Hopaport işlem hacmini artırdı
Hopaport, 2012'nin ilk 6 ayında 413.171 ton olarak gerçekleştirdiği elleçleme miktarını 2013 yılının ilk 6 ayında 11.500 ton artırarak 424.733 tona çıkartma başarısını gösterdi.
Artvin’in Hopa ilçesinde Hopa Limanı'nı işleten Hopa Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri AŞ, 2013 yılının ilk 6 aylık faaliyet raporunu açıkladı. Geçen yıla göre gerek limana gelen ve gerekse limanda elleçlenen yük miktarının artığı Hopaport'ta yılın ikinci yarısında da işlemlerin beklenenin üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Hopa Limanı, 1997 yılında Türkiye'nin ilk özelleşen limanları arasında bulunuyor. Limanın 30 yıllık işletme hakkı Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmelerine devredilmişti. Park Denizcilik Limanı devir almasının ardından peş peşe yaptığı yatırımlar ile 2.000 m2 olan kapalı depolama sahasını 18.120 m2’ye, 54.000 m2 olan açık depolama sahasını 72.622 m2 ye çıkartmış, forklift stacker yüksek kapasiteli vinç, kantar, terminal araçları ve ekipman yatırımları yaparak Hopa Limanı'nı çağdaş donanımı ve deneyimli kadrosu ile bölgenin önemli bir liman kompleksi haline getirmişti. Limanda dökme yük, genel kargo ve konteyner boşaltma ve yükleme, terminal, depolama, kılavuzluk ve sıvı tank terminali işletmeciliği hizmetleri veriliyor.
Hopaport, gerek coğrafi konumu gerekse kapasitesi ile Türkiye'nin yanı sıra Karadeniz ve Kafkas ülkeleri ile sürekli gelişen iş potansiyeli ile ve bu ülkelere yönelik sürekli artan ulusal ve uluslar arası iş potansiyelleri ile ismi öne çıkan limanların ilk sıralarında yer almaya başladı. Hopaport, 2012'nin ilk 6 ayında 413.171 ton olarak gerçekleştirdiği elleçleme miktarını 2013 yılının ilk 6 ayında 11.500 ton artırarak 424.733 ton'a çıkartma başarısını gösterdi.
Hopaport'un gündeminde olan kısa, orta ve uzun vadeli projelerin hayata geçirilmesi ile bu rakamın yüzde 50 artırması da uzak bir ihtimal görülmüyor. Kısa vadede hayata geçirilecek 2 projenin gerçekleşmesi ile limandaki işlem hacminin yıl sonuna kadar ciddi bir artış göstereceği bekleniyor. Limanda her geçen yıl işlem yapılan ürün çeşitliliği artarken, son 2 yıldır Sochi Limanı'nı yeniden dizayn projesi kapsamında ihraç edilen bazalt kaya taşı ihracatı 5 kat arttı.
Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, limanlarda genel hareketlilikte limanı besleyen geri alanların önemli olduğunu ifade etti. Özer, şunları kaydetti: “Ancak Hopa Limanı'nı bu anlamda destekleyen ne bir sanayi kuruluşu, ne bir organize sanayi bölgesi ve de en önemlisi demir yolu bağlantısı vardır. Biz buna rağmen hedeflediğimiz işlem hacmini her ay geliştirmeye devam ediyoruz. Bunda limanda elleçleme yaptığımız ürün çeşitliliğini artırmanın yanı sıra limanımızın ulusal ve uluslar arası düzeyde tanıtımında gösterdiğimiz çalışmanın da etkisi vardır. Katıldığımız panel, söyleşi, konferans, fuar ve ikili ziyaretlerimizde limanımızı ve coğrafi konumumuz gereği artılarımızı ve de en önemlisi kısa, orta ve uzun vadeli projelerimizi anlatıyoruz. Bizler bir takım çalışması sergiliyoruz. Bu da gelecek yıllarda bizim başarımızı daha da artıracak etkenlerin başında geliyor."
Kafkas ülkelerinin demir yolu ağına bağlanmasının önemine işaret eden Özer, bu konuda da şunları söyledi: "Bu sağlandığı zaman Sibirya'dan, Afganistan'dan, Özbekistan'dan kalkan bir trenin vagonları ile birlikte Hopa Limanı'na bağlanması, var olan işlem hacminin katlanarak artmasını da beraberinde getirecektir. Bunun çalışmaları ve artılarını anlatma gayretimiz devam etmektedir.
Biz Hopaport olarak çok yönlü çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz, projelerimizi hayata geçirme anlamında girişimlerimize ara vermeden devam ediyoruz.”