Havuzlu çıkarma gemisi projesinde karar
Savunma Sanayii İcra Komitesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi kapsamında, SEDEF Gemi İnşaatı AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasını kararlaştırdı. Söz konusu firma ile anlaşma sağlanamaması durumunda sözleşme görüşmelerine ikinci sıradaki DESAN Deniz İnşaat Sanayi AŞ ile devam edilmesine karar verildi.
Savunma Sanayii İcra Komitesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi (LDP) kapsamında, SEDEF Gemi İnşaatı AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasını kararlaştırdı. Söz konusu firma ile anlaşma sağlanamaması durumunda sözleşme görüşmelerine ikinci sıradaki DESAN Deniz İnşaat Sanayi AŞ ile devam edilmesine karar verildi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii İcra Komitesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi kapsamında, SEDEF Gemi İnşaatı AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanması, söz konusu firma ile anlaşma sağlanamaması durumunda sözleşme görüşmelerine ikinci sıradaki DESAN Deniz İnşaat Sanayi AŞ ile devam edilmesi kararı aldı.
Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen, 1 Havuzlu Çıkarma Gemisi, 4 LCM, 2 LCVP, 2 RHIB ve 1 rehberleme maksatlı komutan botu inşa edilecek.
Türkiye'de inşa edilecek Havuzlu Çıkarma Gemisi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda kullanılabilecek. LPD'nin ana görev fonksiyonu Kuvvet Aktarımı ve Amfibi Harekat olacak.
Gemi, idari ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlayacak. Araç ve personel taşıma kapasitesi, komuta kontrol hizmetleri, gündüz ve gece helikopter harekatı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkanı ile Türkiye'nin deniz gücünün dünya denizlerinde temsiline katkı sağlayacak.
Havuzlu Çıkarma Gemisi, gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkanı sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekatları kapsamında tıbbi destek için kullanılabilecek.
Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi, 22 Haziran 2005 tarihli İcra Komitesi Kararı ile başlatıldı. Teklife Çağrı Dosyası 22 Şubat 2010'da yayımlandı.
Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi kapsamında, DESAN Deniz İnşaat Sanayi AŞ, RMK Marine Gemi Yapım Sanayi AŞ, SEDEF Gemi İnşaatı AŞ teklifte bulunmuştu.