Soğuk savaşta sıcak diplomasi
Suriye’ye olası saldırı konusunda ABD, İngiltere ve Fransa’dan erteleme sinyali var. Ancak taraflar yığınağı sürdürüyor. Rusya iki savaş gemisi, Fransa bir fırkateyn, İngiltere de 6 jetini bölgeye gönderdi. ABD’yse destroyer sayısını 5’e çıkardı.
Suriye’ye müdahale tartışmaları sürerken, Soğuk Savaş’ı andıran gelişmeler yaşanıyor. Taraflar bir yandan siyasi çözüm çağrısı, bir yandan yığınak yapıyor. ABD’nin hafta sonunda bölgeye dört savaş gemisi göndermesi sonrası, Suriye’nin en güçlü müttefiki Rusya da Akdeniz’e iki gemi daha yollama kararı aldı. Interfax ajansına göre, Moskova bir denizaltısavar ve bir roket kruvazörü gönderecek.
RAF JETLERİ KIBRIS'TA
Müdahale çağrısında başı çeken İngiltere’yse, operasyonun merkez üssü olacağı iddia edilen Güney Kıbrıs’taki Ağrotur Üssü’ne 6 RAF jeti gönderdi. Savunma Bakanlığı önlem amaçlı olduğunu savunduğu karar hakkında, “Bu, havadan havaya savunma rolü üstlenen varlıklarımızın kaydırılması anlamına geliyor” açıklaması yaptı.
ŞÖVALYE PAUL DE YOLA ÇIKTI
Washington’ın son adımıysa, Doğu Akdeniz’e beşinci bir destroyer göndermek oldu. Yetkililer, İran yakınlarındaki varlığın da güçlendirildiğini, Basra Körfezi’ndeki uçak gemisi sayısının ikiye çıkarılacağını söyledi. Fransa’nın Şövalye Paul isimli savaş gemisi de, Doğu Akdeniz’deki Amerikan ve İngiliz destroyerleriyle denizaltılarına katılmak için yola çıktı. Le Point dergisi, Fransa’nın Horizon sınıfı en modern destroyerlerinden olan Şövalye Paul’ün, Suriye’nin hava saldırısı düzenleme kararı alması halinde ‘son derece kullanışlı’ olacağını yazdı.
‘KÜBA FÜZE KRİZİ GİBİ’
Rus gazetesi Komsomolskaya Pravda, bu gelişmeleri 1962’deki Küba Füze Krizi’ne benzetti: “Pentagon’daki iyimserler Rusya’nın Irak ve Yugoslavya’daki gibi uyarı yapmakla yetineceğini sanıyorsa, yanılıyorlar.”
Bu gelişmeler Soğuk Savaş’ı andırırken, İsrail istihbaratına yakın Debka sitesi krizin en güçlü iki aktörü ABD ve Rusya’nın gizli görüşme yaptığını yazdı.
‘SALDIRI SEMBOLİK OLACAK’
Washington ve Moskova’daki kaynaklara dayandırılan habere göre, iki ülkenin dışişleri bakanları John Kerry ve Sergey Lavrov’un müzakereleri şu senaryoya dayanıyor: ABD saldırıyı sembolik tutacak; ardından iki başkan siyasi çözüm amaçlı Cenevre Konferansı’nın toplanacağını açıklayacak.
BM 24 SAAT ERKEN TERK EDİYOR
Kimyasal iddialarını incelemek için Şam’da bulunan BM denetçilerinin ülkeyi planlanandan bir gün önce terk edeceğinin açıklanması spekülasyona yol açtı. Ekibin pazar günü dönmesi bekleniyordu ancak Genel Sekreter Ban Ki-mun, Şam’ı yarın terk edeceklerini ve üç bölgeye gitmeyeceklerini açıkladı. Bu durum akıllara Irak savaşını getirdi. Irak’ta kimyasal incelemesi yapan BM heyeti soruşturmayı erken bitirmiş ve gitmelerinden sonra ABD müdahale etmişti.
