Karakol gemisi 'Tcg Karataş' İskenderun'da göreve başladı
İstanbul'da yapılan ve İskenderun Deniz Üs Komutanlığı'na bağlanacak ilk savaş gemisi olacak 'TCG Karataş' (P- 1212) Karakol Gemisi, düzenlenen törenle Barbaros Rıhtımı'na bağlandı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın sahillere yakın bölgelerdeki karakol ve denizaltı savunma harbi görevlerini karşılamak üzere, 'Yeni Tip Karakol Gemisi Projesi' kapsamında inşa edilen TCG Karataş'ın, İskenderun Deniz Üs Komutanlığı'na katılışı nedeniyle düzenlenen törene Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Adana 6'ncı Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse, 39'uncu Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Hakan Atınç, Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Necdet Atilla Demirhan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Lütfü Savaş, askeri ve mülki erkan ile vatandaşlar katıldı.
Tören, 'TCG Karataş' Karakol Gemisi'nin römorkörler eşliğinde limana gelmesiyle başladı. Barbaros Rıhtımı'na demirleyen gemi personeli rıhtıma inerek protokolü selamladı. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan TCG Karataş Komutanı Deniz Kıdemli Üsteğmen Mustafa Azimli, geminin 9 Mayıs 2014 tarihinde bir savaş gemisi olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildiğini ve İskenderun Deniz Üs Komutanlığı'na alınan Tuzla Sınıfı karakol gemilerinin 13'üncüsü olduğunu söyledi.Geminin ismini Doğu Akdeniz ve İskenderun Körfezi'ne hakim güç konumunda bulunan Karataş Burnu'ndan aldığını da vurgulayan Üsteğmen Azimli, aynı zamanda Cumhuriyet tarihinde İskenderun'a bağlanacak ilk savaş gemisi olma gururuna sahip olunduğunu da kaydetti.
GEMİ İNŞAATINDA 10 ÜLKE ARASINDAYIZ
İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Necdet Atilla Demirhan da, milli imkanlarla yaptırılan TCG Karataş P1212 Karakol Gemisi'nin Üs komutanlığında ilk defa ve daimi olarak konuşlandırılacağına dikkat çekti. Demirhan, Türkiye'nin, Asya ile Avrupa arasında bulunan, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili, bu denizleri birleştiren iki önemli suyoluna ve bir iç denize sahip, jeopolitik ve jeostratejik konumu gereği önemi her gün daha da artan bir ülke olduğunu vurguladı. Denizlerin, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Tuğamiral Demirhan şunları söyledi:
"Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Tüm dünya ticaretinin yüzde 16'sının deniz yolları ile yapıldığı göz önüne alındığında bu başarı daha iyi anlaşılmaktadır. 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk vatandaşlarına denizcilik alanında, gemi inşa ve tersanecilik alanlarında birçok imtiyazlar sağlanmış ve günümüzde şu anda bir tanesi karşınızda heybetle duran milli sermaye ve emek ürünü gemilerimiz, şanlı bayrağımızı Engin Deniz ve okyanuslarda gururla dalgalandırmaya başlamıştır. Türkiye, dünyada savaş gemisi tasarım ve inşasını gerçekleştirebilen 10 ülke arasına girmiş bulunmaktadır. Daha önce yurtdışından satın almak zorunda kaldığımız bu gemileri bugün, kendi mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, işçilerimiz beraber üretmektedir."
TCG Karataş'ın Türk Deniz Kuvvetleri'nin boğazlarda, üs, liman yaklaşma suları ve sahillere yakın bölgelerde keşif, gözetleme, karakol ve denizaltı savunma harbi görevlerini icra edebilecek 16 modern karakol gemisinden bir tanesi olduğunu aktaran Demirhan, "TCG Karataş, bin 300 deniz mili seyir siası ile her geçen gün önemi artan Akdeniz'de sancak ve varlık gösterecek, şanlı Türk bayrağımızı dalgalandıracak, dosta güven düşmana korku verecek önemli bir deniz gücü olacaktır" dedi.
Konuşmaların ardından Vali Celalettin Lekesiz, Gemi Komutanı Deniz Kıdemli Üsteğmen Mustafa Azimli'ye katılış anı objesi verdi.Gemi personelinin gemiye çıkışının ardından Vali Lekesiz ile protokol gemiyi gezdi.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
OSMAN VE YAŞAR EK..
LİDER Gemi San.Tu..
EGE Sualtı Gemici..
EGE Su Altı Hizme..
HAMALOĞLU Denizci..
AYSA Denizcilik A..
ARZU Denizcilik v..
SEASON İnşaat Tur..
ISKOMARINE Denizc..
SÜVARİ Gemi Kiral..
...