Deniz kazalarının incelenmesine ilişkin esaslar düzenlendi
Türkiye'nin deniz yetki alanları ile iç sularında kaza incelemesine konu gemi, gerekli görülmedikçe seferinden alıkonulamayacak, orijinal belgelerine ve teçhizatına el konulamayacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Deniz Kazalarını ve Olaylarını Araştırma ve İnceleme Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, Türkiye'nin deniz yetki alanları ile iç sularında Türk veya yabancı bayraklı gemilerin, coğrafi konumuna bakılmaksızın Türk bayraklı gemilerin ve inşası Türkiye'de yapılan gemilerin dahil olduğu deniz kaza ve olaylarının araştırılmasını ve incelenmesini kapsıyor.
Yönetmeliğe göre, deniz kaza ve olaylarının araştırma ve incelenmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulunun görev, yetki ve sorumluluğunda olacak. Kurul hizmetlerinde görevlendirilen uzmanlar, denizcilikle ilgili lisans düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun ve en az Uzakyol 1. Zabit veya Uzakyol 2. Mühendis ehliyetine sahip kişiler ile kamu veya özel sektörde en az 3 yıl tecrübeli gemi inşa mühendislerinden seçilecek.
Kaza incelemesine konu gemi, deniz kaza incelemesi için gerekli görülmedikçe seferinden alıkonulamayacak, orijinal belgelerine ve teçhizatına el konulamayacak.
Deniz kazasını bildirim yükümlülüğü
Bir deniz kazası meydana geldiğinde müteselsilen sorumlu olmak üzere; geminin kaptanı, kaptan bildirim yapamayacak durumda ise yerine vekalet eden zabit, geminin donatanı, işleteni veya acentesi ya da ilgili liman başkanlığı en kısa süre içinde kazaya ilişkin bildirim yapacak.
Deniz kazasına ilişkin bildirim en elverişli vasıtalarla Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezine (AAKKM) yapılacak. AAKKM söz konusu bildirimi elektronik posta ve SMS ile Kurul'a iletecek.
Kazaların İncelenmesi
Kaza bildiriminin alınmasından veya başka şekilde kazadan haberdar olunmasından sonra, Kurul Başkanı tarafından kaza incelemesinin yapılıp yapılmayacağı hususunda karar verilecek. Her türlü deniz kazası incelemeye tabi tutulabilecek. Çok ciddi deniz kazalarının incelenmesi öncelikle yapılacak.
Başka devletler ve kuruluşlarla işbirliği halinde yürütülmesi gereken kaza araştırma ve inceleme faaliyetleri, Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümlerine göre gerçekleştirilecek.
Kaza incelemesi kapsamında elde edilen bütün bilgi ve belgeler ile yazılı ve elektronik kayıtlar ve kaza inceleme taslak raporları, adli makamlar istisna olmak üzere, kaza incelemesi maksatları dışında açıklanamayacak ve hiç bir kişi ve merci ile paylaşılamayacak.
Gerekli İnceleme ve araştırmalar sonucu oluşturulan ve Kurul tarafından karara bağlanan kaza inceleme raporu, Kurulun internet sitesinde yayımlanarak kamuoyu ve ilgililerle paylaşılacak.
Yönetmelikle, 31 Aralık 2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Deniz Kazalarının İncelenmesine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.