Çelik Tekne Tersanesi'ni Ürdünlü şirket satın aldı
Çelik Tekne Tersanesi'nin icradan satış ihalesi sonuçlandı. İhaleyi 29 milyon 300 bin lira ile, 2010 yılındaki canlı hayvan ithalatı sürecinde Türkiye’de adından söz ettiren Ürdünlü Hijazi & Ghosheh Group’un şirketi Kuzey Star Shipyard Denizcilik A.Ş. kazandı.
İhalede, Turgut Yılmaz'ın şirketi GSD Denizcilik Gayrimenkul İnşaat Sanayi A.Ş. ile Kuzey Star arasında geçti. 19 milyon TL seviyesinde başlayan ihalede en son GSD Denizcilik 29 milyon 200 bin TL teklif verdi. GSD teklif miktarını daha fazla artırmadı. Kuzey Star ise GSD'nin teklifinin üzerine 100 bin TL koyarak ihaleyi kazandı.
İhaleyi kazanan şirket 29 milyon 300 bin TL'nin yüzde 18'i kadar KDV ödemesi de yapacak.
Galatasaray Holding şirketlerinden Çelik Tekne Sanayi ve Ticaret A.Ş. daha önce iflas erteleme başvurusunda bulunmuş ancak mahkeme geçtiğimiz yıl şirketin iflasına karar vermişti.
İflas kararı ile birlikte Tuzla’daki 80 bin metrekare alan üzerine kurulu tersanenin satışı gündeme geldi. 42 yıllık geçmişi bulunan Çelik Tekne, sektörün en büyük firmaları arasında yer alıyordu.
HAYVAN İTHALATI İLE ADINI DUYURDU
Çelik Tekne Tersanesi ihalesini kazanan Ürdünlü Hijazi, Türkiye'de adını canlı hayvan ithalatı ile duyurdu. Et Balık Kurumu'nun 2010'da yaptığı ihalelerin tamamına yakınını Hijazi şirketi kazanmıştı. Ürdün merkezli şirket, sahip olduğu gemilerde hayvan yetiştiriciliği ile biliniyor. Hijazi'nin, bugünki tersane ihalesini kazanan şirketi ise geçtiğimiz nisan ayında İstanbul'da kurulmuştu.
YÜZDE 18 KDV BORÇLU ALEYHİNE
Av. Murat Yaşar Doğan icra ihalelerinde alınan KDV’nin doğru olmadığına işaret etti. Av. Doğan konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bugün yapılan ihalede eğer KDV olmasaydı, bu tersane 35 milyon liraya satılmış olacaktı. Çünkü alıcı taraf, KDV’yi hesaplayarak teklif veriyor. Dolayısı ile borçlu taraf, 29 milyon TL yerine 35 milyon TL borç ödemesi yapmış olacaktı. Bu tür ihaleler, kamunun bir tür tahsilat kapısı oldu. Milyonlarca icra dosyası düşünüldüğünde elde edilen gelir tahmin edilebilinir. Bu durum, otomobil satışında da, konut satışında da böyle… Hukuki olarak da bu durum yanlış. KDV, bilindiği gibi mal ticareti ve hizmet sunumunda alınır. Ancak icradan satışa konulan bir mal için böyle bir durum yok” dedi.