3 Ay'dır Kanada’da mahsur kalan Türk gemiciler döndü
Türk işadamı tarafından alınan gemiyi Türkiye'ye getirmek için Kanada'ya giden ve 3 aydır mağdur olan 12 Türk gemici, bölge halkının bağışladığı para ve Air Transat Havayolları'nın bilet ücreti talep etmemesi sayesinde bugün Montreal'den İstanbul'a döndü.
Kendilerine 3-4 aydır atıl durumda olan geminin bakımının yapılarak getirilmesi istendiğini, ancak burada 2 yıldır atıl, bakımı zor,hayalet bir gemi ile karşılaştıklarını belirten gemiciler, "Herşeye rağmen bakım yapmak istedik ama maaşlarımız, kumanya bile verilmedi. Kandırıldık" dediler.
Mengü Pasinli'ye ait "Menpas Shipping" isimli firma tarafından, gemi teslim almak için götürüldükleri Kanada'nın Sorel kentinde zor günler yaşayan gemiciler, Türkiye'ye döndü. Atatürk Havalimanı'nda, Kaptan Semih Özkan, Haziran ayında bu yana maaşlarını alamadıklarını belirterek, başlarından geçeni şöyle anlattı:
“Phoenix Sun adlı bir gemiyi almak için Kanada'ya gittik. Bize, "Gemiyi getirecek personel yok. Gemi üç aydır atıl durumda, bakımı ve sertifikasyonu yapılacak, alınıp getirilecek" denildi. Sonuçta, 1 ay içinde geminin sefere hazır olacağı söylendi. Bir gittik ki gemi, 2 yıldır orada yatıyormuş. Etraf berbat, hayalet bir gemi pozisyonunda. Tam tersanelik bir durum. Bizi oraya götüren Mengü Pasinli, tarafından açıkçası kandırıldık"
“FEDEKARLIK YAPMAK İSTEDİK"
Kaptan Semih Öztaş tüm bu olumsuzluklara rağmen, geminin bakımını yapıp getirmek için fedakarlık kararı aldıklarını ve çalışmaya başladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“ Biz de bir şekilde bu gemiyi götürebilir, fedakarlık yapar çalışırız, dedik. Bu vatandaşı Kanada'da mağdur etmeyelim, dedik. Çalışmaya devam ettik. Belli bir zaman sonra gördük ki olay böyle değil. Farklı yönlere gitmiş. Bunları paylaşmıyoruz. Biz normal bir işçiyiz. Bir süre maaşları verdi. Sonra maaşı ve kumanyayı kesti. Su bile gecikmeye başladı. Yalanlarla dolanlarla yaşam standartlarımızı kısıtladı. Olay ITF'ye (Uluslararası Denizciler Örgütü) yansıdı. Biz de maaşlarımızı alamayınca ayrılmak istediğimizi söyledik. Ama paramızı vermedi"
“OLAYI BASIN DUYUNCA KIYAMET KOPTU"
Kaptan Özkan, olayı yerel basının duyması üzerine kıyamet koptuğunu belirterek, “Bu olayı oradaki basın duydu. Basına yansıdıktan sonra büyük bir gürültü koptu. Çünkü insan haklarına orada çok önem veriyorlar. Olay medyaya yansıyınca bu sefer o arkadaş, kişisel bir öç almaya çalıştı herhalde. Şu an mahkeme süreci devam ediyor.
Oradaki Sorel Belediye Başkanı ve halk bize yardımcı oldu. Uçak bilet parasını da havayolu şirketi istemedi. Sağ olsun bizim konsolosluğumuz da öyle bir teklifte bulunmuştu ama onların imkanları da kısıtlı herhalde. Kumanya yardımında bulundular. Sonuçta İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmeyi düşünüyoruz. 6 aydır oradaydık. Gemi Panama bandıralı Goldrich Shiping adlı firmaya ait. Sanırım bunları, hepsi vergi kaçırmak için yapılmış olaylar" dedi.
Kaptan Semih Özkan, firmadan 12 arkadaş olarak üç ay için, yaklaşık 120-130 bin dolar kadar alacakları olduğunu söyledi.
***
Gemi Personeli
Kaptan - Semih Özkan,
2. Zabit - Kaan Akpınar,
Baş Mühendis - R. Serdar Karasu,
3. Mühendis - Ufuk Uçman,
Elektrik Zabiti - Ersin Ergün,
Güverte Lostromosu - Alirıza Kan,
Makine Lostromosu - Zekai Aş,
Fiter - Mehmet Gümüşöz,
Yağcı - Mesut Meral,
Yağcı - Serhat Cenik,
Aşçı - Seydi Güray,
Kamarot - Umut Ateş.