Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Denizcilikte fırtına sürüyor
Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan denizcilik sektörünü yüzde 95 çökerten global kriz fırtınasının hala sürdüğünü söylüyor. En zor yıl ise 2013 olacak.

Çok değil 5 sene önce Tuzla bölgesinde gemi ve lüks yat siparişleri birbiri ardına geliyor, siparişlere yetişemeyen tersane sahipleri altın dönemlerini yaşıyordu. Ancak beklenmeyen büyüme tersaneleri işçi ölümleriyle de meşhur etmişti. 2008’den sonra ise tersaneler global ekonomik krizle birlikte büyük bir sessizliğe gömüldü. Son iki yıldır da ünlü ailelerin de içinde olduğu şirketlerde iflas ertelemeler, hacizler gündemde. Sektörde dört işçiden üçü işini kaybetti.

DTO’ya yeniden başkan olan Metin Kalkavan’la üniversitenin yanı sıra sektördeki durumu da görüştük. Sektördeki bu çöküşü kimsenin tahmin edemediğini söyleyen Kalkavan, soruları şöyle yanıtlıyor:

Denizcilik sektörü 2000’lerden sonra hızlı bir gelişme göstermişti. Nedir şu anda durum?

Dünya piyasalarının kötülüğünden dolayı yüzde 15 kapasiteyle çalışıyoruz. Gemi inşada durum kötü. Ama armatörlük tarafımız büyüyor. Şu anda Türk sahipli filo 25 milyon DWT’yi tonu geçti. Dünyaca iyi denizcilik firmalarımız ortaya çıktı.

Dünya krizi nasıl etkiledi?

Krizin en çok vurduğu sektör denizcilik sektörü. 2002-2008 arasındaki dünya ekonomisinin öngörülemeyen büyümesinin denizciliğe getirdiği büyük patlama ve altın yılların cezası şimdi ödeniyor. Dünyada gemi sayısı arttı ama taşınan yük azaldı. Tersane sayısı da artmıştı. Krizde siparişler bıçak gibi kesildi.

2013 nasıl geçiyor?

Bu sene en zor senelerden biri. Birikmiş bir gemi stokumuz var. Sektörde ciddi el değiştirmeler oldu. Bu krizden para kaybetmeyen yok. Üzücü olan şu ki, bu bizim krizimiz değil. Bedelini biz ödedik.

İflas ertelemeler oldu. Bankalarla sorunlar sürüyor mu?

İflas erteleyen birkaç tersanemiz oldu. Bankalar alacaklarının peşine düşmeye başladılar tabii ki.

Krizin geldiğini söylüyordunuz 2008’de. Önlem alınamadı mı?

Krizin geldiğini söyledim, haklı çıktım ama bu kadarını da öngöremedim. Yüzde 95 çöken bir piyasayı tahmin etmek çok kolay değil. Onun için altından kalkmaya çalışıyoruz.

Plansız ve hızlı büyüme de arttırmadı mı krizin dozunu?

Plansızlığı şartlar getirdi. Gemilerin günlük kazançları öyle yüksek oranlara çıktı ki, talep patlamasına yetişemedik. Kontrol elimizde değildi. Yüzde 30-40 duyarlılık analizi yapıyorsunuz ama kimse yüzde 95 düşeceğini öngöremezdi. 5 senedir de sürüyor. 100 milyon dolar olan bir gemi artık 20 milyona yapılıyor. Günde ortalama 20-30 bin kazanırken birden bin dolar kazanamaz hale geliyorsunuz.

Hükümetten, bankalardan destek gördünüz mü?

Bankalarımız sağ olsun taşıyor hâlâ bizi. Hükümetimiz de denizcilik firmalarına ayrıcalık ve destek verdi. Ama şu anda fırtınanın geçmesini bekliyoruz açıkçası.

Dönüş sinyalleri var mı?

Artık çok uzun sürmez, 5 seneyi doldurduk sektör olarak. Gelecek seneden itibaren denizcilikte toparlanma tekrar olacak. Düzelme kaçınılmaz bir şey, aksi takdirde bu meslek yapılamaz. On yıl içinde toplamda yüzde 30-35’lik bir büyüme öngörülüyor. Yani zaman lehimize işliyor.

Türkiye ’de istihdam açısından durum ne?