OBAMA: KARAR VERMEDİM
Olası saldırının baş aktörleri ABD, Fransa ve İngiltere erteleme sinyali verdi. ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal saldırıdan Şam’ı sorumlu tutsa da “Daha müdahale kararı almadım” dedi. Olası müdahalenin ‘sınırlı’ olacağını söyleyen Obama, “Kimyasal silah, Türkiye gibi müttefiklerimize tehdit” diye konuştu. İngiltere’deyse, muhalefetteki İşçi Partisi tezkere oylamasını önleyerek Başbakan David Cameron’a darbe vurdu. İngiliz istihbarat raporunda da saldırıyı “büyük ihtimalle” Şam’ın düzenlediği belirtildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, müdahaleye mesafeli yaklaştı. Hollande “Siyasi çözüm için ne gerekiyorsa yapılmalı” dedi. Fransa Savunma Bakanlığı emir gelmesi halinde hazır olduklarını açıkladı.
ESAD: ŞAM KENDİNİ SAVUNACAK
Suriye, İran ve Rusya cephesi müdahale çağrılarına yine sert tepki gösterdi. Suriye lideri Beşşar Esad meydan okuyup zafer vaat etti. Esad, “Tehditler sadece Suriyelilerin özgürlük inancını güçlendirir. Suriye kendisini savunacak” dedi. İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi’yse, “Suriye’ye saldırı İsrail’in sonunu getirir. ABD için de ikinci Vietnam olur” dedi. Öte yandan, Rusya ve İran müdahaleye karşı ortak tavır belirledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani telefonda görüşürken, Kremlin açıklamasında “İki lider, askeri müdahaleyi engellemek için birlikte çalışma kararı aldı “ denildi. Irak Başbakanı Nuri el Maliki de, olası müdahaleye karşı olduklarını açıkladı.
4 İLDE ALARM
Suriye’ye gerçekleştirilecek olası müdahale öncesi kritik bölgelerde askeri hareketlilik yaşanmaya başladı. Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adana’da teyakkuza geçildi. İncirlik’ten kalkan iki savaş uçağı keşif uçuşu yaptı.
ADANA
İncirlik’te öğle saatlerinde iki savaş uçağı keşif uçuşlarını tamamlayıp üsse döndü. İncirlik Hava Üssü’nde ayrıca Patriot savunma sistemleri de kurulu halde bekletiliyor. Üssün içinde ise bazı yerlerde zaman zaman yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor. Soner KAN
GAZİANTEP
ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye’ye operasyon yapılacağı bilgileri üzerine gözler Kahramanmaraş ve Gaziantep’te kurulan Patriot füze savunma sistemlerine çevrildi. 2 Patriot sisteminin konuşlandırıldığı Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın Hüseyin Atamanalp Kışlası’nda radarla gelişmeler takip edildi.
K.MARAŞ
Kahramanmaraş’ta, Gazi Kışlası’na konuşlandırılan 2 Patriot’un bakım ve yakıt dolumu kışlada görevli askerler tarafından yapıldı. Yönleri Suriye’ye dönük olan Patriot füzeleri olası saldırılara karşı hazır halde bekletiliyor.
ŞANLIURFA
Şanlıurfa’da merkeze bağlı Mehmetçik Köyü’nde hâkim bir tepeye konuşlandırılan Hava Savunma Sistemi üssünde gün boyu radarlarla tarama yapıldı. Uçaksavar ve füze rampalarının bulunduğunu alanda güvenlik üst seviyeye çıkarıldı. Suruç’ta zırhlı araç ve asker sevkiyatı yapıldı.
OKULLAR TAŞINIYOR
Suriye’deKİ çatışmalar nedeniyle Mevlana Ortaokulu ve Ceylan İlkokulu öğrencileri sınırdan uzak okullara nakledilecek. İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, yeni yıla İMKB İlkokulu’nda başlanacağını söyledi.