Tersanecilerden milletvekili ve TSO başkanına barış çağrısı
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren tersaneciler son günlerde yaptıkları açıklamalarla araları açılan Ak Parti Zonguldak milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan ile TSO Başkanı Yaşar Tetiker’e barış çağrısında bulundu.
Kdz. Ereğli ilçesinde tersanecilik faaliyeti gösteren Ustaoğlu Gemi Tersanesi, UMO Gemi Tersanesi ve Ereğli Gemi Tersanesi adına ortak bir basın açıklaması yapan Avni Biçer, kurulması planlanan limanla ilgili açıklama yaptı. Yerel ve ulusal basında limanla ilgili olarak yapılan haberler sonrası açıklama yapma zorunluluğu hissettiklerini dile getiren biçer, geçtiğimiz yıllarda ulusal basına doğru olmayan bilgilerle çıkan haberlerin sektöre tahmin edilemez boyutta zarar verdiğini söyledi.
Tersaneler bölgesi ile ilgili olarak açıklama yapacak kurumların kendilerinden doğru bilgileri alıp, sorumlu davranarak açıklamalarda bulunmalarını isteyen Biçer, tersaneler bölgesine yapılması planlanan limanla ilgili olarak ise şu bilgileri verdi;
“Kdz. Ereğli Yeni Tersaneler Bölgesi Limanı, bölgede faaliyet gösteren dört adet tersane girişimcisine 5084 sayılı yasa ve yönetmelik çerçevesinde yatırım yapma ve istihdam yaratma taahhütleri karşılığında tahsis edilmiştir. Gemi inşa sektöründe yaşanan krizin olumsuz etkilerini bir nebze olsun silmek için yöremizde potansiyel olarak mevcut bulunan liman, tahmil tahliye ihtiyaçlarına cevap vermek üzere Tersaneler limanı üçüncü şahıslara da hizmet vermek için “Ustaoğlu Tersanesi “ önderliğinde ilk etapta üç tersanenin oluru alınarak bir faaliyet başlatılmıştır. Gerekli tüm girişimler şifai olarak Milletvekilimiz, TSO, Bakanlık yetkilileri ve yerel yöneticilerimiz ile paylaşılmıştır.
Liman işletme ve tahmil tahliye işlemlerinin yasal zeminlerde görüşmeleri yapmak için tüm tersane yatırımcılarının katılımı uygun görülerek diğer tersane ile de görüşme yapılma kararı alınmıştır..Liman ve tahmil tahliye işlerine gerekli sıcak ilgiyi esirgeyen ve çekimser tavırlar gösteren “Madenci Gemi Tersanesi” İle görüşmeleri birlik haline dönüştürmek ve bir bütün olarak yatırım girişimi sağlamak hedeflenmiştir. Bu amaçla diğer üç tersane yatırımcısının talebi ile ve Madenci Gemi Tersanesi” ni birlik içerisine alma amacı ile TSO Kdz. Ereğli çatısı altında toplanma ve yol haritası belirleme talebi iletilmiş ve TSO yönetimi tarafından bu niyet kabul görmüştür. TSO’nun buradaki üstlendiği görev dört tersane yatırımcısını bir arada bir yatırıma götürecek görüşmeleri kendi çatısı altında yapmak ve gerekli şirket düzenlemesini oluşturmaktır.
Tersaneler limanı işletme izni başvurusu Ustaoğlu Gemi Tersanesi, UMO Gemi Tersanesi ve Ereğli Gemi Tersanesi’nin imzaları ile 29.04.2013 tarihinde valilik makamına iletilmiştir.
Dönemin TSO Meclis Başkanı Sayın Zeki US, TSO Başkanı Sayın Mehmet Genç ve Başkan yardımcıları Sayın Sertan Yalçın ile Valilik makamında önceki Valimiz Sayın Erol Ayyıldız sunum ile bilgilendirilmiştir.
Aradan geçen süre zarfında Ankara’da yapılan görüşmeler ile devletimizin ilgili tüm birimleri bu konudan haberdar edilerek bilgilendirilmiştir.Doğru pozitif ve yöre yararına olan her faaliyetin yapılması gereken işlemleri yapılarak, usanmadan mücadele içinde bu girişim sürdürülmüştür Geçen süre zarfında önce valimiz ve ardından TSO yönetimi değişmiştir.,Değişen kadrolara yeniden bilgilendirme yapılarak işlemin devamlılığı sağlanmıştır.Atanan ve seçilen yeni yöneticilerimiz ile yeniden proje kaldığı yerden yoluna devam ettirilmiştir. Bakanlık temsilcilerimizin yöremizi ziyaret etmesi esnasında kendilerine yapılan sunum, bu görüşmeleri daha da hızlandırmıştır. Görüşmelerden çıkan “Tersaneler Limanı İşletme Şirketi” acilen kurulup ilgili bakanlığa başvuru yapılması şeklinde olmuştur. TSO çatısı altında hızlı bir şekilde başlatılan şirket kurulma çalışmaları şirketin ortaklık yapısı ile ilgili ve ortakların sorunları ile ilgili bir sürü tartışmalar yaşanmıştır. Yapılan tüm tartışmalar yapıcı sonuçlara bağlanmıştır. Yapıcı ve iyi niyet göstergesi olarak TSO’da sembolik olarak yönetimde olması Madenci Gemi Tersanesi önerisi ile görüşmeye değer bulunmuştur. Yapılan görüşmelerde TSO’nun bağlı bulunduğu bakanlık izni gerektiğinden TSO tarafından hemen ilgili bakanlık nezdinde ortaklık şartlarının oluşumu ile ilgili girişim başlatılmıştır.
