Tuzla tersanesinden kan akıyor: 12 günde 5 ölüm
İstanbul Tuzla'daki tersanelerde 12 gün içinde 5 işçi öldü. Sendikalar ayakta. DİSK'e bağlı Limter-İş Genel Başkanı Dinç, her ay ortalama bir ölümlü iş kazası yaşandığını ancak bunun işletme sahipleri tarafından gizlendiğini ileri sürdü..
Milyonlarca liralık yat ve gemilerin yapıldığı İstanbul Tuzla'daki tersanelerde 12 günde 5 işçinin ölmesi hem çalışanları hem de sendikaları ayağa kaldırdı. Tersanelerde örgütlü DİSK'e bağlı Liman, Tersane, Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Genel Başkanı Cem Dinç, her ay ortalama bir ölümlü iş kazası yaşandığını ancak bunun işletme sahiplerince gizlendiğini ileri sürerken Çalışma Bakanlığı'nın olaya acilen el koymasını istedi.
PEŞ PEŞE ÖLÜMLER
Aldığı gemi yapım ve onarım siparişleriyle Türkiye'yi dünya beşinciliğine taşıyan Tuzla tersaneleri, son günlerde 12 günde yaşanan 5 ölümlü iş kazasıyla gündemde. Limter-İş Sendikası'nın verdiği bilgilere göre, 21 Ağustos'ta Torgem tersanesine taşeron iş yapan Gemsa adlı firmaya bağlı çalışan Cabbar Ongun, elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Ongun'un ölümünün üzerinden 2 gün geçmeden bu kez Selah Tersanesi için çalışan Bora Denizcilik'in taşeron işçisi 28 yaşındaki Günay Akarsu elektrik çarpması sonucu öldü. Elektriğin üçüncü kurbanı ise 1 hafta sonra Umut Gemi adlı taşeron firmada çalışan Bayram Tatlı (36) oldu. Bir gün sonra da 30 yaşındaki Kenan Kara... Ancak Kara'yı elektrik çarpması değil, "aşırı sıcakta çalışma nedeniyle geçirdiği kalp krizi" öldürdü. 12 gün içinde ölen beşinci kişi 40 yaşındaki Bekir Özmen'di. Özmen elektrik çarpmasının son kurbanı oldu.
KAN PARASIYLA UZLAŞMA
Son iki ölümün kayıtlara iş kazası olarak geçirilmediğini ileri süren Limter-İş Başkanı Dinç işçi ailelerinin çok fakir olduğunu bu nedenle taşeron firmaların kan parası adı altında para vererek aileleri susturduğunu belirtti. Ailelere neden mücadele etmediklerini sorduklarında, "Tek çalışanımız oydu. Aç kalacağımıza 10 bin YTL'ye anlaştık" yanıtı aldıklarını kaydeden Dinç devletin acilen konuya el atması gerektiğini söyledi. Tuzla tersanelerinde son 15 yılda 68 kişi yaşamını yitirdi. Geçen yıl ölümlü kazaları protesto eden Limter-İş cumartesi günü de bir yürüyüş yaptı. Tuzla'daki işçilerin çoğunun sigorta ve iş güvenliğinin olmadığı ileri sürülüyor.