Tanker kazasından doğan çevre felaketi
Karadeniz'de lodosla birlikte yaşanan çevre faciasının hasarı giderek büyüyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki Kerç boğazının Karadeniz'le birleştiği noktada yaşanan gemi kazaları sonucu denize binlerce ton petrol sızdı.
20'Sİ ÖLDÜ 15 DENİZCİ KAYIP
Uzmanlara göre yol açacağı felaketin izlerinin silinmesi en az 15 yıl sürecek. Lodosta batan ya da karaya oturan 5 gemiden Karadeniz'e yaklaşık 6 bin 500 ton ham petrol sızdı. 20 denizci bu kazalarda hayatını kaybetti. 15 mürettebat ise halen kayıp. Sızan petrole, denize ya da kıyıya vurduktan sonra bulanan tam 30 bin kuş telef oldu. Karadeniz'e son yılların en büyük çevre felaketini yaşatan gemi kazalarıyla ilgili bir inceleme yapan Greenpeace'in tespitleri çarpıcı. Örgütün Rusya yetkilisi Chuprov, "Ham petrol çok zor temizlenecek. Kıyıya vuranların dışında kalanlar, deniz tabanına çökerek oradaki hayatı da bitirecek. Denizde oksijenin tükenmesine, türler için çok önemli bir fauna haline gelen bölgenin kurumasına yol açacak" diye konuştu. Rusya'nın devlet çevre araştırma kurumu başkan yardımcısı Oleg Mitvol ise deniz tabanında oluşacak kirliliğin en az 15 yıl boyunca orada kalacağı uyarısında bulundu. Yüzlerce işçi ve gönüllünün temizlemeye çalıştığı kumsallardaki operasyona katılmaları için Rusya yönetimi askerleri de görevlendirdi. Bölgenin Sibirya ile Karadeniz arasında kuşların göç yolunda olması da felaketten etkilenen ve ölen kuş sayısının artmasına yol açtı.
KURTARMA OPERASYONU
Rusya Devlet Başkanı Putin, Başbakan Zubkov'u temizleme ve kurtarma operasyonlarını incelemesi için derhal bölgeye gönderdi. Sert rüzgâr ve dalgalar, karaya oturan ve parçalara ayrılan gemileri kurtarmayı ve denize daha fazla petrol sızmasını önlemeyi engelliyor.