Çanakkale’nin dev batıkları
Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden Çanakkale’de batan 33 gemi bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışmayla bir kitap haline getirildi.
Vehbi Koç Vakfı ve Ayhan Şahenk Vakfı bir araya geldi ve Selçuk Kolay koordinatörlüğündeki Okan Taktak, Savaş Karakaş, Mithat Atabay ve Bahattin Öztuncay uzman ekibinin iki yıllık çabalarıyla ortaya ‘Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaş Batıkları’ adlı kitap çıktı.
Bu kitap için uzman bir ekip Çanakkale Boğazı ve çevresindeki Marmara ve Ege denizlerinde, 90 metre derinlikte yatan Osmanlı, İngiliz, Fransız ve Avustralya donanmalarına ait batıkları üzerinde bugüne kadarki en kapsamlı bilimsel çalışmayı gerçekleştirdi.
Çalışma için Selçuk Kolay’ın daha önceki dönemde yaptığı keşif dalışlarından da faydalanıldı, Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki arşivlerde araştırmalar yapıldı. Projeyi asıl farklılaştıran nokta çok yeni ve gelişmiş sonar teknolojisi Multibeam Sonar Imaging sayesinde deniz dibindeki batıklar tek parça halinde görüntülenmesiydi.
En kritik gün: 14 saatlik deniz savaşı
18 Mart 1915 günü saat 08.15’te İngiliz gemisi Queen Elizabeth’in ileriye hareket flaması çekilmesiyle başlayan savaş gece 22.30’a kadar sürdü. İtilaf devletlerinin üç önemli gemisi Bouvet, Ocean ve Irresistible battı, dört gemisi de savaş dışı kaldı.