Çin iklim değişikliklerini araştıracak
Çin'in buz kırıcı gemisi Kar Ejderhası, iklim değişikliklerini araştırmak üzere Kuzey Kutbu'na doğru yola çıktı. Şangay'dan yola çıkan gemi 1.2 metre kalınlıktaki buz tabakasını kırabiliyor.
Çin Arktik ve Antartika İdaresi Başkanı Çü Tancou, Kar Ejderhası'nın (Şüelong) 76 günlük bir seyahat yapacağı ve 11 bin 057 deniz mili yol katedeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Çü, her iki kutupta da çalışma ve karşılaştırma yapmanın önemli olduğunun altını çizerek, bu sayede iklim değişikliğindeki temel faktörleri daha iyi anlama imkanı bulacaklarını ifade etti.
Buz kırıcının Arktik'teki hızlı değişimi inceleyeceği ve Çin'in iklim ve çevresine etkilerini araştıracağı belirtiliyor. Araştırma sırasında geminin Arktik'teki deniz hidroloji ve meteoroloji başta olmak üzere, deniz jeolojisi, bölgedeki yaşam ve ekoloji üzerinde incelemelerde bulunacağı kaydediliyor.
Ukrayna yapımı Şüelong buz kırıcısı 1994'te inşa edilmiş ve Çin'in Antarktika'daki araştırma istasyonlarına malzeme taşımak için tasarlanmıştı. Şüelong'un 1.2 metre kalınlığa kadar buzu kırarak hareket edebiliyor.