Körfez suları yine bembeyaz
İzmit Körfezi'nde bir ay önce ortaya çıkan ve zaman zaman azalan beyaz madde, dün sabah deniz yüzeyini tamamen kapladı. TÜBİTAK, balıkçıların ağlarının gözeneklerini de kaplayan gizemli maddeyi henüz net olarak tanımlayamadı. TÜBİTAK MAM'dan Doç. Dr. Çolpan Polat Beken, tabakanın kendisinin canlı bir madde olmadığını, ama bu maddeye tutunmuş çok sayıda canlı madde belirlediklerini; 18 Ekim'den beri maddeyi sürekli takip ettiklerini söyledi.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Ahsen Yüksek ise daha önce Karadeniz'de de görülen maddenin tek hücreli bir denizanası türünün ölümüyle oluştuğunu iddia etti.
Yüksek şöyle konuştu: "Bu tür zaten Marmara'da bulunuyordu. Tek hücreli medüz adı verilen canlıların çoğalmasının nedeni evsel girdiler. Planktonlarla beslenen canlılar da buna bağlı olarak çoğaldı. Ancak denizdeki ani sıcaklık düşüşü kitlesel ölüme sebebiyet verdi ve jelimsi madde oluştu; rüzgâr ve yüzey akıntıları ile bölgesel birikim yaptı. Dibe çökme olmadığından dolayı dipteki canlılara bir etkisi yok. En büyük etkisi görüntü kirliliği. Canlılardan ise sadece Çaça balığı etkilenebilir. Çünkü şu anda çaça balıklarının larvalama dönemi. Hamsi ve diğer balık türlerineyse bir etkisi olmayacaktır."
Beyaz madde daha önce Karadeniz, Marmara ve Çanakkale'de de görülmüş, Çanakkaleli balıkçılar maddenin ağlarına yapışarak yırttığını söylemişti.