Tuzla tersaneleri artık daha güvenli
Son 15 yılda 139 işçinin öldüğü Tuzla tersanelerinde devrim niteliğinde iyileştirmeler yapıldı, iş güvenliği önlemleri artırıldı. Böylece 29’a kadar çıkan ölümlü kaza sayısı geçen yıl 4’e indi.
Kısa süre öncesine kadar her hafta bir ya da birkaç işçi Tuzla tersanelerinde iş kazası sonucu hayatını kaybediyordu. İşçilerin korkulu rüyası haline dönen tersanelerde, 15 yılda 139 işçi hayatını kaybetti. Tersanelerden gelen ölüm haberleri 2008 yılında 29 işçi ölümü ile zirve yapmıştı. 2008 yılından sonra hem işverenler hem de sendikalar daha güvenlikli çalışma ortamları için adım attı.
‘İnsani çalışma saatleri’
Eski ve işe yaramayan güvenlik önlemleri bir kenara bırakılıp dünyanın son model gemilerinin üretildiği tersanelerde kullanılan işçi ekipmanları alındı. Artık işçilere iş güvenliği eğitimleri veriliyor, yemek ve çay molaları var. Günde 7.5 saat çalışılıyor. Tersanelerde neredeyse 10 işçiye 1 iş güvenliği uzmanı düşüyor. Her altı ayda bir tüm tesislerin iş güvenliği uzmanları tarafından denetlendiğini ifade eden Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, yapılan iyileştirmeleri şu sözlerle anlattı:
‘Her kazadan bir ders aldık’
“Tersanelerde çalışan işçinin yediği yemeğin kalorisinden duş yaptığı yere kadar denetimden geçiyor. Dünyada iş güvenliği konusunda en modern ekipmanları kullanıyoruz. Savunma alanında yerli üretime katkıda bulunmaya başladık. Bu girişimlerden sonra tersanelerde gerçekleşen en ufak olay çarpıtılmaya başlandı. Ancak herkes alınan önlemleri buraya gelip görebilir. ISO sertifikalarını almakla yetinmiyoruz. Biz her kazadan bir ders çıkarttık. Ne yaparsak bir daha bu kazayı bir daha yaşamayız diye çalıştık. Tüm tersanelerle bunları paylaştık.”
‘Kavga ede ede baret taktırdık!’
GİSBİR Başkanı Murat Kıran, işçilerde iş güvenliği bilinci oluşturulmaya başladıklarını söylüyor: “2008 yılında işçilerle baret takması için kavga ettik. Takmayanlara maddi cezalar uyguladık. Şimdi işçiler uyarıya ihtiyaç duymadan o bilinçle hareket ediyor.”
‘Hedefimiz sıfır ölüm’
“Artık kimse işe girdiği gün alanda çalışmaya başlayamıyor. Bizim hedefimiz sıfır kaza sıfır ölüm. Daha fazla önlem almalıyız.Tersaneye adım atmadan yeni gelen işçilere minimum 8 saat uzmanlar tarafından eğitim veriliyor. Eğitim içerisinde çalışacağı bölgede nasıl hareket etmesi öğretiliyor. Bunun yanında iş hakkında yeterlilik belgelerini dışarıdaki kuruluşlardan almak zorundalar. En son iş güvenliği konusunda bir sınav yapılıyor. Bu sınavdan başarılı olamayan tersanelerde çalışamaz.”
İşte hayati önlemler
- Korkuluk ve ağlar: Yüksekte çalışan işçilerin olduğu bölüme ağlar gerildi. Yüksek alanların etrafı korkuluklar ile çevrildi.
- Gaz ölçümleri: Mesai başlamadan önce gaz ölçümleri yapılmaya başlandı. Kapalı alanlara sürekli ölçüm yapan gaz cihazları takıldı.
- Kapalı elektrik tesisatı: Açık elektrik tesisatı kaldırıldı. Çalışma ortamındaki tüm tesisat kapalı hale getirildi. Kaçak elektrik akımını anında kesen cihazlar alındı.
- Kaliteli malzemeler: Yanmaz malzeme kullanımı arttırıldı.
- Çelik uçlu ayakkabı: İşçilerin tümüne verilen ekipmanların kullanımı zorunlu hale getirildi. Bunlar; baret, yelek, çelik uçlu ayakkabı ve emniyet kemeri.
- Kapalı sepetler: Boyama ve kaynak işçilerini taşıyan açık sepetler yerine kapalı ve düşmeyi önleyenleri getirildi.
- Kapalı iskeleler: Etrafı açık basit kaynakla tutturulmuş iskeleler kaldırıldı. Bunun yerine güvenlikli ve kapalı iskele sistemine geçildi.
600 dolarlık paraşütlü halatlar
İşçilerin bellerine bağlayarak yüksekte çalışmasını sağlayan eski tip düz halatlar kaldırıldı. Bu tür halatlar işçilerin yere çakılmasını önlüyordu ancak düşmeyi aniden kestiği için bellerinin kırılmasına ve felç kalmalarına neden oluyordu. Bunların yerine 600 dolar değerinde frenleme ve paraşüt sistemine sahip halatlar alındı.
Yüksekten düşen 52 işçi ölmüştü
2000 yılı ile 2015’in ilk ayı arasında toplam 139 işçi hayatını kaybetti. 2008 yılından sonra gerçekleşen ölümlü kazaların nedeni şöyle: “Yüksekten düşme 52, cisim çarpması veya ezilme 32, patlama ya da yanma 22 elektrik çarpması 18, boğulma ve kalp krizi gibi nedenlerden ölen işçi sayısı ise 13.”
SENDİKA BAŞKANI SAYGILI:
‘Çalışmayız’ diye rest çektik, işe yaradı!
Liman, Tersane Gemi Yapım-Onarım İşçileri Sendikası Başkanı Kamber Saygılı ise gemi inşa sektöründe yaşanan işçi kazalarının 2000 yılından sonra artarak devam ettiğini belirtiyor: “2008 yılına geldiğimizde bu sayı zirve yaptı. O dönem bütün işçiler çok büyük tepki gösterdik. İşverenlere artık bu şartlar altında çalışmayacağımızı ilettik. Bunun sonucunda yeni bir dönem başladı. Kazalar yine oluyor ama eskisi kadar çok ve basit değil. En ufak ekipmanını takmayan işçi sahaya alınmıyor. Sigortasız, kayıtsız işçi artık burada çalışamıyor. Kimin ne işle uğraştığı nerede çalıştığı planlı. Keşke en başından itibaren böyle olsaydı.”