Tersanelerde 40 bin, yan sanayide 100 bin kişiydi. Yüzde 70 işgücü kaybımız oldu. Ama gemilerimizde ve karada 30 bin kişinin üstündeyiz.

Sektörde sermaye yapısı olarak çok değişim oldu mu?

Denizciliğe çok güçlü gruplar girdi, bazı eski aileler de çekildi. Sabancılar, Ciner gibi büyük gruplar sektöre girdi. Geleneksel denizci olmayan firmalar geldi. Varlıklar bir yerden bir yere geçiyor. Bunlar kaçınılmaz.

Sektörde krizi aşmak için neler yapılıyor?

Tersanecilikte yeniden bir yapılanma var. Türkiye olarak spesifik gemiler, askeri gemiler ve tamir bakım alanlarında bölüneceğiz. Şu anda faal 72 tersanemiz var ama verilen lisansla 150’ye kadar çıkıyordu. Bir kısmı yarım. Ticari gemilerde siparişimiz çok az. Ama ağırlık tamir bakıma yöneldi.

2500 dolar maaşlı iş garantili

Piri Reis Üniversitesi Türkiye’nin denizcilik alanında ilk ve tek üniversitesi. Deniz Ticaret Odası üyelerinin bir araya geldiği Türkiye Denizcilik Vakfı tarafından kurulmuş. Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve Rektör Osman Kamil Sağ ile bir araya geldik.

Rektör Sağ, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden, işine tutkuyla bağlı bir hoca. İddiası İTÜ kadar yüksek kalitede bir üniversite yapmak. Sağ’ın verdiği bilgilere göre dünyada 80 bin gemi var. 700 bin gemi adamı çalışıyor. Her yıl 40-50 bin açık doğuyor. Üniversitede bugün yaklaşık 700 öğrenci var.

Üniversiteden önce Türk Deniz Eğitim Vakfı’nın kursları vasıtasıyla 2 binin üzerinde öğrenci yetiştirip mezun etmişler, şu anda bu öğrencilerin tamamına yakını iş bulmuş, çalışıyor.

Üniversiteyi kâr amaçlı kurmadıklarını ekleyen Kalkavan, “Biz vermeye geldik, almaya değil. Bu bizim cennete kolay gitme projemize dönüştü. Çünkü yatırımın çoğu DTO’dan geliyor” diyor.

Dünyada sektöre giren her çalışanın en az 2500 dolar maaşla işe başladığını, kaptanlarda aylığın 15 bin dolara çıktığını anlatan Sağ, “Türkiye’den kendi alanında ilkler arasında yer alacak, dünya denizcilik politikalarını belirleyecek bir üniversite çıkacaksa, onlardan bir tanesi biz olacağız” diyor.

İddialı bölümlerden biri de megayat kaptanlığı. Rahmi Koç’un isteğiyle kurulan bölümden dünyaya kaptan yetiştirmek hedefleniyor.



Kaynak: Radikal (Jale Özgentürk)
Eklenme tarihi: 29.07.2013




Share |




YORUMLARINIZ


PEMBE YALANLAR.
Denizcilik sektörü uçurumun kenarına gelmiş durumdadır. 24 yıldır gemilerde çalışıyorum ve 2008 krizinden bu yana sektör en kötü süreci yaşamakta. 24 yıllık deniz hayatım buyunca,ki bunun 18 yılı çarkçı başı olarak geçti.firmaların bir çoğu krizi fırsat bilip maaşları yarı yarıya düşürdüler yetmezmiş gibi birde maaş ödemez oldular. Bugün gemide çalışanlara sorsunlar. bin kişiden 100 kişisi bile gidişattan memnun değil. Bir gemici bile 2500 dolar maaş alıyor diyorlar. Nerdeymiş o firma. Bugün gemilerde çalışan personel maaşları ortalama 1000 dolardır. Ben kendimden örnek vericek olursam, 10 yıl önce çarkçıbaşı olarak 8750 dolar alırken bugün 4000 dolara iş bulamıyorum. Bu da sektörün ne duruma geldiğinin açık bir göstergesidir. Hiç kimse pembe tablo çizmesin. Maaşını alamayan binlerce insan var.

