Cezalar 2.500 kat arttı armatör isyan etti
Geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren yönetmelikle gemilere kesilen idari para ceza miktarları 2500 kata kadar artırıldı. Önceden 2 bin TL civarında olan cezalar 5 milyon TL’ye kadar çıktı.
Gemilere kesilen idari para ceza miktarları bir anda 2 bin 500 kat arttı, denizciler isyan bayrağını çekti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe koyduğu yeni yönetmelikle gemilere kesilen idari para ceza miktarlarını yüksek oranda artırdı. Önceden 2 bin TL civarında olan bu cezalar yeni yönetmelikte 5 bin TL’den başlıyor ve 5 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor. Özellikle düşük geliri olan koster armatörlerinin bu cezaları ödemesinin mümkün olamayacağını savunan sektör temsilcileri, bakanlığa idari para ceza miktarlarının daha makul bir seviyeye indirilmesi çağrısında bulundu.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Nisan ayı Meclis Toplantısı geçtiğimiz hafta perşembe günü İstanbul'da yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’nın da katıldığı toplantıda konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren yeni yönetmelikle, gemilere kesilen idari para cezalarının yüksek oranlarda artırıldığını açıkladı. Yeni yönetmelikten önce 2 bin TL civarında olan idari para cezalarının duruma göre 5 milyon TL’ye kadar çıkabildiğini belirten Kalkavan, özelikle koster armatörlerinin çok mağdur olduğunu ve bu cezaları ödemesinin mümkün olmadığını savundu. Kalkavan, Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’ya seslenerek, yönetmelikte sektörü rahatlatacak yeni bir düzenleme yapılmasını istedi. Kalkavan’ın ardından söz alan Suat Hayri Aka ise uluslararası kurallar gereği bu yönetmeliği yürürlüğe sokmak zorunda olduklarını ancak, gerekirse bu cezaları yeniden değerlendireceklerini ve cezaların derecelerini değiştirebileceklerini söyledi.
Kalkavan : Bağlayın, ama idari cezayı artırmayın
DTO toplantısında konuşan Kalkavan, yeni yönetmelikle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Geçtiğimiz günlerde gemilere kesilen idari para cezalarıyla ilgili Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli’nin imzasıyla tarafımıza bir yazı geldi. Yapılan yönetmelik değişikliği ile gemilere kesilen ceza miktarları önemli ölçüde artırılmış. Bu durum koster filosu için çok büyük sıkıntı. Çok ufak sebeplerden çok ağır cezalar kesiliyor. Kimse gemilerde kurallara uymayan bir eksiklik olmasını istemiyor ama 5 bin, 10 bin, 100 bin TL kesilen cezalar var. Bazı durumlarda cezalar 5 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Zaten ticari cezalar verilerek gemi seferden alıkonuyordu. Ancak şimdi bunun dışında bir de çok ağır idari para cezalar var. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Gemiyi daha fazla alıkoyabilirsiniz ancak bunun yanında idari para cezalarını bu kadar artırmak sektörü çok zora sokuyor. Öyle örnekler var ki, yazık günah… Bu piyasalarda bunu yapmak gerçekten çok ağır. Bir yazım hatasından bile çok ağır cezalar kesilebiliyor. 2 bin 3 bine çalışan bir kosterin bu miktarları ödemesi mümkün değil. Biz 'Kabahatler Kanunu'na karşı çıkarken bu denizcilik sektörünün karşısına daha büyük bir sorun olurak çıktı. Sanıyorum bir yerde gözden kaçırılan noktalar oldu. Bu özellikle koster filosu sahipleri için büyük sıkıntı yaratacak. Burada yeni bir düzenleme yapılması lazım.”
Aka: Cezaların derecesini yeniden gözden geçirebiliriz
Deniz Ticaret Odası Nisan ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, artırılan idari para cezalarına gelen tepkilere yönelik şunları kaydetti: “Cezalar konusundaki şikayetlerinizi not edeceğiz. Yaptırım gücü yüksek cezalar koyarak, kaliteyi artırmak ve istismarların önüne geçmek amaçlanıyor. Bunların tabii ki derecesi tartışılabilir. Gönül ister ki hiç ceza vermeye gerek kalmsın. Herkes kuralları samimi ve harfiyen yerine getirsin. Uluslararası kurallar ceza vermemizi gerektiriyor. IMO gibi uluslararası denizcilik örgütlerinin denetimlerinde en büyük eksiliğimiz bu olacaktı. O bakımdan denetimden 3-5 gün önce yürürlüğe koymak suretiyle bu eksikliğimizi giderdik. Uluslararası kurallar mutlaka çeşitli ihlallerin, verimsizliklerin ya da başarısızlıkların cezalandırılması gerektiği, bunun ceza, idari yaptırım, çeşitli formatlarda mutlaka bir karşılığının olması gerektiğini zorunlu kılıyor. Yani bir cezalar listemiz, bir ihlaller listemiz olması ve her ihlalin karşınınsa onun cezasının yazılması gerekiyor. Devletin işleyişinde de var uluslararası kurallarda da. Bunları yok etmemiz mümkün değil ancak ihlallere karşılık gelen miktarlarını, dengesiz cezaları, dengesiz yaptırımları yeniden gözden geçirebiliriz. Orada bir maksat aşımı yok. Oradaki amaç muhtemelen cezanın şiddetini artırmak suretiyle istismarı önlemek.”
Türk bayrağına geçiş için son fırsat veriliyor, süre 1 yıla çıkıyor
Yaklaşık dört yıl önce yabancı bayraktaki Türk sahipli yatların Türk bayrağına geçişini sağlamak amacıyla 2 aylık geçici bir üre ile bir düzenleme yapan Ulaştırma Bakanlığı, gelen yoğun talep üzerine ikinci ve son bir fırsat daha sunuyor. DTO Nisan ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, yabancı bayraktaki Türk sahipli yatların Türk bayrağına geçişini sağlamak için yeni bir düzenleme yapılacağını söyledi. Aka, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Geçmişte Denizcilik Müsteşarlığı yabancı bayraklı gemilerin Türk bayrağına geçişi için geçici bir düzenleme yaptı. Birkaç ay yürürlükte kaldı. Ama o sürede geçmesini umduğumuz tekne sayısı son derece düşük kaldı. Umulduğu kadar yüksek sayıda tekne Türk bayrağına geçmedi. Ancak o süre dolduğu halde talep bitmedi. Bu talep halen devam ediyor. Biz bunu geçen sene ciddi bir şekilde değerlendirdik. Geçen sene bir çalışma yaptık maliye bakanlığı ve diğer ilgili birimlerle ve bir mutabakata vardık. Yeni bir dönem, yeni bir periyot başlatacağız. Bu yine geçici olacak. Ama bu sefer 2 ay değil de 1 yıla kadar uzatmayı planlıyoruz. Ancak bu izin verilirken birtakım yaptırımlar da olacak. Bu kez tam sonuç almak istiyoruz. Üçüncü bir şans verilmesi söz konusu olamaz.”