Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
03 Aralık 2024
Haber
Anket
Çadırlarda milyon dolarlık yat yapımı
Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana ahşap tekne yapım geleneğinin sürdürüldüğü Bartın'ın Kurucaşile ilçesindeki ustalar, siparişini aldıkları lüks yatları kurdukları çadırlarda yapıyorlar

İyon, Lidya, Pers, Amastrist, Pontus, Roma ve Bizans dönemlerinin ardından 1460'da Osmanlı egemenliğine girmesiyle imparatorluk donanmasının ihtiyacının karşılandığı Kurucaşile'de, gemi yapımı babadan oğula miras kalarak devam ediyor.

Özellikle Tekkeönü ve Kapısuyu köylerinde kurulu yaklaşık 40 atölyede, piyasaya göre ucuz ve kaliteli yapıldığı bildirilen çeşitli tür ve uzunluklardaki yatlar ve tekneler, yurt içi ve yurt dışına pazarlanıyor.

Makine ve malzemeleri kapalı alanlara monte edilmiş atölyelerde, özellikle sipariş edilen yatın uzunluğuna göre kurulan naylon çadırlar, projelerin tamamlanmasının ardından sökülüyor.

Her-Bot Denizcilik ortaklarından Hayri Aytan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki atölyelerde, alınan siparişe göre kurdukları naylon çadırların içinde yat ve teknelerin yapımını tamamladıklarını söyledi.

Almanya ve Hollanda gibi ülkelere yelkenli tekne ile yat ihraç ettiklerini anlatan Aytan, şöyle konuştu:
“Yılda ortalama 1 adet büyük yat ile irili ufaklı çok sayıda tekne hazırlıyoruz. Atölyemizin yanındaki arazimize kurduğumuz çadırda 1,5 milyon dolarlık 21 metre uzunluğundaki yatın yapımını sürdürüyoruz. Yaklaşık 5 metre genişliğindeki yatı, bu yılın nisan ayında denize indirmeyi planlıyoruz. İstanbul'daki aracı firmaya hazırladığımız Breeze adındaki yatın İtalya'da bir iş adamına gönderileceğini öğrendik. Ayrıca, şu anda İtalyanlara çok sayıda yelkenli tekne hazırlamak için girişimlerimiz sürüyor. Onları da kuracağımız çadırlar vasıtasıyla yapacağız. Kurduğumuz çadırlar tamamen kapalı olduğundan işçileri ve ürünümüzü dış etkenlere karşı koruyor. İnsanlar, yaptığımız lüks yatların çadırlarda hazırlandığını görünce çok şaşırıyorlar. “

Aytan, yatlarının yapım tarzları sayesinde neredeyse sonsuz ömürlü olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“İskelet ve gövde kısmında bilgisayarlı fırınlarda kurutulmuş kestane kullanıyoruz. Sahile yaklaşık 1,5 kilometre uzak olduğumuzdan çadırda yaptığımız yatları römorkörle denize indiriyoruz. Riski olmasına karşın şu ana kadar olumsuzlukla karşılaşmadık. Bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için her türlü zorluğa göğüs germeye hazırız.”

Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 23.03.2007




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DELTA Marine Yach..
 TUZLA Tersanecili..
 NACİ SELİMOĞLU De..
 MNT Denizcilik Ta..
 AKUA MARİN A.Ş.
 ATLAS Gemicilik v..
 GULET POINT Yacht..
 CHISIEL Dış Ticar..
 BEŞİKTAŞ Denizcil..
 RASİM KAPTAN 1 Ge..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim