Kürt petrolü taşıyan gemi ABD limanında
Cumartesi günü ABD açıklarına gelen Kürt petrolünü taşıyan gemiye gerekli izin verildi. Teksas eyaletindeki bir limana yanaşan gemi denetlemeden geçirildikten sonra petrolün boşaltılması için hazır olacak. Washington yönetimine göre ise durum 'özel ticari bir mesele'.
ABD daha önce, Irak federal hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediğini, alım ve satım yapan tarafların da çok ciddi yasal riskler aldığını açıklamıştı.
Irak'ta Kürdistan Bölgesi'nden yayın yapan Rudaw haber kanalına göre, Kürt petrolünü taşıyan gemi ABD'nin Teksas eyaletindeki Galveston limanına yanaştı. Böylelikle ilk Kürt petrolü ABD topraklarına giriş yapmış oldu.
Reuters haber ajansına konuşan ABD'li sahil güvenlik yetkilisi Andy Kendrick, petrolü taşıyan geminin denetlemeden geçirildikten sonra petrolün boşaltılması için hazır olacağını söyledi. Kendrick, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi ve İç Güvenlik Departmanı'nın geminin varışı ve son durumuyla ilgili bilgilendirdiklerini söyledi.
Kendrick, sahil güvenlik yetkililerinin pazar günü petrol taşıyan gemiye gittiklerini ve geminin ve personelinin petrolü güvenli bir şekilde boşaltabileceğini doğruladıklarını belirtti.
Petrolün boşaltılması işlemini ilgili şirketle sözleşmenin düzenlenmesinin ardından başlayacak. Bu işlem kargonun büyüklüğüne göre birkaç güne kadar uzayabilir.
'Özel ticari bir mesele'
Rudaw'a konuşan, ancak konunun hassaslığından dolayı isminin vermek istemeyen bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi geminin lokasyonu ve taşıdığı petrolle ilgili bilgilere sahip olduklarını söyledi.
Yetkili, "Bu özel ticari bir mesele. Bizim politikamız değişmedi. Irak'ın enerji kaynakları tüm Irak halkına aittir. Yasal anlaşmazlıkları da içeren her durumda olduğu gibi, ABD anlaşmazlığın tüm taraflarını bilgilendirir ve tavsiye doğrultusunda kendi kararlarını almalarını önerir" ifadelerini kullandı.
Irak'tan soruşturma talebi
Bloomberg televizyon kanalına göre ise, Irak Petrol Bakanlığı ABD'de bir yargıcı Teksas'taki Galceston limanında bekleyen ve Kürt petrolünü taşıyan geminin yasal olmayan bir şekilde petrol ihraç ettiği için 100 milyon dolarlık dava açması için ikna etti.
Teksas eyaletinin Houston kentinde bulunan federal mahkemeye Kürt yetkililerin 'haksız olarak' 1 milyon varil petrolü Türkiye'ye giden boru hattı üzerinden ihraç etme çalışmasıyla ilgili pazar günü şikayette bulunuldu.
ABD Sulh Ceza Hakimi Nancy Johnson birkaç sonra polise tutuklama yetkisi veren bir karar çıkartarak petrol gemisine el koyulması ve geminin güvenli bir kıyıya çekilerek sorunun çözülmesine kadar burada bekletilmesini istedi.
Bağdat-Erbil arasında petrol gerilimi
Kuzey Irak’tan çıkarılan petrol yasal statü olarak Irak petrolü sayılıyor. Irak Anayasası’na göre Kürtlerin Irak içindeki nüfus oranı göz önünde bulundurularak Irak topraklarında çıkarılan petrol gelirlerinin ancak yüzde 17’si Kürt yönetimine veriliyor. Fakat Erbil-Bağdat arasında Kürt petrolünün Bağdat’ın onayı olmaksızın dışarıya satılması ile ilgili ortaya çıkan gerginlikten sonra Maliki Hükümeti, Irak petrollerinden Kürtlere verilmesi gereken yüzde 17’lik payı kesti. IŞİD’in 10 Haziran’da Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u alması ve Bağdat’a 60 km yakındaki bölgelere kadar birçok yeri ele geçirmesi sonrasında merkezi yönetimin Sünni bölgelerde denetimi kaybetmesi sonrasında Erbil-Bağdat gerginliği daha da derinleşti. Kürt yönetimine bağlı peşmergeler Kerkük’teki petrol kuyularının bulunduğu alanlarda tam kontrolü sağlarken, Kürt yetkililer bu alanlardan artık çekilmeyeceklerini ilan etti. Bağdat ise Kürtleri petrol bölgelerini yasal olmayan yollarla ele geçirmekle suçluyor