İzmir'in yeni gemileri peşpeşe gelecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yalova'daki tersanelerde yaptırdığı 15 yeni yolcu gemisinden ilkinin ana makineleri, jeneratörleri ve şanzımanı yerleştirildi.
Bu hafta koltukları monte edilecek. 2. geminin gövdesi tamamlandı. 10 gün sonra 3. geminin de gövdesi bitecek. 4. gemi ise kalıp aşamasında.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği 15 yeni yolcu gemisinden 4'ünün yapımı Yalova'da sürüyor. Karbon kompozit malzemeden üretilen gemilerinden ilkinin boyama işlemi yapılıyor. İzmir'in yeni gemilerinden ilkinin yılbaşında teslim edilmesi bekleniyor. Yalova'daki tersanelerdeki tempolu çalışma tüm hızıyla sürerken, diğer gemiler de peşpeşe yapılıyor: İkinci geminin gövdesi tamamlandı, üçüncü geminin gövdesi önümüzdeki 10 gün içinde tamamlanacak, dördüncü gemiye ise infüzyon (kalıba dökme) çekiliyor.
Son teknoloji
Savunma, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile yapılan İzmir'in yolcu gemileri, tüm Türkiye'ye de örnek olacak. Gemilerin yapımını üstlenen ÖZATA Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, gemilerin yapımı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye denizciliğine çok büyük katkı yaptığını söyleyerek, "Çok iyi düşünülmüş, çok iyi araştırılmış ve büyük bir cesaretle yapılmış doğru bir iş. Ben 40 senedir denizciyim. Bunun için bir denizci ve bir Türk olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na nasıl teşekkür etsek azdır" dedi.
İzmir'in gemilerinin tüm dünyaya örnek olduğunu da vurgulayan Ataseven şöyle devam etti:
"Kuzey ülkelerinde son senelerde kullanılan gemiler bunlar ama İzmir'in yaptırdığı yeni gemiler, dünyadaki en büyük deniz otobüsü. Karbon infüzyon, karbon kompozit, vakum infüzyon sistemi ile yapılan en büyük gemiler. Yani son teknoloji ile yapılan en büyük gemiler. Karbon kompozit gemi. Seçilen malzeme savunma sanayinde ve uzay teknolojisinde kullanılan bir malzeme olduğu için çok özel ve teknoloji gerektiren bir iş. Biz de tabii o yatırımı yaptık. Avrupa'da buradakine yakın tesisler yok. Şu anda Avrupa'nın en büyük ve en modern tesisini yaptık."
Herkes İzmir'i örnek alacak
İzmir'in yeni gemilerinin çok özel olduğuna dikkat çeken Ataseven, "Norveç'te, Kuzey Denizi'nde bunların daha küçükleri kullanılıyor. Bu gemiler 32 knot süratte gidiyor ve mesela 4 metre dalga var, 32 knotta hiç sürat kesmeden gidebiliyor. Yani böyle bir teknolojiye sahip" diye konuştu.
Yeni gemilerin ekonomik ve çevreci olduklarını hatırlatan Ataseven, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yakıt ve emisyon yarı yarıya. Çok ekonomik ve çevreci. Yapımında biraz pahalı diye düşünce var ama aksine ilk 1 -1.5 senede bu tür çalışan gemiler zaten aradaki farkı kapatıyor. Bu teknolojiyi Avrupalı 10 senedir keşfetmiş, bunla çalışıyor. Çünkü yakıt çok maliyetsiz. Onun için çok karlı. Kamu ve özel sektör, bu kadar özelliği gördükten sonra en kısa sürede karbona dönüp İzmir'i örnek alacaktır. Ama görmeden inanmazlar. İlk geminin suya inmesini bekliyorlar. Biz de en kısa zamanda onu teslim edip diğer projeleri görüşmeye başlayacağız."
Gemilerde kullanılan karbon kompozit malzemenin denizde aşınmadığını ve bir ömür boyu kullanılabileceğine vurgu yapan Ataseven, "Bu gemilerde, çelik ve alimünyum gibi malzeme yorgunluğu ve denizde bir ömür süresi yok. Çelik olan gemiler en fazla 15 yıl çalıştıktan sonra malzeme yorgunluğuna girer. Devamlı bakım gerektirir. Bu gemiler denize pozitif bir malzeme ve hiçbir aşınma olmuyor. Ömür süresi yok" dedi.
İş programının önündeyiz
Özdemir Ataseven İzmir'in 15 gemisinden yapımları süren 4 gemi hakkında da şu bilgileri aktardı:
"Birinci gemi final aşamasına yaklaştı. Son zamanlarını oynuyoruz. İkinci gemi, ondan yüzde 60 eksik. Üçüncü gemi yüzde 30, dördüncü gemiye ise yeni infüzyon çekiliyor. Yani bizim yaptığımız iş programının biraz öncesinde gidiyoruz. Ondan sonra her üç ayda bir gemileri teslim edeceğiz. İlk geminin ana makineleri konuldu, jeneratörleri, şanzımanı konuldu. Şaft pervaneleri yolda, geliyor. Ayın 22'sinden sonra koltuklarını koyacağız. Yer döşemesi ve halı seçimleri yapıldı bu hafta onu yapıyoruz. Ön kumanda konsolu tamamlandı, boyası atılıyor. Zaten bütün elektronik cihazları alınmış durumunda. 30 Kasım'da bu işler tamamlanacak. Alt kat boyası, ana güverteye kadar tamamlandı, son üst katları da diğer cihazlar konulduğunda final aşamasında boyanacak. 3 geminin malzemesi alındı. Bizim daha erken teslim etme düşüncemiz var. Sadece gemilerin kapısı ve ön inme rampası çok vasıflı bir rampa ve çok üretilen bir rampa değil. Kaptan tarafından kumanda edilen otomatik rampa, med-cezir ve gel-gitlerden etkilenmeyen, kaymaz tabanlı, üç kişinin geçeceği büyüklükte olacak. Bununla ilgili proje yaptık ve onaylattık. Üretimi başladı. Bu süreç bizi biraz oyaladı ama gemilerimiz gününden önce bitmiş olacak inşallah. İkinci gemimizde ana makineler ve jenaratörler yerinde. Gövde bitti. O da sadece donatıma girdi, donatımı yapılıyor. Üçüncü gemimizin gövdesi 10 gün içinde bitecek."