Yazan: SEYFETTİN ÇORLULUOĞLU - 10.06.2014 19:31:16


yalankavan
bukadar yalanı ancak çok para kazanan konuşur emeği çalan konuşur inanın bırakın paranın azını çoğunu hiç para vermiyorlar asgari üretebileni gemici aç mağdur işsiz inanmayın o kurslarda kazandığınız birkaç kuruşun beşinde o i.
Yazan: sessiz kum - 8.12.2013 16:54:38


eleştri
BU SEKTÖRE GİREN HERKESİN ENAZ 2500 DOLAR MAAŞ ALDIGINDAN BAHSEDİYOR PİYASAYA BİR ÇIKIN DENİZCİLİK CAMİASININ İÇİNDE GEZİNİN MAAŞLARIN KAÇTAN BAŞLADIGINI GÖRÜN OTURDUGUNUZ YERDEN SALLAMAYIN BUGÜN DENİZE ÇIKAN YENİ BİR DENİZCİ 2500 DOLAR ALSA BUDA 5000 TL YAPAR HANGİ FİRMA GEMİCİYE BU PARAYI VERİRİYOR ÜSTELİK AÇIK YOK NEREYE GİTSEM DENİZCİ KAYNIYOR VE İŞ YOK ŞİRKETLERDE ADAM AZALTMA YÖNTEMİ YAYGIN GEMİLER FULL OTMATİK OLDUKÇA GEMİ ADAMINI BOŞA ÇIKARDINIZ BURAYA SORUNLARI YAZMAYA KALSAK BİTMEZ TÜRKİYEDE BİRTEK GEMİ ADAMLARININ SORUNUNA ÇARE BULUNMUYO
Yazan: Gökay Akselgil - 3.10.2013 11:43:41


yalan
yukarıdaki haber ve yazıdakilerin önemli bir çoğunluğu yalan ve eksiktir,ülkemizde denizcilik ve denizciler ayak altına alınmıştır,bir çok denizcilik şirketleri ,yabancı personel çalıştırmaktadır,çünkü bunlara az maaş veriyor ve sigortalarınıda yatırmıyor bu şirketlerin tamamen işine yarıyor,dolaysıyla bir çok Türk denizcisi işsiz kalmaktadır,yani piyasada personel eksikliği değil Türk personeline iş verilmemektedir,ayrıca bir çok kişide hakkı olmadıkları makamları parayla satın almaktadırlar,örneğin ukrayna ,gürcistan veya ukrayna ehliyetlerini master ehliyeti olarak 12000-15000 dolarlara alıp gemilere çalışmaya başlamaktadırlar buna başta bakanlık olmak üzere şirketlerle danışıklı döğüş devam etmektedir ,daha söylenecek çok şey var
Yazan: midyeler denizi - 3.08.2013 21:38:13


aldatmaca
vapurların içine asmışlar lise mezunu 1 yılda zabit olup 4000 usd maaş diye insanları kandırıyorlar gençler inanmayın simsarların eline düşersiniz..bu sektörde iş yok iş bulursanızda maaş alamazsınız...
Yazan: selçuk yıldız - 3.08.2013 14:48:37


yalannnnnnn...
yav kardeşim kardeşlerim inanmayın bu yazıda yazan özellikle en az 2500 dolar maaşla işe başlıyo yok kaptanlar 15 bin dolar maaş alıyo diye . ey bu üniversitenin kurucuları veya yöneticileri birazda gercekleri yazında o şekilde bu mesleğe yönelecek genç arkadaşları bilgilendirin . türkiyede kaç tane gemi var kaçı yabancı bayraklı armatörü türk ama yabancı bayraklı sgk güvencesiz olarak çalışcaklarını da söyleyinde insanları adam gibi doğru bir şekilde yönlendirin. 10 yıldır bu sektörde çalışıyorum açık falan olduğu yok. genç arkadaşalara sesleniyorum rant düşkünlerinin kucağına düşmeyin bu sektördende uzak durun taki denizciye değer verilene kadar .
Yazan: o.uçar - 30.07.2013 02:09:56




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PLUTO Dalış Merk.
 BEYAZ Deniz Taşım..
 AKMAR Denizcilik
 SERHAT Feribot A...
 BERRGANİ Denizcil..
 MY SHIP Group S.A..
 EREĞLİ Denizcilik..
 AYTRANS Denizcilk..
 MARİST Shipping
 ÇANAKKALE Liman İ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim