Muğla'daki gemi denetimlerinde 13,5 milyon TL ceza kesildi
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Muğla'da gemilere yapılan 483 denetimde, mevzuata aykırılık tespit edilenlere toplam 13 milyon 653 bin 524 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı. Güllüce, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının görüşmelerinde, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in kendisine yönelttiği sorulara yazılı cevap verdi. Bütçe görüşmelerinde bölgesi Muğla'nın çevre problemlerini dile getiren Demir, Güllüce'ye şu soruları yöneltmişti:
"Muğla'da denizlerin gemiler tarafından kirletilmesi konusunda hangi önlemleri alıyorsunuz?
Özellikle Dalyan'da motorların yol açtığı kirliliğin önlenmesi konusunda yapılan çalışmalar nelerdir?
Bafa Gölü'nün kirliliği hakkında yapılan çalışmalarda son durum nedir?
Dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın peşkeş çekilmesiyle ilgili son durum nedir?
Afet Yasası'yla birlikte türeyen şehir mafyaları için ne gibi tedbirler alıyorsunuz?"
Muğla'da deniz kirliliği konusunda Milletvekili Demir'in sorusuna cevap veren Bakan Güllüce, gemi atıklarının gemi takip ve mavi kart sistemleriyle online takip edildiğini belirtti. Mavi kart sisteminin, yoğun deniz turizminin yaşandığı Muğla ve Antalya'da uygulanmaya başlandığını ifade eden Güllüce, şunları kaydetti: "Muğla'da 37 atık alım istasyonunda etkin bir şekilde atık alım hizmeti verilmekte ve mavi kart sayesinde online olarak takip edilebilmektedir. Kıyı tesislerinde her liman ve marinada, lisanslı atık tesisleri bulunmaktadır. Tesislerde toplanan sintine atıkları, lisanslı olarak bertaraf edilmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen 483 denetimde, mevzuata aykırılık tespit edilen gemilere 13 milyon 653 bin 524 lira idari para cezası uygulanmıştır. Mavi kart sistemi, 2015 yılı sonuna kadar tüm kıyı illerimizde uygulanacaktır."
İdris Güllüce, Bafa Gölü'nde her geçen gün artan kirlilik konusunda ise 2872 Sayılı Çevre Kanunu'na dayanılarak yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. Bu konuda Bafa Gölü Havza Koruma Eylem Planı kapsamında çalışmaların devam ettiğini, yüzey sularının izlenmesi ve alıcı ortam standartlarının belirlenmesine yönelik iş ve işlemlerin, 645 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na devredildiğini söyledi. Bakan Güllüce, şöyle devam etti: "Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yer alan Bafa Gölü'nün kalitesine etki eden faktörlerden olan Büyük Menderes Nehri, havzada bulunan tüm illerden kaynaklanan kirliliği taşıyarak göle ulaştığından, konu ile ilgili olarak Aydın ve Muğla Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerimize 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönetmeliklere aykırı bir durum olup olmadığının tespit edilmesi ve gereğinin yapılmasıyla ilgili talimatlar verilmiştir. Büyük Menderes Nehri'ne atık su deşarjı yapan tüm noktasal kaynaklar denetlenmekte ve kanuna aykırı davrananlar hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır."
İztuzu Plajı'yla ilgili soruya da cevap veren Güllüce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve Muğla Valiliği'ne bağlı Muğla'ya Hizmet Vakfı'nın yüzde 50'şer hisse ortaklığı ile MUÇEV Turizm ve Ticaret Ltd.Şti.'nin kurulduğunu ifade etti. MUÇEV'in Muğla sınırlarında yer alan doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinde, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki günübirlik alanların işletilmesi için bakanlığa başvurduğunu belirten Bakan Güllüce, "MUÇEV'e bakanlık tarafından izin verilmiştir." dedi. Yargının, kendisine intikal eden bu konuda yürütmeyi durdurma talebini reddettiğini vurguladı.
Bakan İdris Güllüce, Afet Yasası'nın şehir mafyaları ortaya çıkardığını yönündeki soruya ise şu cevabı verdi: "Riskli olarak tespit edilen bina yıktırıldıktan sonra arsa haline gelen taşınmazın değerlendirilmesi hususu, sadece riskli yapı tespiti başvurusunu yapan malikin tekelinde olmayıp tüm maliklerce üçte iki çoğunlukla alınan karara göre uygulama yürütülmektedir.