İhracat artıyor ama ürünleri yabancılar taşıyor
Türkiye’nin eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artışla 13 milyar 294 milyon dolar oldu. Bu rakamla, Cumhuriyet tarihinin eylül ayı rekoru kırılırken, denizyolu ile yapılan taşımacılıktaki pay ise her geçen gün azalıyor. 2002’de Türk Deniz Ticaret Filosu’nun deniz ticaretinden aldığı pay yüzde 2 iken, 2013 yılında bu pay yüzde 0,6’ya geriledi.
MHP’nin denizci milletvekili Durmuş Ali Torlak, geriye gidişin başlıca sebebi olarak ulaştırma yatırımları içinde denizyolu payının yüzde 2,4 seviyelerinde kalmasını gösterdi: “Hükümet politikaları bu şekilde giderse, ihraç mallarımızı bile yabancılar taşıyacak duruma geleceğiz. 2002 yılında ülkemiz dış ticaretinde yüzde 60’a yakın paya sahip olan Türk denizyolu taşıyıcılarının, 2013 itibarıyla payı yüzde 16-17 seviyesine gerilemiştir. 2009’u baz aldığımızda Türkiye’nin taşımacılıktaki kaybı yıllık 3,5 milyar doları aşmıştır. 2023’te bu kayıp yıllık 50 milyar doları bulacaktır.”
Torlak, 2002’ye kadar Türkiye’nin koster tipi (kuru yük gemisi) gemilerde Akdeniz’de ezici bir hakimiyeti var iken yok olmayla karşı karşıya kalındığını ifade etti.
Torlak, “Bugün itibarıyla 1500-7500 dwt aralığında 256 koster tipi gemi bulunmakta olup, bunların yüzde 88’i 20 yaşın üzerinde. Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde bu yaşlı koster filosuyla diğer ülke gemileriyle rekabet gücü kalmadı.” dedi.
MHP Torlak, 2007’de hükümet tarafından hazırlanan ‘Türkiye Tersaneler Master Planı’nın bugüne kadar sektöre duyrulmamasının, büyük bir yanlış olduğunu anlattı. Gemi inşa sanayiinin adeta hükümet eliyle komaya sokulduğunu vurgulayan Torlak, “Tersane sahipleri, 2008 yılının ikinci yarısına kadar bir nevi altın çağını yaşayan gemi inşa sanayii sektörünün böyle gideceğini düşündü. Master planının sektöre duyurulmaması nedeniyle, birçok tersane sahibi yanlış projelere yöneldi. Ardından gelen küresel kriz, gemi siparişlerini bıçak gibi kesti ve büyük ekonomik kriz yaşandı.” diye konuştu.
Yanlış Ekonomik Politikalar
Ülkemizde merhum Özal ile başlayan ve halen iktidar olanlar dönemlerinde olağanüstü artışla bitirilme dönemine sokulan,kanun gereği çok az bir yerli sermaye katılımı ile gerçekleştirilen özelleştirmeler üretimi yabancı sermayeye kaptırmış ve zaman içinde de gümrük birliği kolaylıklarından da istifade ile nakliyede yabancı şirket paylarının artmasına neden olmuştur.Diğer taraftan armatörlerimizin çalışma ömrünü doldurmuş gemilerle sektörde kalma çabaları,koster sınıfı küçük tonajlardan vazgeçmiş olması da payın düşmesinde önemli ölçüde etkili olmuştur.Unutmamak gerekir ''üreten,en iyi şartları sunan''taşır... Yazan: Yaşar DERİN - 27.10.2014 20:26:27
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
DENİZCİLER Turizm
AYSA Denizcilik A..
MERSİN Deniz ve T..
ŞENER Kardeşler D..
OZI Yatching
ATASOY Denizcilik..
İSTANBUL MARİNE P..
SINOP SHIPPING CO..
NİYANA Denizcilik
ORSA SU ÜRÜNLERİ
...