Facia gemisi Costa Concordia, Cenova'da sökülecek
İtalya'nın Toskana bölgesinde kayalıklara çarparak yan yatan ve 32 kişiye mezar olan Costa Concordia kruvaziyerinin söküm işleminin, 100 milyon Euro'luk bir bedelle Cenova'da yapılmasına karar verildi. Bu tarihi işlem için en güçlü adaylar arasında gösterilen İzmir Aliağa Tersanesi ise sadece 40 milyon Euro teklif vermişti.
Costa Concordia, 3 bin 200 yolcu ve mürettebatı ile 2012 yılı Ocak ayında meydana gelen kazadan bu yana Giglio Adası'nın birkaç metre açığında duruyordu. Yan yatan 290 metrelik devasa gemi, geçen Eylül ayında gerçekleştirilen 'Parbuckling' yöntemiyle doğrultuldu. Son olarak geminin özel bir platform üzerinde yüzdürülerek götürüleceği bir limanda parçalanma işlemi kaldı. Bu konuda uzun süredir ülkede yoğun tartışmalar oldu. İtalya'daki 5 önemli liman ile Türkiye'den İzmir Aliağa Tersanesi isimleri ön sıralarda yer alıyordu. Söz konusu limanlardan en düşük fiyatı ise, 40 milyon Euro ile Aliağa vermişti.
BAŞBAKAN SON NOKTAYI KOYDU
Tüm masrafları geminin sahibi Costa Crociere'nin karşılayacak olmasına karşın İtalyan hükümeti, siyasi çevreler ve kamuoyu, bu trajedinin yaşandığı ülkede geminin sökümünün yapılması gerektiğini, bunun aynı zamanda finansal krizde olan ülkeye maddi destek getireceğini savundu. Tartışmalara son noktayı ise, Başbakan Matteo Renzi koydu. Bakanlar Kurulu toplantısı ardından konuşan Renzi, seyahat gemisinin Cenova kentindeki tersanelerde parçalanacağını açıkladı. Cenova, 100 milyon Euro ile en yüksek teklifi vermişti. Yüzmeye hazır hale getirilecek olan geminin son yolculuğuna, 20 Temmuz'da çıkması bekleniyor. 4 gün sürecek olan bir yolculuğun ardından Cenova'ya ulaşacak olan geminin söküm işleminin 22 ay sürmesi bekleniyor.