Gemicilik sektörünün yıldızı olduk
Türk gemiciliği için ‘altın çağını yaşıyor’ ifadesini kullanan ünlü Fransız gazetesi Le Figaro, Türkiye’nin son 5 yılda sektörde hızla büyüdüğünü ve dünyada 8. sıraya yükseldiğini yazdı. Haberde “Türkiye küçük tonajlı tanker ve mega yat yapımında Avrupa’nın bir numaralı ülkesi haline geldi. Türk gemi inşa sanayinin ticari boyutu yıllık 5 milyar dolara ulaştı” denildi.
Gemi sektöründe büyük gelişme gösteren Türkiye, dünya liderliğine doğru hızla ilerliyor. Son yıllarda büyük ekonomik sıçrama gösteren Türkiye, sektörler olarak ele alındığında da Avrupalı rakiplerine büyük fark atıyor. Gelişmesiyle dikkat çeken gemi sektörü, Fransız Le Figaro gazetesine de konu oldu. Gazete, Türkiye’nin gemi sektöründe son 5 yıl içinde müthiş bir büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, “AB ülkelerinde yılda 300 bin tonluk gemi sökülüp yeniden yapılırken Türkiye’de 1 milyon tonluk gemi sökülüp inşa ediliyor. Türkiye gemi yapımında dünya klasmanında ilk sıralara doğru hızla ilerliyor” diye yazdı.
Avrupa’da birinci
Sektörde son 5 yılda 15’likten 8. sıraya yükselen Türkiye’nin küçük tonajlı tankerler ve büyük yat yapımında Avrupa’nın ilk üretici ülkesi haline geldiği belirtilen gazete haberinde, “Türkiye bu hızla devam ederse, 2010’lu yıllarda önce ilk 5’e ardından liderliği oynayacaktır. Sadece Aliağa’da tersane sayısını 20’ye yükselttiler. Türk gemi inşa sanayiinin ticari boyutu ise yıllık 5 milyar dolara ulaştı” görüşünü dile getirdi. Haberde İtalya’nın Bari limanında taşıma işi yapan dev tonajlı tankerlerin şimdi Aliağa’da sökülmekte olduğu belirtildi ve Türk Gemi İnşaatçıları Birliği Başkanı Murat Baykar’ın açıklamalarına yer verildi. Baykar, Türkiye’nin küçük tonajlı gemide Avrupa lideri, Mega yat yapımında da dünya dördüncüsü olduğunu, Türkiye tersanelerinin büyük siparişler aldığını, tersanelerin 2010 yılına kadar dolu olduğunu ifade etti.
2010’da 120 tersane
Sadece Ege bölgesi Aliağa ‘da 20 tersane ile birlikte günümüzde toplam 58 tersanenin devrede olduğu ve 2010 yılında 60 yeni tersanenin proje ve yatırım çalışmalarının tamamlandığı, tersane sayısının 120’ye yükseleceğine
dikkat çekilen yazıda son 5 yılı içinde bu sektöre 500 milyon dolardan fazla yatırım yapıldığı belirtildi. Ülkenin
Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde tersane sayısının 2 katına çıkacağı bildirilen gazete haberinde
ayrıca, “İstanbul’un banliyösü Yalova’da 40 yeni tersane yapımı öngörülüyor. 30 bin tonluk gemiler burada yapılacak” denildi.
7 milyon euroluk gulet için 2012 yılına gün veriliyor
Dünyada haklı bir üne sahip Bodrum guletleri için talep o kadar yoğun ki, Bodrum’da bulunan 34 tersane gece-gündüz çalıştığı halde, 4-5 yıl sonrasına gün veriliyor. Bir tanesi 7 milyon euro fiyatla 48 gulet satan Bodrum guletlerine Yunanistan, İtalya, İspanya, Mısır, Lübnan ve İsrail’deki turizm şirketlerinden yoğun talep geldi. Maldivler’den Meksika’ya kadar dünya denizlerinde Bodrum guletlerinin bayrak gösterdiğini belirten Gemi Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Fuat Turan, Türk ustalarının bu yıl sadece İtalya’dan 20’nin üzerinde gulet siparişi aldığını söyledi. Turan, “Dünyanın her yerinden onlarca yat talebi geliyor. Altyapı yetersizliği nedeniyle geri çeviriyoruz ya da müşteriye 4-5 yıl sonrasına gün veriyoruz. Tersanelerimizde artık 50-55 metrelik guletler yapılıyor. İstediği her türlü lüksü müşterilerimize sunuyoruz. Guletlerimiz, el işçiliği, estetik özellikleri ve dayanıklı olmasıyla ünlü. Türkiye bu pastadan mutlaka payını almalı. Tersane ve limanlarımıza gerekli yatırımları acilen yapmalıyız. Akdeniz’in en büyüğü olacağız” dedi.
Kaynak: Türkiye Gazetesi
Eklenme tarihi: 15.05.2007