Casusluk yapıldığı öne sürülen geminin interneti bile yokmuş
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gemisi’ndeki işlerinden çıkarılan 16 çalışan, haklarını mahkemede aramak için ilk adımı attı. Gazetelerde çıkan ‘hayalet gemi’ haberleriyle hedef gösterilmelerinin ardından iş akitlerinin feshedildiğini belirten Marmara Araştırma Gemisi’nin personeli, interneti dahi olmayan gemide casusluk faaliyeti yapıldığı iddialarının mantıkla izah edilemeyeceğini söyledi.
Kısa bir süre önce Kasım 2017’ye kadar sözleşmelerinin yenilendiğini dile getiren Marmara Araştırma Gemisi Kaptanı Mustafa Asım Gökkuş, “Sözleşmelerimizin bildirimsiz, tazminatsız feshedildiği bize bildirildi. Öğrenmek istedik Fakat bize tebliğ edilen herhangi bir şey yok. Fakat tahmin ettiğimiz, daha önce bir kısım medyada çıkan hayali, uydurma, iftira haberlerle de bu konuyu birleştirince bizim şu an tahminimiz, iş akdimize bir ihbar mektubunun iftiralarından sebepler üretilerek, hiçbir şekilde savunmamız alınmadan, disiplin soruşturması vs hiçbir şey yapılmadan hukuksuz bir şekilde iş akdimiz feshedildi. Şuan işsiz durumdayız. Avukata vekalet verdik, haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Hukuk süreci de an itibariyle başlamıştır.” dedi.
Haberleri ilk gördüklerinde gülüp geçtiklerini, ciddiye almadıklarını belirten Gökkuş, “İddialar teknik olarak tamamen hayal mahsulü. Geminin kaptanıyım, biz haberleşmeyi kendi cep telefonumuz üzerinden yapıyorduk kurumla çünkü geminin bir internet bağlantısı yok, teleks atamıyoruz. Geminin ciddi bir iletişim sıkıntısı var. Böyle bir gemide casuslukla, işte dinlemeler, montaj, dublaj, kripto gibi hiç ne olduğunu dahi bilemediğimiz garip ithamlarla, ipe sapa gelmez saçma sapan şeylerle işimize son verildi. Geminin böyle bir kapasitesinin olması söz konusu değil. Geminin söylenen şeylerle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Sıradan bir araştırma gemisi. İddia sahiplerini, iddialarını ispata davet ediyoruz. Geminin kendi imkanlarıyla SMS atma şansı bile yok. Ben kendi telefonumla bütün haberleşmesini yaptığım bir gemi. Sinop’ta sahilden 10 mil açıkta kimseyle irtibat dahi kuramadığımız bir gemi. İşin teknik yönü bu.” ifadelerini kullandı.
Açığa alınan personelin gemiyi sevk ve idare edenler olduğunu belirten geminin enspektörü Kerim Şafak Özcan ise oşinografik bir araştırma gemisinde çalıştıklarını, su altının yapısını, suyun fiziksel kimyasal özelliklerini incelediklerini belirterek, dile getirilen iddiaların asılsızlığına dikkat çekti.
Bir gazetede yer alan haberlerde ‘hayalet gemi’ olarak lanse edilen araştırma gemisinde devletin gizli projelerinin sızdırıldığı iddiaları yer almış, “MAM'da görevli bir personelin açık kimliğini belirterek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na gönderdiği ihbar mektubunda, kurumu ve gemiyi ele geçiren derin örgütün elemanları isim isim belirtildi. İhbar mektubunda MAM ve gemideki imkanlarla casusluk faaliyetleri yürütüldüğü de ileri sürüldü.” İfadelerine yer verilmişti.