Bölge ülkelerini Türk gemileri aydınlatıyor
Türkiye, özel sektör tarafından işletilen yüzer santral gemileriyle acil enerji ihtiyacı olan bölgelere elektrik ulaştırmaya devam ediyor.
9 ENERJİ GEMİSİ BULUNUYOR
Türkiye'de bu alanda hizmet veren tek firma olan Karadeniz Holding bünyesinde 7’si bitmiş, 2’si yapım aşamasında 9 enerji gemisi bulunuyor. Toplam kurulu gücü 1072 megavat olan gemilerin 3’ü Basra’da, 2’si Lübnan’da, 1'i Dubai'de, 1'i de Pakistan’da bulunuyor. Tuzla Tersanesi'nde yapımı süren iki geminin, 2015'in ilk aylarında faaliyete geçmesi öngörülüyor. Karadeniz Holding, enerji santrali gemilerinden birisini, gerekli izin ve onayların alınmasının ardından, acil elektrik ihtiyacının karşılanması için Gazze'ye gönderileceğini açıklamıştı.
Dünyanın en büyük enerji gemilerinden, 216 megavat kapasiteli Karadeniz Powership Kaya Bey'in sahibi Karadeniz Holding iştiraki KARKEY, Pakistan tarafı ödemeleri yapmadığı gerekçesiyle Mart 2012'de sözleşmeyi feshetmiş, bunun üzerine gemi Pakistan'da alıkonulmuştu. "Kaya Bey", ağustos başlarında Dünya Bankasına bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezinin (ICSID) kararı doğrultusunda serbest bırakıldı.
DÜNYADA 60'IN ÜZERİNDE YÜZER SANTRAL GEMİSİ VAR
Dünyada 60'ın üzerinde yüzer santral gemisi bulunuyor. Ortalama 6 ayda yapılan gemilerin megavat başına inşaat maliyeti 1,5 milyon avroyu buluyor. Hem sıvı yakıt hem de doğalgazla elektrik üretebilen bu gemiler, kısa dönem elektrik arz sıkıntısı yaşayan ülkeler için etkin bir çözüm yolu olarak görülüyor.
Ayrıca bu gemiler afet durumlarında, mevcut santrallerin bakım ve onarım aşamasında bölgenin elektriksiz kalmasını engelliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Filistin Enerji Bakanı Omer Kittaneh ile yaptığı basın toplantısında özel sektörün Gazze'ye 100 megavatlık yüzer santral gemisi göndereceğini söylemişti.