Yapılan bir sonraki toplantıda TSO tarafından ortak olmak için alınan bakanlık olur şartları ise % 4 hisse oranı A grubu imtiyazlı Altın hisse uygulaması olarak TSO yönetimi tarafından masada diğer taraflara iletilmiştir. Toplantı içerisinde bu şartlar tersaneciler tarafından soğuk karşılanmış olup % 4 hisse oranı bir nebze olsun kabul görecek olsa bile A grubu altın hisse imtiyazı tersaneciler tarafından olumlu karşılanmamıştır ve kabul görmemiştir. Şayet kabul görmüş olsaydı o toplantıda şirket kurulma çalışması tamamlanmış olacaktı. A grubu imtiyazlı % 4 altın hissenin kabul edilmeyeceğini toplantı içerisinde ifade edilmesine rağmen TSO yönetimince alınan ortaklık olur şartlarının bakanlıkça değiştirilemeyeceği ifadesi üzerine Ustaoğlu Tersanesi temsilcileri konu ile ilgili olumsuz görüşlerini ve çekincelerini anlatarak toplantıdan ayrılmak zorunda kalmıştır. Tersaneler Limanı Projesi ile ilgili yaşanan olaylar bugüne kadar süreçte tüm açıklığı ile bunlardır.”
Limanla ilgili çalışmaların tüm yaşananlara rağmen devam ettiğini anlatan Biçer, projenin asıl sahiplerinin tersane işletmecileri olduğunu vurguladı. TSO’nun projeye danışmanlık yapacağını ifade eden Biçer, ilerleyen günlerde projenin devamının koşullarının belirleneceğini dile getirdi.
Konuşmasında AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan ile TSO Başkanı Yaşar Tetiker’e de birlik ve beraberlik içerisinde olmaları çağrısında bulunan Biçer, Yaptığımız istişare sonucunda bölgemizin gelişmesi için her iki tarafın önümüzdeki günlerde bu proje için birlik ve berberlik içerisinde beraberce hareket edeceklerine inancımız tamdır. Bu birlik ve berberliği sağlamak ve ortamdaki olumsuzlukları gidermek, tüm enerjimizi gerçekleştirmek istediğimiz projelerimize aktarmak yöremizi seven cefakâr pozitif tüm Ereğlililere düşmektedir” dedi.
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ustaoğlu Gemi Tersanesi ortaklarından Kamil Ustaoğlu amaçlarının tersaneler bölgesinde daha fazla kişiye istihdam sağlamak olduğunu söyledi. Tersaneler bölgesi için AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan’ın ciddi mücadeleler verdiğinin altını çizen Ustaoğlu şunları söyledi; “Burada gerçek manada kaç tane tersane var biliyor musunuz? 4-5 tane tersane var. Statüsü tersane olarak görünen 5 tane tersane var. Prof Dr. Ercan Candan Avni beyle kredi almaya gittiğinde Ziraat Bankasının genel müdürüne “ otomobilinin anahtarını evinin tapusu, istediğiniz yere ben imza atarım” dedi. O’nun sayesinde 200-300 kişi ekmek yiyor burada. Bu tekneyi teslim töreni var ayın 29’unda Finlandiya’da. Ben gideceğim buraya. Şu anda bir çekiç sesi varsa bunun tek sebebi hocadır. Yaşar ağabeyimiz bizim için 24 saat uğraşan bir insan. Emekleri inkar edeni Allah’ta affetmez. 24 saat “kalk oraya gidelim, ağabey kalk buraya gidelim.” Oda burada bir birleştirici olacak. Sıkıntı varsa ortada yani onlarda var tabi. Bizde olmayacağı ne malum bu işin. Bir birleştirici burada Yaşar ağabeyde bir birleştirici hocadır. Gaye buradan ekmek yiyelim. Bir Bartın’ın limandan ödediği vergileri lütfen gidin vergi dairesinden bir kontrol edin. Bartın limanı buranın onda biri değil, yüzde biri. Orada çalışanların yüzde doksan dokuzu oraya gitmek istemiyor. Mecburiyetten oraya gidiyor bunlar. Ama burada bir ekmek varsa buyurun Ereğli yesin bunu. Biz 1 sene önce bu tarihleri çok fena ödedik. Çok ağırda ödedik. Çok fazla ödedik. Bak aynı senaryolar yine oluyor. Ereğli bizim. Sıkıntı varsa biz burada yaşarız. Sizin yazmış olduğunuzu yani haberdir bu birileri yazacak bunu. Şu anda bizim gibi denizcilerin okuduğu aktüel diye bir site varya, sitede okuyor insanlar bunu. Aynı senaryo yine çıktı. Bir sene önce ben 20 milyon dolar kaybettim. Burada bu yazıda. Burada 20 milyon dolar. Hocanın savaşında ciddi lobiler var. Ben Yaşar ağabeyi o sandalyede olsun olmasın 24 saat yanındayım. Bu günde yarında, öbür günde. Bu memleketi sevmek lazım. Eğer bu memleketi seviyorsak sizlerin üstünde de ciddi anlamada bir görev var. Ne olur bir şey yazarken bu işi anlayan arkadaşlarımız varsa Avni Bey bu işte ciddi anlamda mücadele ediyor. Yoksa burada Ereğli gemide bir şey yapacak, bende yapacağım, Âdem beyde, Arif ağabeyde. Herkes bir ticaret yapacak. Ama bu iş burada şu anda ihtiyaç. Bu ciddi anlamda ihtiyaç. Ben yarın bu tersaneler açılır bu ihtiyaçlar belki kapanır. Ama ben 5 kişi daha Arif Bey 5 kişi daha Âdem 5 kişi daha Ereğli gemi 5 kişi daha bunca mücadele varken bu farklı bir yere geldi.”