Turistik tesisler atıklarını denize döküyor
DenizTemiz Derneği-TURMEPA’nın yaptığı araştırma turistik tesislerin denizlere verdiği zararı gözler önüne serdi. Araştırmaya göre turistik tesislerin yüzde 80’i atıklarını denize bırakıyor.
TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar, araştırma sonucunda otellerin yüzde 26’sının kendi arıtma sistemi, yüzde 13’ünün fosseptiğe bağlı ve yüzde 62’sinin de atık sisteminin belediyenin kanalizasyonuna bağlı olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Ballar, fosseptiğe bağlı otellerde atıkların bir çukura aktığını, bu çukurlarda zamanla oluşan sızıntı nedeniyle atıkların yeraltı suları, nehirler ve denizlere karıştığını vurguladı. “Kanalizasyona bağlı olan otellerde bölgede arıtma yapan belediye sayısının son derece az olması nedeniyle atıklar hiçbir işleme tabi tutulmadan özellikle Bodrum bölgesinde denize bırakılıyor.” diyen Ballar şu uyarıda bulunuyor: “Bugün Bodrum ve Marmaris’te 400-500 bin kişi yaşıyor. Böyle giderse ve önlem alınmazsa buralarda bin kişi bile yaşayamaz.”
DenizTemiz Derneği-TURMEPA Genel Müdür’ü Levent Ballar, Antalya-Bodrum arasında bulunan 131 otelde yaptıkları çalışma ile ilgili Yeşilköy Sahili’nde basın açıklaması yaptı. Antalya-Bodrum arasında yapılan çalışmanın 25 günde tamamlandığını belirten Ballar, otellere yapılan ziyaretlerde yerel belediyeler ve üniversiteler ile işbirliği içinde bulunduklarını söyledi. Tatil köyleri, oteller ve pansiyonlarda incelemeler yaptıklarını aktaran Ballar, araştırmanın sonuçları ile ilgili şunları söyledi: “Ziyaret edilen otellerin yüzde 61’i atıklarını geri dönüşüm yapıyor. Araştırma yaptığımız 131 otel, günde 76 ton katı atık ve 674 ton sıvı atık üretiyor. Ayrıca ayda 813 kilo yanmış yağ (mutfak yağları, yemeklerden arta kalan yağlar) üretiyorlar. Yanmış yağ kanserojen madde içeriyor. 2005 yılında çıkan kanunda yanmış yağın lisanslı kuruluşlar tarafından toplanarak yok edilmesi gerektiği biliniyordu. Otellerin yüzde 10’u bu yağı lisanslı toplayıcılara veriyor. Otellerin bir kısmı bu yağları satıyor, bir kısmı da varillere doldurarak atıyor. Şu an sistem çalışmıyor ve yanmış yağlar direkt denize gidiyor.” Genel Müdür, arıtması olan otellerin çeşitli ekonomik nedenlerle yüzde yüz çalışmadığını dile getirerek, atıkların yüzde 80’inin denize atıldığını belirtiyor.
AB sürecinde 50 milyar Euro yatırım gerekli
Çevre Bakanlığı’nca açıklanan rakamlara değinen Ballar, 3225 belediyeden üç bininde hiçbir atık arıtma tesisi bulunmadığını aktardı. Avrupa Birliği (AB) tarama sürecinde geçer not alınması için 50 milyar Euro yatırım yapılması gerektiğini anlatan Ballar şöyle devam etti: “Bu yatırımın yüzde 20’sini AB verecek. Kalan kısmını ise devlet, özel sektör karşılayacak. Tüm yetkililerin ve vatandaşlarımızın bilinçlenmesi şart.”