu işi çok seviyorum. Piyasalar düzeldiğinde büyümeye devam edeceğiz.’’

Aile şirketi olan Dadaylılar’ın geçmişi çok daha eskilere dayansa da bilinen tarihçesi 1875’de başlıyor. Asırlık şirketin dümeninde bugün dördüncü jenerasyon var. Şirket, 50 yıl önce ağaç motorlu teknelerle Marmaris, Bodrum ve Fethiye başta olmak üzere Akdeniz’e yolcu ve yük taşımacılığı yapıyordu. Geçmişte bölgenin tek ulaşımının denizyolu olduğunu hatırlatan Metin Şener, “Üç tane ağaç motorlu tekne vardı. 150-240 ton taşıma kapasiteleri bulunuyordu. Babam ve amcamlarım o bölgeye 40 yıl taşımacılık yaptılar” dedi.

Dadaylılar Denizcilik olarak bugün dört gemiden oluşan bir filo işlettiklerini söyleyen Metin Şener, “Piyasaların iyi olduğu dönemde inşaat gibi farklı sektörlere girmemiz söylendi. Fakat gemiden başka birşeye yatırım yapmadık. Bir tek Yalova bölgesinde tersane için yer aldık fakat kriz olunca durdurduk. Yaptığımız işle alakalı olduğu için orayı satmadık. Krizin geçmesini bekliyoruz. Çünkü orası bizim yaptığımız işin bir parçası sayılır” diye konuştu.

Gemilere duygusal bakıyoruz

Kriz öncesinde büyüme planları olduğunu dile getiren Şener, şunları söyledi: “Filomuzdaki gemiler 2.200 dwt, 3.500 dwt. 5.500 dwt ve 11.700 dwt. İkinci bir hedefimiz vardı fakat kaporaları yakarak iptal etmek zorunda kaldık. Armatörlükte büyümeye niyetliyiz. Çok sıkıntı ve stresi var ama bu işi çok seviyorum. Son geminin çocuğum gibi herşeyiyle tek tek ilgilenmişimdir. Gemilere biraz duygusal baktığımız doğrudur.”

Yabancı banka faizi artırdı

Krize borçlu yakalanan armatörlerden olduklarını dile getiren Şener, “11.700 dwt’lik son gemimizi yaparken krize yakalandık. Çok zorlandık fakat gemiyi tamamlayarak servise aldık. Yabancı finans kuruluşu faizi libor artı 1.40’tan libor artı 3.5’e çıkardı. Gemiyi yarım bırakmak istemedik ama gemimizi yüzde 15 daha fazlaya mal etmiş olduk” açıklamasını yaptı.

Armatörlüğün havası kalmadı

Piyasaların 2008 yılından buyana aynı seviyede devam ettiğine dikkat çeken Şener konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne yükseliyor ne de düşüyor. Gerçi düşecek seviyesi kalmadı. İki gemimizin borcu olmadığı için bir nebze daha rahatız. Bugün borcunuz yoksa ve gemileriniz masraf çıkarmıyorsa maliyetleri rahatlıkla çıkarır ve az çok da kazanırsınız. Fakat banka borcunuz varsa bugünkü piyasada kazanmanız mümkün değil.”

Dört kardeşin özveriyle çalıştığını ve bunun şirketi ayakta tutan unsur olduğunu dile getiren Şener, “Hepimiz kaptan veya mühendisiz. Sadece unvanımız armatör. Armatörlüğün de artık eski havası yok zaten. Hep tulum giyip gemilerin başındayız. Özveriyle çalışmazsanız, sevmezseniz bugün armatörlük yapamazsınız” yorumunu yaptı. Denizciliğe spekülatif amaçlı giren yatırımcıların sektöre zarar verdiğini dile getiren Şener, “Ben onlara deniz maskarası diyorum. Çünkü piyasalar iyiyken sektöre yatırım yapıyorlar, kazanıyorlar fakat krizde gemileri borçlarıyla bırakıp gidiyorlar. Bir broker tanıdığım, piyasalar iyiyken 4-5 gemi aldı fakat bankalar sıkıştırınca bazısını hurdaya sattı, bir kısmını da denizde bırakıp gitti” dedi.

Türk bayrağından vazgeçmiyor

Filoda dört gemi olduğunu ve dördünün de Türk bayrağı taşıdığını söyleyen Metin Şener, “Tüm zorluklarına rağmen Türk bayrağında gemi çalıştırmaya devam ediyoruz. Yabancı bayraklı gemilerin maliyet avantajı bize göre çok fazla.

Karadeniz ve Akdeniz çanağında çalışıyoruz. Türk limanları arasında çok fazla çalışmıyoruz. Türk limanları arasında taşıdığımız yük miktarı, toplam işlem hacmimizin yüzde 5’i bile değildir” açıklamasını yaptı.

Tornacılıktan geliyorum

Ağaç motor ve gemi üstünde büyüdüğünü söyleyen Şener, mesleğe bağlılığını şu sözlerle dile getirdi: “Gemicilikten başlayıp, çalıştırarak imtihanlarına girerek kaptanlık ehliyeti aldım. Gemileri ilk sefere çıkacağımız zaman ben giderim.
Tornacılıktan geliyor olmamın bugün şirketi devam ettirmemde en az yüzde 50 katkısı olduğunu düşünüyorum. Çünkü kesinlikle işi başkasına güvenip bırakamayacağınız bir piyasa yaşıyoruz. Zaman zaman gemiyle sefere çıkarım.”

Perşembe Rotası - Murat Erdoğan

Eklenme tarihi: 26.01.2013




Share |




YORUMLARINIZ


Türk Bayrağı en GÜZELi
Hemşerim TÜRK bayrağı kullandığı için çok teşekkür Ediyorum..Birde ücret sıkalalarını ( I,T,F )Ten fazla verebilseniz Hepimizin omuzları kabarsa bütün DÜNYAda ,,,desinler TÜRK Bayrağı ( I,T,F ) ten daha fazla maaş veriyormuş.Hepimizin Göğsü kabarsın.çünkü hepimiz biliyoruz Profosyoneliz diyoruz ,,ama maaşlar ,hiç profosyonel değil.ADAMların yağcısı bizim Çarkçıbaşından fazla kazanıyor..genede bidaha teşekkürler TÜRK bayrağı için.KEŞKE TÜRKİYEDKİ BÜTÜN GEMİLER TÜRK BAYRAĞI OLSA....SAYGILARIMLA.

Yazan: Yakup TÜRKOĞLU - 27.04.2014 21:26:00


beklenti
gördüğüm kadarıyla sizin gibi armatörler piyasa da o kadar az ki TÜRK denizciliğinin geleceğinden şüpheliyim şu durumda, Allah'tan dilerim ki sizin gibi armatörlüğü bilen ve seven kişiler TÜRK denizciliğini beklenen ve özlenen seviyeye taşır. Allah yolunuzu açık etsin.
Yazan: İdris AKBAŞ - 6.09.2013 15:48:14


gurur
hemşerimle gurur duydum allah yolunuzu acık etsin dürüst armatörler her zaman kazanacaktır meslegi cok iyi bilirim ali sökmen olier.
Yazan: ali sökmen - 23.04.2013 18:49:22


kalite farkı
sizin gibi değerli armatörlerin işbaşında olması denizcilik için umuttur.Merak buyurmayın Deniz maskaraları birgün mutlaka biryerlere toslar. siz ve sizin gibi yüreğinde sevgi taşıyan çalışanını düşünen haram ve adaletsizliğe prim vermeyen merhametli insanlar, ben inanıyorum ayakta kalacak,Deniz maskaraları yok olmaya mahkum olacaktır.(SADBİ)Sabır,Azim,Disiplin ve Bilgi denizciliğin yükselişi olacaktır....saygılarımla.....BAŞ MÜHENDİS
Yazan: şahin avcu - 14.03.2013 20:07:09


teşekkür
sag olun sizler gibi bu konuları herkes tedbirle bilse bizlerde dengeli insanlarla calışma zevkine doyamazdik allah herkese akılsabı vesin b.m ömer
Yazan: ömerhardal - 3.03.2013 00:41:53


Dümen
Ağaç gemi zamanlarında armatör ile gemici aynı dümeni tutardı köprüüstü denilen kamaranın arkasında.Denizciliğin ve gemiciliğin değerini o armatör kaptanlar bilirdi.Şimdi okul mezunu olupta gemisinin kaç metre olduğunu bilmeyen armatörler var. Beyler armatör olabilirsiniz ama asla denizci olamazsınız.
Yazan: Ahmet - 28.01.2013 14:10:42


takdir
emeginiz ziyan olmasin Allah yolunuzu acik etsin Fikri AKOZ uzakyol kaptani
Yazan: fikri akoz - 28.01.2013 11:08:36




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MED MARİNE Kılavu..
 DOLFİN Denizcilik..
 AK Denizcilik
 ATİPOST Turizm
 LİMA Turizm Yatçı..
 GÜÇLÜ Denizcilik ..
 FERAH TUR. Sey. İ..
 FUDEN
 MOBYDİCK Yat
 GEMAK
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim