Gemiler neden Panama bandırasını tercih ediyor
Öncelikle “Bandıra” nın ne anlama geldiğini yazalım. Bandıra, dilimize italyanca “bandiera” kelimesinden geçmiş ve “bayrak” anlamını taşımaktadır. Daha çok gemilerin taşıdığı bayrak için kullanılan bandıra tabiri tam olarak, "bir geminin hangi devlete ait olduğunu gösteren bayrak" olarak tanımlanabilir.
Gemilerin taşıdığı bayrağın ülkesine denizcilik sektöründe bayrak devleti denir ve bu gemi resmi olarak her konuda bayrağını taşıdığı ülkenin kural ve kanunlarına bağlıdır.
Gemiler herhangi bir ülke kısıtlaması olmaksızın bütün dünya sularında taşımacılık yapabildiğinden, firmalar sahip olduğu gemileri dilediği ülkelerin sicillerine kaydederek o ülkenin bayrağını taşıyabilmektedir. Bu yöntem genellikle; vergi avantajı, ucuz iş gücü ve diğer avantajlar için tercih edilmektedir. Kendi ülkeleri ile hiçbir bağlantısı olmadığı halde gemileri sicillerine kaydeden ülkelere de denizcilik sektöründe “Kolay bayrak” ülkeleri denir.
Bu açıklamadan sonra Gemilerin neden farklı bir ülkenin bayrağını ve özellikle Panama Bayrağı taşıdığı konusuna gelelim…
********
Panama 3 milyonluk nüfusuyla küçük bir ülke olsa da dünyanın en büyük sivil gemi filosuna sahip. Panama bandıralı sivil gemilerin sayısı, ABD ve Çin bandıralı gemilerin toplamından daha fazla.
Panama, coğrafi konumu itibariyle dünya ticareti için hayati öneme sahip bir bölgede yer alıyor. Panama kanalı Atlantik ve Pasifik okyanuslarını birbirine bağlayan en önemli nokta olarak kabul ediliyor.
Panama kanalı yüzyıllardır gemilerlere güvenli ve kestirme bir güzergah imkanı verdi ve çok daha tehlikeli ve uzun bir yol olan Boynuz Burnu'na kadar gitmemelerini sağladı.
Modern dünyanın 7 harikasından birisi olarak görülen Panama kanalı 77 kilometre uzunluğunda ve büyük bir mühendislik başarısı olarak kabul ediliyor.
Her yıl kanaldan geçen 14 bin civarı geminin büyük kısmı da Panama'nın bandırasını taşıyor.
Panama'nın gerçekten kendisine ait çok küçük bir ticaret filosu var. Ülkede sadece birkaç şirket denizcilik alanında faaliyet gösteriyor.
Panama bandırasının avantajı
Panama bandıralı gemilerin büyük kısmının sahipleri ise yabancılar.
Bunun birçok avantajı var. Kanalı kullanan Panama bandıralı gemiler geçiş için daha kolay kayıt yaptırabiliyor ve kendi ülkelerindeki yüksek gelir vergilerini ödemek zorunda kalmıyor.
Panama bandırasıyla denizlerde dolaşan yaklaşık 8 bin 600 gemi var. ABD bandıralı gemilerin sayısı 3 bin 400 iken, Çin'de bu sayı 3 bin 700.
Uluslararası hukuka göre, seyir halindeki her bir ticaret gemisi bayrağını taşıdığı ülkeye kayıtlı olarak kabul ediliyor.
O ülke geminin teftişinden ve mürettebatın çalışma koşullarından sorumlu oluyor.
Her şeyin başlangıcı alkol yasağı
Panama bandırasının yabancılar tarafından tercih edilmeye başlanması ise, 1920'li yıllara uzanıyor.
O dönemlerde ABD'li iki işadamı, gemilerinde alkol servisi yapmak istiyor fakat ABD'deki alkol yasakları buna izin vermiyor.
Bunun üzerine girişimciler de, gemilerini Panama'da kaydettirip Panama bandıralarıyla yolcu taşımaya başlıyor.
Ardından işverenler birçok talebi olan ABD'li mürettebatı işe almak yerine ucuz işgücü sağlama hedefiyle Panama bandıralarını tercih etti.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünya ticaretinin daha entegre hale gelmeye başlamasıyla birlikte uluslararası sularda yüzen Panama bandıralı gemilerin sayısı da arttı.
Panama'nın 'esnek denizcilik yasaları' politikasını daha sonra başka küçük ülkeler de takip etti.
Soğuk Savaş döneminde ABD'li şirketler tarafsız Afrika ülkesi Liberya'nın bandırasını tercih etmeye başlamıştı.
Bugün dünyanın en büyük ticaret filosu sıralamasında Panama'yı sırasıyla Liberya, Marshall Adaları, Hong Kong ve Singapur takip ediyor.
Ekonomiye büyük katkı
Panama'nın gemi kayıt politikası ülke için büyük bir gelir kaynağı haline de gelmiş durumda.
Kayıt ücretleri, hizmet bedelleri ve vergilerden yılda 500 milyon dolarlık bir gelir yaratılıyor.
Ancak Panama'nın politikasını eleştirenler gemilerin gerçek kimliğinin Panama bandırası altında kolaylıkla saklanabildiğini söylüyor.
Görüş Belirtme
Panama gemilerinin gemi Türkiyedeki gemi sahiplerinin tercih etmelerinin üç ana sebebi vardır.
1-Panama ülkesine Bayrak devletine ödediği yıllık vergisi azdır.
Açıklama:T.C bayrağına geçmesi halinde belirli bir yaş sınırı vardır
-İkincisi yıllık bayrak vergisi 10.000 usd
2-Genelde Panama bayrağı altında Türk armötörleri tarafından satın alınan küçük veya büyük tonaj gemilerin yaşı 15 'le 30 yaş arasıdır.
Açıklama:Bu gemiler T.C bayrağına geçmiş olsa bile Turk Loydu klasın tercih edilirse Türk Loydu klası gemiyi kabul etmesi için Inspectıon dediğimiz incelemeye ve bazı testlere tabi tutulduğunda çok ÇEŞİTLİ eksiği çıkacaktır.Bu çıkan eksikler çok para tutmakta ve ayrıca Türk Loydu başından beri bu nedemek ,geminin Türkiyede yapılışı olursa bu gemiyi inşasından taki el değiştirmeye kadar Türkiyede çok yakından ne olup bittiğini bilmektedir.Bu nedenle yabancı gemileri tanımadıklarından Klas için bir risk taşır ve çokda bu işe yanazmazlardır,Bu nedenle haklılardır ve akılılardır,ayrıca Devletde bir gemi T.C bayrağı ve Klas taşıyorsa Bayrak devleti adına Klas denetimi Bayrak devleti denetimini sürdürür eğer eksik bulur, bu eksiği gemi sahibi yaptırmazsa Klastan Türk Loydu çıkarır.
-Ayrıca Ayrıca en son değil am bu çokdaha önemli,Örnek bugün T.C Bayraklı 2000 DWT'tonluk bir geminin Kaptan maaşı 6000 TL olup bunun altıbin tele üzerinde sgorta tutarı 1150 TL'dir.Düşünün gemide 10 kişi var ve Sıgorta paraları maaşlara yakın tutarı vardır.Bu nedenle Çoğu gemi sahipleri giderim fazla olmasın diye sıgorta parası ödememek için bu yola baş vurur.
-Ayrıca Panama bayraklı gemiler Bayrak Develetinin gemi üzerinde 5 sertifikası vardır.Ve bu geminin klası yabancıdır.Burada önemli olan bir gemi için Hull Machıneri ne demek Tekne ve Ana makine ve yardımcı makineler ve diğerleri,Bu anlamda Klas Dünyada en kaleteli otoritesi klas olarak denetleyen 11 ülkenin klası vardır.On ikini Türkiyemizin Turk Loyddudur .Artık bu bahse geçen klaslar o kadar vahim hale geldilerki,ülkemizde ve Asya veya Kuzey ve güney afrıka ülkelerinde Kanada ,Amerika ve Kuzey ülkelei ve Batı ülkeleri harıç diyebileceğim,Klas kuruluşlarından alınan dispörötörlükler ülkemizde T.C Türk Loydunun klas olarak T.C Bayrağına veremeyeceği sertifikayı bugün Türkiyede kuruluşu bulunan NK yani japon Klası vermektedir.Yani kısacası Ülkemizde Klaslar Armötörler öyle bir yakınlaşma ve parasal ilşkilere girmişlerki bunu anlatamam.İşte bu anlamda Türkiyede bir çoğu gemi sahipleri yabancı Bayrak ve Klaslar neden tercih ettiklerini az çok anlattım.
-Ve gemi personeli açısında baktığımızda olay çok daha farklı ve acınacak durumdayız.Nedenmi biraz bahsedeyim.Neyimize kalmış gemi sahibi adına bugünkü Türküz Müslümanız diyenler Yanancı personel alıyorlar,Nedenleri
-Bu yabancı personeller çoğunlukla Gürci personel,Azerbeycanlı,Süriyeli,
İndiyanli,Pakistanlı ve Ukraynalı Rus ve diğerleri,bu alınan insanlar kendi ülkelerinde iş bulamayanlardır.
-Bunlarında bir pazarı vardır.Şirket Personel Müdürleri sağolsunlar bu işin içinede ettiler,kendileri fiilen denizciliği bilmedikleri ama okullardan almış oldukları biraz ingilizçeyle ve teorik derslerle bazıları tırnak içinde zannediyorlarki biz çok şey biliyoruz.Acaba kaçı kaç çeşit otnuk ve çelik halat dikebiliyorlar.Hayır bu doğru değil.Denizde Teorik olduğu kadar Pratik bilgi,beceri ve kabiliyet ,fizik gücü gerekiyor,kusura bakmasınlar. Bu arkadaşlar askerliklerini ana ocağında yapıb kimseye meydan okumaya başlamasınlar.Bunların yaptıkları Türk denizcilerine ve gemi sahiplerine açıkça zarardır.Ülkenin milli ekonomisinede zarardır.Türk Milliyetçiliği bu değildir.Üç kuruş için kendi insanına ekmek vermeyip elin ailesini kalkındırıyorsun.Ama kimler ne kadar biliyor.
