Yatırım fonları denize akıyor
Finansal krizden sonra Avrupalı bankaların çıktığı gemi finansmanında boşluğu yatırım fonları dolduruyor.
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, geçtiğimiz ay meclis toplantısında yaptığı açıklamada, altı yıldır kötü olan denizcilik piyasalarının geleceğini başı boş paraların belirleyeceğini belirterek denizciliğe giren özel yatırım fonlarına dikkat çekmişti. Çünkü denizcilik endüstrisi son yıllarda özel fon şirketleri için popüler yatırım alanı oldu. Fon şirketleri yeni gemi siparişlerinin yanı sıra Avrupalı bankaların satışa çıkardığı gemileri de satın alarak gemi finansmanında payını artırıyor. Avrupalı çok sayıda bankanın gemi finansmanından çıkmasına rağmen bu fonlar sayesinde yeni gemi siparişleri devam ediyor ve gemi arzı azalmıyor. Gibson’un yaptığı araştırmaya göre; fon şirketleri, 2014 yılında denizciliğe 7 milyar dolarlık nakit sağladı ve yıl sonuna kadar bu tutar ikiye katlanabilir. Denizcilik fon yönetim şirketi Tufton Oceanic de, son iki yılda 32 milyar dolarlık özel fonun gemiciliğe girdiğini belirtiyor. Araştırma şirketi Clarkson ise küresel gemi sipariş defterindeki büyümeye dikkat çekerek, siparişlerin finansal büyüklüğünün 297.6 milyar dolara ulaştığını vurguluyor. Fakat kontratların 110 milyar dolarlık kısmı hala fonlandırılmamış.
Fonlar denizde kalabilir
Denizciliğe yatırım yapan şirketler arasında 80 milyar dolarlık fonu yöneten Oaktree Capital ve 21 milyar dolar fonu kontrol eden Golden Tree gibi yatırım şirketler bulunuyor. Golden Tree’nin yüzde 4.81’lik hissesine sahip olduğu Euronav, geçen yıl 980 milyon dolara Maersk’in 15 VLLC tankerini satın almıştı. Şirket son olarak 342 milyon dolar yatırımla 4 VLCC tankeri daha filosuna kattı. Bu yatırımların arkasında yatırım fonu olduğu tahmin ediliyor. Çünkü Blue Mountain Capital, York Capital ve Golden Tree Assest, Euronav’ın yüzde 22.34’lük payına sahip. Kısa vadeli yatırımları tercih eden fon şirketlerinin, uzun dönem yatırım aracı olan denizcilik sektörüne girmelerine anlam veremiyor. Kimi analistlere göre, gemi değerlerinin yükselmesiyle birlikte şirketler, gemileri satarak denizden çıkacak. Kimi uzmanlar ise yatırımcıların uzun dönem denizcilikte kalacağını düşünüyor.
Bankalar satıyor fonlar alıyor
Son yıllarda Uzakdoğu tersanelerine seri halde verdiği ekonomik özellikli gemi siparişleriyle dikkatleri üzerine çeken Scarpio’nun arkasında da fonlar var. York Capital, Monarch Alternative Capital ve BHR Capital, Scarpio’da ciddi paya sahipler. Dev fon şirketi Oaktre de denizcilikte oldukça aktif olan yatırım şirketlerinin başında geliyor. Navi8 ile ortaklık yapan Oaktre son olarak 30 adet kimyasal tanker inşa ettirmek için gemi siparişlerine başladı. Oaktree ayrıca gemi finansmanından çıkmak için gemicilik kredilerini satan Alman Commerzbank’ın 383 milyon dolar tutarında 14 kimyasal tankerini satın aldı.
Lloyds Banking Corporation, Royal Bank of Scotland da zarardaki denizcilik kredilerini Oaktree, Davidson Kempner Capital ve Centerbridge Partners fonlarına sattı. Davidson Kempner Capital, Lloyds’un 500 milyon dolar tutarında zarardaki kredilerini aldı. Geçen ay da KKR&CO ve Borealis Maritime ortaklığı, 216 milyon dolar yatırımla Commerzbank’dan 9 adet konteyner gemisi satın aldı. Commerzbank, denizcilik ve gayrimenkul kredilerininden oluşan 92 milyar euroluk riskli gördüğü kredi miktarını 2016 sonuna kadar 67 milyar euroya düşürmeyi planlıyor.
Denizcilik kredilerini satmaya devam eden HSH Nordbank AG ise, yılın ilk yarısında iki kat kar elde etti. Banka bugüne kadar 20 milyar euroluk riskli gemicilik kredisini sattı ve 2016’ya kadar 9 milyar euro daha satmayı hedefl iyor.
Wilbur Ross armatörlüğü sevdi
Wall Street’in ünlü yatırımcı Wilbur Ross’un yönettiği fon şirketi Transportation Recovery, 2011’de Diamond S Shipping’e 950 million dolar yatırım yaparak Cido Shipping’in 30 tankerden oluşan filosunu satın almıştı. Şirket bugüne kadar da 20 adet çok büyük tanker (VLCC) siparişi verdi. Wilbur Ross ayrıca denizde 24 ve siparişte 10 adet gemisi olan Navigator Gas’ın da en büyük ortaklarından.