Gezi teknelerinin sigorta sorununa geçici çözüm
Türk Ticaret Kanunu'nun 'Deniz yoluyla yolcu taşıma sözleşmesinin' zorunlu sigorta bölümünde yer alan ve kişi başına 680 bin lira üzerinden sigorta poliçe düzenlenmesini öngören 1259'uncu Maddesi'nin uygulanması, yasanın altyapısı hazır olmadığı gerekçesiyle ertelendi. Denizcilerin geçen yıl uygulanan Deniz Yolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nın uygulanacağı belirtildi. Erteleme tekne sahipleri tarafından sevinçle karşılandı.
TBMM'de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 'Deniz yoluyla yolcu taşıma sözleşmesinin' zorunlu sigorta bölümünde yer alan 1259'uncu maddesi, 12 Ocak 2011 tarihinde değişti, geçen yıl temmuz ayında yürürlüğe girdi. Geçen yaz sezonunda faliyet gösteren mavi tur ve günübirlik tur tekneleri bu tarihten önce sigorta yaptırıp yola elverişlilik belgelirini aldığından değişiklikten etkilenmedi. Ancak bu yıl sezon öncesi belgelerini yenilemek için Liman Başkanlığı'na başvuranlar büyük bir şok yaşadı. Türk Ticaret Kanunu'nda, deniz yoluyla yolcu taşıma sözleşmesinin zorunlu sigorta bölümünde, '12'den fazla yolcu taşımak için ruhsat almış bir gemi ile yolcu taşındığı takdirde, taşımanın tamamını veya bir kısmını üstlenen veya gerçekleştiren bütün taşıyanlar, yolcuların ölümünden veya yaralanmalarından doğabilecek sorumluluklarına karşı sigorta yaptırmakla yükümlüdürler. Zorunlu sigorta bedelinin tavanı her kaza için kişi başına 250 bin Özel Çekme Hakkı'ndan (SDR) az olamaz' maddesi nedeniyle denicilerin önüne ödemeleri istenen astronomik rakamlar çıktı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ile yönetim kurulu üyeleri Arif Koşar ve Tunç Kurtluoğlu, kanunun ilgili maddesinin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini, aksi takdirde bunun mavi yolculuğun sonu olacağını belirtti.
Bodrum Deniz Ticaret Odası Yürütme Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, bugün yönetim kurulu üyeleri Arif Yılmaz ve Tunç Kurtluoğlu'yla basın toplantısı düzenleyerek denizcilere sevinçli haberi verdi. Nalbantoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine gönderilen yazıda yasanın uygulanmasının ertelendiğinin bildirildiğini belirterek şunları söyledi: "Denizcilik sektörüne felç edecek yasanın uygulanabilir olmadığını müsteşarlığa anlattık. Bu yeni yasa Türk Ticaret Kanunu içerisinde çıkarıldığı için denizcilerin görüşleri alınmadı. Bakanlık denizcilerin feryadını çok hızlı bir şekilde duydu ve yasanın altyapısının hazırlanması için uygulamayı erteledi. Denizciler geçtiğimiz yıl olduğu gibi, 60-400 lira arasında Deniz Yolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırarak yolcu taşımaya devam edecek. Bakanlıkça gönderilen yazıda 'Tonaj sınırlamasına yer vermeksizin 12 yolcudan fazla yolcu taşıyan tüm gemiler, yolcu başına tavan sorumluluğu 250 bin SDR olmak üzere yolcu taşımacılığına ilişkin sorumluluk sigortasını gemi üzerinde bulundurmakla yükümlü kılınmıştır. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda da Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanacak olan yeni Deniz Yolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatı yürürlüğe girene kadar mevcut tarife ve talimatın uygulanmasına devam edileceği belirtilmektedir."
ÖZEL ÇEKME HAKKI NEDİR?
İngilizcesi 'Special drawing rights' (SDR) olan özel çekme hakkı, IMF'nin üye ülkelerin mevcut resmi rezervlerine katkıda bulunmak amacıyla 1969 yılında oluşturduğu bir uluslararası rezerv varlığıdır. Özel Çekme Hakları üye ülkelere IMF kotalarıyla orantılı olarak tahsis edilir. SDR aynı zamanda IMF'in ve diğer bazı uluslararası kuruluşların hesap birimi olarak kabul edilmektedir. SDR rakamları her gün Merkez Bankası tarafından tıpkı döviz kurları gibi açıklanır. Şu anda SDR kuru, 2.7241 liradır.