-Daha önemlisi tabiki yabancıyı gemiye personel almasını konuştuğumuzda bu personel arkadaşlarla ilk söyledikleri cümle ben Türk personel hiç istemiyorum ama mecbur kalırsam işte birazını gemiye gönderiyoruz demesi kadar ahmaklık olmaz.Nedenmi Türk gemicisine yalan söylediğinde veya haksızlık yaptığında biliyorki başım belaya girecek,bu nedenle yabancıyı alırım ve işime gelmediği zaman Türkiye'de gemi olduğu müddetçe kovarım,zati Ülkemizin yabancı bayrak gemilerine çalışan insanlarına bakın birçoğu ülkesinde aç ve perişan zavallı Türkiye de kimin hAddine gemi şirketine karşı koyabilecek YABANCI BELKİ ÇOK AZ OLUR .Ayrıca ITF diye bir kuruluş var tam bir İt'DİR..Daha kimi soruyorsunuz.İşte denizci arkadaşlar çok acıdırki durum böyle maalesef ama inanıyorumki bu işi düzelteceğiz sabırlı olalım,ve Denizcilik hakkında okumaya ,Dünyada olan bitenleri takip edelim ve İngilizçe dilini lütfen denizcilik olarak konuşalım ve konuşanları anlamaya çalışalım,tabiki bu söylediklerim denizciliği bilmeyen denize yeni başlamış arkadadaşlarımız içindir.Deniz tecrübesi olan arkadaşlar yanlış asla anlamısınlar.
-İnanın arkadaşlar birde Yabancı bayrak olan bir çok gemilerde Yabancı kaptanlar çalışmaktadır.Nedenini bir düşünelim.
-Ben biraz bahsedeyim gemide bulunan hangi görevde olursa olsun biz Türk denizciler bazen işimizi önemsemiyoruz ve disiplinli olamıyoruz.
-İngilizçemiz var diye düşünüyoruz ama teknik anlamada ve konuşma dilinde yeterli değiliz evrak tanımıyoruz.
-Ayrıca yabancılar asla verilen talimata yani emirlere karşı gelmiyorlardır Ve itahat ediyorlardır.
-Fakat bizim Türk denizcileri bu anlam birçoğu lakayık disiplinsiz harekete etmesi yatması kalkması zati bambaşka bir durum.
-Ayrıca bizim denizcilerin bir çoğu genç ama amirlerine karşı itahatsız ve çok sıgara Ahkol alan ve gemi içinde çok tartışmalara yol açan kavkaları tetikleyen küfürleşmeler falan ,gemi iç huzurunu bozmaktadır,Ayrıca gemi içi Hırarşıyı,
İşte burada bu nedenle bazı fırmalar Türkleri çalıştırmak istemiyorlardır.
-Bu nedenle yanlış yolda bulunan denizci arkadaşlarımız bir an önce kendilerini bilgi ve eğitim anlamında gemiye deniz adabına uyum sağlayacak olmaya yönelmeleri gerekli-
-Arkadaşlar uzun yıllardan beri gözetliyorum yüzlerce insanlarla çalıştım.Bu anlattıklarım iyi niyet ve görüş belirtmektir.Asla kimse farklı yerlere çekmesin.Açıkçada belirtmek istiyorum,Burada yazdıklarımdan ötürü birileri kızabilir düşüncesi olursa ben tartışmaya açığımdır.Ayrıca denizde bilgi ve beceri iş konuları hakkında konuşabiliriz.Aslında o kadar yazabileceğim aynlışlar bilgi anlamında eksikler varki hele hele gemi yöneten şirket Manegement arkadaşlara öfkem var.Bu denizciliği gemi üzerinde önce öğrensinler daha sonra yorumlarını dinlerim.Neyse sizleri üzmüş olmayayım,Tüm denizci camıdaki beni seven veya sevmeyende mutlaka bazı yazdıklarımdan dolayı sevmez tanır sevmeyecektir.Bunu zati bekliyorum.
-Ama tecrübem ve yaşamış olduğum bunca olaylar bana ne neyi ,ne kadar doğru öğrettiğini çok iyi biliyorum.
-Peki arakadaşlar burada yoruma sonverirken tüm denizci meslektaşlarım İspanya Gartagena MV Murat Hacıbekiroğlu II gemisinden selamlar.10.12.2014
Daha yazdığım bildğimin tecrübelrimin bilgi olarak % biridir. Yazan: Orhan UZUN - 13.12.2014 03:02:44 panamailgili
panama gemilerinin bayragını neden seciyor bazı ülkelerde ucuz gemiadamlarını çalıştırmak ve yurt dışında bu adamlar aytef bunlarda simsarlıga başladı hem armatörün hesabına geliyorhemde türk denizcisimagdur devlet elatması lazım Yazan: cengizzorlu - 13.10.2014 11:59:39
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz