İflas eden Gündoğdu Tersanesi sökülüyor
Temeli 1960'larda atılan Gündoğdu Şirketler Grubu'na bağlı Gündoğdu Tersanesi'nin söküm işlemi başladı.
İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesince iflasına karar verilen Gündoğdu Tersanesi'nde söküm işlemine geçildi.
Sakarya Karasu ilçesinde 2007 yılında üretime başlayan, ekonomik kriz gerekçesiyle alacaklılara ödeme yapmadığı için iflasına karar verilen tersanenin yer vinçleri, ekipmanlar ve deposuna alacaklı banka tarafından el konuldu.
Tersaneye gelen ekipler, ekipmanların söküm işlemine başladı.
2007 yılında üretime başlayan tersanede üretilen "Garip Baba" adlı 8 bin 200 tonluk gemi, 2010'nun ağustos ayında denize indirilmiş, "Baht" adlı gemi ise tamamlanmadan başka tersaneye çekilmişti.
Tersaneyle ilgili İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesince geçen yıl 14 Mart'ta iflas erteleme talebine ret kararı verilmişti.
DEV YATIRIM KRİZE DENK GELDİ
Tersanenin bağlı bulunduğu Gündoğdu Şirekler Grubu'nun temeli ise 1956'da Hacı Ahmet Gündoğdu tarafından Perşembe Pazarı'nda atıldı. Hırdavat malzemelerinin satıldığı Gündoğdu Ticaret firması zamanla büyüdü, 1990 sonlarında gemi sökümcülüğü başlandı. 6500'ü aşkın gemi sökümü yapar Gündoğdu Grubu, Karasu'da 2007'de tersane kurdu. Tersanenin kurulmasından 1 yıl kadar sonra küresel krizin ortaya çıkması ile Türkiye'deki tersaneler de ciddi sorun yaşadı. Torlak ve Çelik Tersanesi gibi çok sayıda tersane iflas erteleme sürecine girdi.
32 milyon dolar yatırım yapılan tersanede 120 kişi çalışıyordu.