Güney Kore'de batan gemiye ilk kez girildi
Güney Kore’de can kaybının 28’e yükseldiği feribot faciasında batan gemi enkazına ancak üçüncü gününde girilebildi. Tamamen sulara gömülen feribotun başında bekleyen üç vinç ise ailelerin onayı olmadan gemiyi hareket ettirmeyecek.
Dalgıçlar, kazadan 48 saat sonra Sewol isimli feribotun içinde hayatta kalan olup olmadığını anlamak için dalış yaptı. Sağanak yağmur ve güçlü akıntılar, çarşamba sabahı yaşanan facia sonrası dalışı imkansız kılıyordu. Suyun çamurlu olması da yağmur nedeniyle düşen görüş açısını daha fazla zorluyordu. Çoğu öğrenci olan yolculardan kayıp 268 kişinin ailesi, üçüncü güne girilirken hiçbir gelişme olmaması üzerine yetkililere baskıyı artırdı. Bunun üzerine dalgıçlara dalış izni çıktı.
Jindo adasından gönderilen iki dalgıç, birkaç deneme sonrası gemi enkazının bir kapısını açarak kargo bölümüne girmeyi başardı. Sahil Güvenlik’ten verilen bilgilere göre, birkaç saat sonra kamaralardan birine girmeyi başaran dalgıçlar hiç kimseye ulaşamadı. Dalgıçlardan biri operasyon sonrası, “Görüş açısı neredeyse sıfır. Burnunuzun ucunu bile göremiyorsunuz” diyerek su altındaki çalışmaların zorluğunu anlattı. Üç dev yüzer vinçin görevlendirildiği kaza alanı için Sahil Güvenlik Komutanı Kim Soo-Hyun, “Enkazda tek bir canlı kalmadığından emin olana kadar kaldırma çalışması başlatmayacağız” dedi. 475 kişi taşıyan feribottan şimdiye kadar 179 kişi sağ çıkarılabildi.
Yetkililer, 6 bin 825 ton ağırlığındaki geminin sudan çıkarılması için bekleyen vinçlerin kullanılması için ailelerin onayının beklendiğini belirtti. Sahil Güvenlik yetkilisi Kim Soo-Hyun, feribotun içinde halen hayatta olan insanlar bulunabileceğini belirterek, "Şunu net bir biçimde ifade edeyim: Ailelerin rızası olmadan hiçbir şekilde harekete geçilmeyecek" dedi.
Arama kurtarma ekipleri, artık tamamen sulara gömülen feribotun yerinin belli olması için iki duba kullanıyor.
KAPTAN BÖYLE KAÇMIŞ
Öte yandan, batma nedeni hâlâ bilinmeyen feribotu yolculardan önce terk ettiği ortaya çıkan 69 yaşındaki kaptan Lee Joon-Seok ve mürettebattan iki kişi hakkında tutuklama emri çıkarıldı.
Kaptanın gemiden kaçış anı böyle görüntülendi.
Soruşturma başlatan savcılar, kaza sırasında feribotun dümeninde üçüncü kaptanın bulunduğunu öne sürerek kaptanı ihmalle suçluyor. 26 yaşındaki üçüncü kaptanın bir yıllık deneyimi olduğu bilgisi de köşkünü neden bıraktığı bilinmeyen kaptanın sorumsuzluğu iddiasını destekleyici görülüyor. Kurtulan yolculardan bazıları, kazadan sonra 30 dakika boyunca yolculara yerlerini terk etmemeleri uyarısı yapıldığını, bu sürenin can kaybında rol oynadığını öne sürüyor.
Kayıp yakınlarının, Jindo kentindeki bir spor salonundaki çaresiz bekleyişi sürüyor.
BİR ÜLKE YASTA
Feribotta bulunan 350’den fazla yolcu Danwon Lisesi’nden öğrenci ve öğretmendi. Jindo kentindeki bir spor salonu ve limanda haber bekleyen aileleri, hükümeti eleştiren ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Kimse bize ne olduğu hakkında bilgi vermiyor. Yolcuların yakınlarına bilgi verilmesi için hiçbir girişim yapılmadı” denildi. Feribot kazasında yüzlerce çocuğun akıbetinin belirsizliğini koruması ülkede tüm programların durdurulmasına neden oldu. Siyasi kampanyalar askıya alındı, televizyon programları ve konserler iptal edildi. Kurbanları anmak için törenler düzenleniyor.
KAZADAN KURTULDU İNTİHAR ETTİ
Kazada kaybolan yüzlerce öğrencinin öldüğü şüphesi her geçen dakika artan Danwon Lisesi müdür yardımcısı kendini asarak intihar etti. Kazadan kurtulan ve dünden bu yana kayıp olan 52 yaşındaki Kang Min-gyu’nun cesedi okulun spor salonu yakınındaki bir ağaçta asılı olarak bulundu.