GESTAŞ'ın gemileri için araştırma önergesi
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale İl Özel İdaresi’ne bağlı, deniz ulaşımı sağlayan Gestaş A.Ş.’nin, ihalelerin hep aynı kişilere verildiği iddiasıyla gemileri kimden kiraladığını öğrenmek için TBMM'ye araştırma önergesi verdi.
KİT ve İçişleri Komisyonu üyesi de olan Sarıbaş, önergesinde Gestaş'ın ihalelerini alan firmaların genelikle iktidarın il ve ilçe yöneticileri, çocukları, eş dost ve yandaşlarına ait olduğu iddiasını sordu. Firmanın 2006 yılında kurulduğunda beş hatta toplam dokuz gemi ve 200’e yakın personelle hizmet vermeye başladığını, bugün itibariyle 20’ye yakın gemi ve 500’e yakın personelle Çanakkale Boğazı bölgesi ile Ege Denizi ve Marmara Denizi'nde pek çok hatta yolcu, araba ve yük taşımacılığı yaptığını kaydetti.
CHP Milletvekili Sarıbaş, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Çanakkale Boğazı, Marmara ve Ege Denizi’nde yolcu, araç ve yük taşımacılığı ile Çanakkale Limanı'na ait iskelelere yanaşan veya açıkta demirleyen gemilere liman hizmetleri vermekte olan bu güzide kuruluşumuz, son yıllarda yapmış olduğu gemi kiralama ihaleleriyle gemi ve liman tamir, bakım ve yenileme hizmetleri ihalelerinin sıklığı (düzenli olarak neredeyse her ay maaşa bağlar gibi) ve ihaleleri genellikle aynı firmaların almış olması ile dikkatleri üzerine çekmektedir. İhaleleri alan firmaların genellikle iktidarın il, ilçe yöneticileri, çocukları ile eş dost ve yandaşlarına ait firmalar olduğu iddia edilmektedir. Çanakkale Boğazı bölgesi ile Ege Denizi ve Marmara Denizi'nde yolcu, araç ve yük taşımacılığının tek söz sahibi ve tekel konumundaki Gestaş’ta bir yolcunun 15 TL, otomobilin 25-30 TL, kamyonun 60-90 TL, TIR’ın 100-270 TL, Traktörün 32-64 TL, 1 metreküp yükün 7 TL’ye taşınıp çok ciddi paralar kazanarak kâr elde etmesi gerekirken ne yazık ki bu güzide kuruluşumuzun sürekli zarar ettirildiği iddia edilmektedir. Gestaş şirketinin gemi ve liman tamir, bakım ve yenileme hizmetleri, ihaleler üzerindeki iddia ve şaibelerle kiralanan gemilerin kimlerden kaça kiralandıklarının araştırılması, ihalelerde hile, usulsüzlük ve yolsuzluk var ise ortaya çıkarılması, kanunsuz işlemler yapıldı ise yapanlar ve kurumu zarara uğratan sorumlular hakkında yasal işlemlerin başlatılması ve bir daha usulsüzlük ve yolsuzluk yapılmaması ve kurumun kâra geçirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacı ile Anayasamız'ın 98., içtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir komisyonunun kurulabilmesi için araştırma önergemizin kabulünü arz ederiz.”