Sahil güvenlik Ege'de yasadışılığa izin vermedi
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, bağlı unsurlarıyla 2014 yılında düzensiz göç hareketleri, kaçakçılık ve yasa dışı balık avcılığına karşı yürüttüğü faaliyetlerde önemli başarılara imza attı.
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı'nca yayımlanan 2014 yılı faaliyet raporuna göre, Ege Denizi'nin Türk karasuları içinde yer alan kesiminde her türlü yasa dışı faaliyetin önlenmesi amacıyla görev yapan sahil güvenlik ekipleri, bu doğrultuda çok sayıda faaliyet gerçekleştirdi.
Bünyesine 2013 yılı 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda katılan açık deniz arama kurtarma gemisi TCSG UMUT ile güç kazanan Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, geçen yıl icra etiği arama kurtarma faaliyetlerinde denizde sağlık sorunu yaşayan 61 kişinin tıbbi tahliyesini gerçekleştirerek, bu kişileri 112 Acil Servis ekiplerine ulaştırdı.
12 bin 884 göçmen kurtarıldı
Yoğun olarak Ege Denizi'nde yaşanan düzensiz göç hareketlerine karşı verdiği mücadelede ise yıl boyunca 528 düzensiz göç hareketine müdahale etti.
Sahil güvenlik ekiplerinin, genel olarak Kuzey Ege kıyılarından lastik botlar, Güney Ege kıyılarından ise fiber tekneler kullanılarak gerçekleşen düzensiz göç olaylarıyla mücadeleye yönelik faaliyetleri, bu ulaşım araçlarının açık deniz koşullarına uygun olmayışı, kapasitenin üzerine çıkılması gibi nedenlerle çoğu zaman arama kurtarma faaliyetine dönüştü.
Ege Denizi'nde, göçmenler için ölüm tehlikesini beraberinde getiren düzensiz göç olaylarına karşı 2014 yılında yürütülen faaliyetlerde 12 bin 824 göçmeni sağ olarak kurtaran sahil güvenlik ekipleri, 72 göçmen kaçakçısını da yakaladı.
Kaçak akaryakıtla mücadele
Sahil güvenlik ekipleri, kaçak akaryakıt ve vergi usulsüzlüğüne karşı yürüttüğü denetim faaliyetleri kapsamında ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) adına 2014 yılında yaptığı 626 denetimde 50 bin 100 litre kaçak akaryakıt kullanımı tespit ederek, yasal işlem yaptı.
Gemiler ve teknelere tanınan ÖTV'siz akaryakıt kullanımına ilişkin, bu hakkın kötüye kullanımı konusunda yapılan denetimlerde ise 36 olayda toplam 55 bin 377 litre yakıtın usulsüz kullanıldığı ortaya çıkarıldı.
Yasa dışı balık avcılığına 1,3 milyon lira ceza
Sahil güvenlik ekipleri, Ege Denizi'nde balık popülasyonunun korunması için yasa dışı balık avcılığına karşı yürütülen mücadelede ise yıl boyunca 3 bin 725 balıkçı teknesinde denetimler yaptı.
Bu denetimler sonucunda bin 284 kişi teknenin ilgili kanun hükümlerine aykırı balık avcılığı yaptığını tespit eden ekipler, 1 milyon 397 bin lira idari para cezası uyguladı. Yapılan kontrollerde ayrıca bin 550 gemi ve tekne için yasa dışı faaliyetleri nedeniyle cumhuriyet savcılıkları ile diğer mülki ve yerel makamlara suç duyurusunda bulunuldu.
Denizlerin korunması ve kirliliğinin önlenmesi yönünde de çalışmalar yürüten Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, bu kapsamda 224 gemi ve tekneye 1 milyon 80 bin lira idari para cezası uyguladı, ayrıca gerekli yasal işlemlerin yapılması için 65 gemi, tekne ve tesis hakkında ilgili makamlara bildirimde bulunuldu.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
SÜVARİ Gemi Kiral..
IŞIK Group Shippi..
ÇİLLİOĞLU Denizci..
NARAL Deniz Taşım..
VBG Denizcilik
GÜLNAK Denizcilik
TURKON Holding
MORGÜL Denizcilik
BABAYLON Hotel
GRUP Asm
...