İngiltere-İspanya arasında Cebelitarık gerginliği
03 Ağustos 2004. İngiltere Savunma Bakanı Geoffrey Hoon’ın Cebelitarık’ı ziyareti, İspanya ile İngiltere arasındaki ilişkilerin yeniden gerilmesine yol açtı.
— Son 1 ayda Cebelitarık yüzünden İspanya-İngiltere ilişkileri üçüncü kez gerilirken, 8 Temmuz’da “Tireless” adlı İngiliz nükleer denizaltısının Cebelitarık’a demirleyip 5 gün kadar kalması, İspanya tarafından protesto edilmişti. Hoon’un Çarşamba günü Cebelitarık’taki törene katılıp, İngiltere’ye geri döneceği bildirildi.
300 yıldır İngiltere’nin kolonisi olan Cebelitarık’ta
ortak egemenlik isteyen ve bunun için gerek İngiltere gerekse AB nezdinde girişimlerde bulunan İspanya, İngiltere’nin son dönemlerdeki tutumuna tepki gösteriyor.
ZİYARETE ‘UYGUNSUZ’ NİTELEMESİ
Cebelitarık’ın İngiltere’nin kolonisi olmasının 300. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene geçen ay İngiliz kraliyet ailesinden Prenses Anne’in katılmasına büyük tepki gösteren İspanyol hükümeti, İngiliz Savunma Bakanı Hoon’un yine aynı gerekçeyle Cebelitarık’ı ziyaretini “uygunsuz” bulduğunu açıkladı.
İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, Hoon’un ziyaretinin “dostça” olmadığını belirterek, protesto etmek için İngiltere’nin Madrid Büyükelçisi Stephen Wright’ı telefonla aradı.
Öte yandan, Hoon’un Çarşamba günü Cebelitarık’taki törene katılıp, İngiltere’ye geri döneceği bildirildi.
SON BİR AYDA ÜÇÜNCÜ GERGİNLİK
Son 1 ayda Cebelitarık yüzünden İspanya-İngiltere ilişkileri üçüncü kez gerilirken, 8 Temmuz’da “Tireless” adlı İngiliz nükleer denizaltısının Cebelitarık’a demirleyip 5 gün kadar kalması, İspanya tarafından protesto edilmişti.
CEBELİTARIK HALKI ANLAŞMAYI REDDETMİŞTİ
İspanya ile İngiltere arasında 1713’te imzalanan Utrecht antlaşması ile İngiliz kolonisi statüsü alan Cebelitarık’ta, geçen yıl yapılan anlaşmayla statü değişikliğine gidilerek, İspanya ve İngiltere’nin ortak egemenliği altına girmesi kararlaştırılmış, ancak Cebelitarık halkı yapılan referandumda yüzde 99 gibi yüksek oranla anlaşmayı reddetmişti.