Milli gemi üretimiyle tasarruf 4 milyar euro
Türkiye`nin, Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında Türk mühendislerce üretilen, teknolojik gemiler sayesinde, 4 milyar euro tasarruf sağlandı.
Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB) Başkanı Başaran Bayrak, geçmişte alınan kararla Deniz Kuvvetleri`nin, ihtiyacı olan birçok gemiyi Türk tersanelerine sipariş ettiğini anlattı. Bu siparişlerin yüzde 60-70 oranında yerli katkı payıyla yapıldığını ifade eden Bayrak, bu durumun sektörleri açısından çok sevindirici olduğunun altını çizdi.
Türkiye`nin, Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında Türk mühendislerce üretilen, teknolojik özellikleri ve dünyada birkaç ülkenin elinde bulunan dizaynıyla dikkati çeken gemiler sayesinde, büyük tasarruf sağlandığını da hatırlatan Bayrak, Türkiye`nin kendi savaş gemisini kendi ülkesinin tersanelerinde yerli mühendislerle üretmesinin sektörü motive ettiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Ciddi manada ürünü Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim ettik. Envanterlerine kaydettiler. 3,5 milyar euro değerinde bir sipariş söz konusuydu. Eğer bu gemiler Türkiye`de yapılmayıp yurt dışından alınsaydı bu rakamın iki katı maliyeti olacaktır. Gemi sanayi devletimize, ülkemize en azından 4 milyar avroluk tasarruf sağladı. İç pazarda inanılmaz bir dinamiklik kazandık. Yapmış olduğumuz gemiler uluslararası markette de çok beğeniliyor. Yakın gelecekte hepimiz göreceğiz. Türkiye askeri gemi ihraç eden ülke konumuna gelecek. Bu konuda verilerimiz çok iyi. Bu projenin meyvelerini yakın gelecekte de alacağımızı umuyoruz."
TÜRKİYE, ASKERİ GEMİ ÜRETİMİNDE İLK 10`DA
Bayrak, askeri gemi üretiminde son 10 yıldan önce oransal olarak bir sıralamada yer almadıklarını dile getirdi. "Dünyanın askeri gemi üreten 8-10 ülkesinden biriyiz" diyen Bayrak, şöyle konuştu:
"Gemi, çok spesifik ve komplike bir üründür. Elbette bazı silah donanımlarını ithal etmek zorundayız ama bu bütün dünyada böyledir. Bir ABD savaş gemisinin üzerindeki füze sistemi ABD ürünü olmayabilir. Silah, başlı başına bir sektördür. Bizim Deniz Kuvvetleri ile yaptığımız ürünlerin tamamı yerli dizayndır. Bu, onur verici. Gelecekten umutluyuz."
MİLGEM PROJESİ 4 BİN İSTİHDAM SAĞLADI
Bayrak, 2008 krizi öncesi sektörün alt yüklenicilerle 100 bine yakın istihdam sağladığını, bunun 30 bininin direkt istihdam olduğunu söyledi.
Krizle direkt istihdam rakamının 8 bine kadar düştüğüne dikkati çeken Bayrak, "2012`den sonra toparlanma söz konusu oldu. Direkt istihdamı 14 binlere falan taşıdık. Tersanelerde istihdam yaratmak kolay değil. Burada iş gücü kaybolduğunda yerine yenisini ikame etmek süreç alıyor. 4 bin kişinin istihdamı da askeri gemilerin yapımı vasıtasıyla sağlandı. İş kapasitesi arttıkça bunun gittikçe artacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
NOVA Gemi Acentel..
FAAL Denizcilik
SKY MARIN Yacht A..
ALABANDA Deniz Ta..
EMSAN Denizcilik ..
OMSAN Lojistik A...
ÖZSAY Deniz nakli..
PAK Kimya
RİZE İPEKYOLU Den..
ATASOY Grup Deniz..
...