Bot kazasında ölen denizcilerin isimleri yaşatılacak
Şile’de Rus tankerine yardım ederken batan kıyı emniyet botundaki 3 kişinin ölümüyle suçlanan müdüre soruşturma izni çıkmazken, ölenlerin isimleri istasyonlara veriliyor.
Karadeniz’in İstanbul Boğazı girişinde 4 Aralık 2012 sabahı şiddetli fırtına nedeniyle ‘Volgo Bolt 199’ adlı kuru yük gemisi batmıştı. Mürettebatı kurtarma görevi ise birçok personelin kötü hava koşulları nedeniyle denize açılmayı reddetmesi üzerine o gün izinli olan Kaptan Cemil Özben’in ekibine verilmişti. ‘Batmaz’ denilen ‘KIYEM 7’ adlı kurtarma botu, denize açıldıktan 2 dakika sonra mendireğe çarptıktan sonra sulara gömüldü.
İsimleri İstasyonlara veriliyor
Kaptan Özben, makinist Mehmet Genç ve yağcı Turgay Sarıboğa ile bota yardıma koşan Şileli balıkçı Mümin Akgün’ün hayatını kaybettiği olaya ilişkin soruşturma ise bakanlık engeline takıldı. Gemi mürettebatının Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı tarafından denize açılmaları için zorlandıklarına ilişkin iddialar sonrasında savcılık, Orakçı hakkında soruşturma izni istedi. Ancak Kıyı Emniyeti’nin bağlı olduğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı soruşturma izni vermedi.
Savcılık bakanlığın bu kararını Danıştay’a taşırken, Kıyı Emniyeti’nin de ölen personelin ve yardıma koşan balıkçının isimlerinin yaşatılması için çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Kaptan Cemil Özben’in isminin Kıyı Emniyeti’ne bağlı Kilyos Tahlisiye İstasyonu’na, makinist Mehmet Genç’in isminin Sarıyer Yomburnu’ndaki istasyona, yağcı Turgay Sarıboğa’nın isminin ise Harem Tahlisiye İstasyonu’na verileceği öğrenildi. Balıkçı Mumin Akgün’ün isminin de Şile Tahlisiye Bot İstasyonu’nda yaşatılması kararlaştırıldı.
Sorumlular nerede?
Kazada yakınlarını kaybeden aileler ise öncelikle sorumluların yargılanmasını istiyor. Kaptan Cemil Özben’in kayınbiraderi Yaşar Özben, “Cemil kaptan gibi başarılı ve örnek bir insanın isminin yaşatılması güzel ama sorumlular hâlâ ortaya çıkmadı” dedi.
Mehmet Genç’in ablası Emine Genç ise “Hiçbir şey Mehmet’i geri getiremeyecek. Ama isminin ilgili bir yerlere verilmesi güzel.
Devlet gönül borcunu bu şekilde ödeyebilir. Ama ölümlere sebebiyet veren kişi halen görevde ve soruşturma izni verilmiyor. Sorumluların cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız ve hukuki mücadelemiz devam edecek” dedi.
Amirler ısrar etmiş
Kazaya ilişkin hazırlanan 12 sayfalık bilirkişi raporunda, kaptan Özben yüzde 40 tali kusurlu, makinist Mehmet Genç de yüzde 10 tali kusurlu bulunmuştu. Raporda, “Kaptan Özben’in izinli ve göreve çıkmak istemediği, amirlerinin ısrarıyla göreve çıktığı anlaşılmıştır. Kaptanın uzun süre sağ olarak kurtarılmayı beklemesi acil durum planlaması ve tatbikat yapılmadığını göstermektedir” ifadeleri yer almıştı.