''Nusret Mayın'' gemisi gelin gibi süslendi
Mersin’in Tarsus ilçe Belediyesi tarafından oluşturulan Çanakkale Zafer Parkı’na yerleştirilen Nusret Mayın Gemisi, ziyaretçi akınına uğrarken, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü nedeniyle kahraman gemi, gelin gibi süslendi.
Akdeniz Bölge Komutanı ve Mersin Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Nusret Mayın Gemisinin Çanakkale savaşının mimarı olduğunu söyledi.
Çanakkale Savaşları’nın kazanılmasında önemli rol oynayan ve Mersin Limanı’nda terk edilmiş haldeyken Tarsus Belediyesi’nce satın alınarak 2003 yılında restore edilen "Nusret Mayın Gemisi"nin orijinali şu an müze olarak genç nesillerin akınına uğrarken, askerler de ziyaretlerini esirgemiyor.
Kahraman gemi Türk bayrakları, Atatürk posterleri ile süslenirken, gazi gemi adeta ziyaretçi akınına uğruyor.
Ayrıca Akdeniz Bölge Komutanlığı Çanakkale Şehitlerini Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl kutlamaları programı çerçevesinde Nusret Mayın Gemisi’nin önünde Akdeniz Bölge Komutanlığı Bandosu mini bir konser verdi.
"NUSRET, ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN MİMARIDIR"
Nusret Mayın Gemisi’ni ziyaret eden Akdeniz Bölge Komutanı ve Mersin Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Nusret Mayın Gemisi’nin Çanakkale Savaşı’nın mimarı olduğunu belirtti.
Demirhan, “18 Mart’ın bu yıl 100. Yıldönümüdür. Yüzyılda bir gelen bir olay bizlere nasip oldu. Biz burada ve özellikle Çanakkale Deniz Zaferi’nin mimarı sayılabilecek, TCG Nusret’in bulunduğu mahalde böyle bir töreni icra ediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerin unsurları, personeli olarak sizlerle birlikte olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Geçmişte bu vatan için canını feda etmiş, şehitlerimizi de burada rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Kahraman gazilerimize de yapmış oldukları fedakarlıklar, gayretler ve kahramanlıklar için çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Tuğamiral Demirhan’ın konuşmasının ardından Akdeniz Bölge Komutanlığı Bando takımı çaldığı Çanakkale oratoryosu minik bir kız çocuğunu ağlatırken, 10. Yıl Marşı’nda izci gurupları ve öğrenciler Türk Bayrağı sallayarak hep bir ağızdan marşa eşlik ettiler.
İzci grubunu Mersin’den Tarsus’a getiren izci lideri Habip Yıldız, “Tarihi bir eserin burada olması, çocuklarımıza tarih atmosferi yaşatma adına güzel bir duygudur” dedi.
İzci Lideri Beşir Yavuz ise, “Çocuklarımız Nusret Mayın Gemisi’ne getirdik. Tarsus Belediyesi alıp onarıp, müze yaptı. Biliyorsunuz Nusret Mayın Gemisi bir mayın tarama gemisidir. Yıllarca bize hizmet etti. Çocuklarımıza hem gemiyi tanıtıyoruz. Hem de Çanakkale şehitlerimizi burada anıyoruz” şeklinde konuştu.
Elinde Türk Bayrağı ile Gazi Nusret Mayın Gemisi’ni ziyaret eden Kader Kutlu ise, Kuvayi Milliyeci torunu olduğunu söyleyerek, “Nusret Mayın Gemisi bildiğimiz gibi en zor savaşta en mucizevi kurtuluşu sağlamış bir gemidir. Türk zekasıyla diyorum, Türk’ün üstün zekasıyla başarılmış bir Çanakkale olayıdır. Tarihimizde büyük bir yeri olan başarıdır. Sonsuza kadar bu başarı dile getirilecektir. Tarsus’umuza Nusret Mayın Gemisi getirilmiştir. Tüm vatandaşlarımızı buraya davet ediyoruz” dedi.
Nusret Mayın Gemisi’ni ziyaret eden askeri personeller, geminin güvertesine ve merdivenlerine çıkarak hatıra fotoğrafı çektirdi.
NUSRET MAYIN GEMİSİ
Almanya’nın Kiel şehrinde 1911 yılında inşa edilen Nusret, 1913’te Osmanlı Donanması’na katıldı.
Nusret’in, 7 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı intikal rotalarına döktüğü mayınlar dünya tarihinin sayılı dönüm noktalarından birini belirledi.
Yüzbaşı Hakkı Bey kumandasındaki Nusret, 7-8 Mart gecesi, düşmanın girmesine çok yakın bir zaman kala 26 mayını boğazın sularına döşedi. İtilaf kuvvetleri, Nusret’in döşediği mayınlarla Irresistible, Ocean ve Bouvet adlı üç büyük gemisini boğazın serin sularına gömdü.
Çanakkale Boğazı’na döşediği mayınlarla Türk tarihinin kaderini değiştiren ve asıl adı "Nusrat" olan gemi daha sonra Nusret oldu. Nusret, Çanakkale Savaşları’ndaki görevini kahramanlıkla yapıp ordudaki görevini 1955’te tamamladı.
Daha sonra özel bir firma tarafından satın alınan ve 1962 yılından itibaren "Kaptan Nusret" adıyla kuru yük gemisi olarak hizmet veren gemi, kullanım süresini doldurduğu 1990 yılında Mersin Limanı’nda atıl kaldı.
Yaklaşık 10 yıl batarak su altında kendi kaderini yaşayan gemi, 1999 yılında bir grup gönüllünün girişimiyle tekrar karaya çıkartıldı.
Mersin Limanı’nda bir süre daha bekleyen gemi ihaleye çıkarılması sonucu Tarsus Belediyesi tarafından satın alınarak, 3 parça bölünüp 3 tır ile yaklaşık 4 saatlik yolculuğun ardından 2003 yılında Tarsus ilçesine getirildi.
Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda aslına sadık kalınarak inşa edilen ve şu an Çanakkale’de sergilenen bir örneği de bulunan "Nusret Mayın Gemisi"nin orijinali 2003 yılında Mersin’in Tarsus ilçesindeki Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda hizmete açıldı.
Aslına uygun olarak hazırlanan bal mumu heykellerle ve üç boyutlu gezi alanıyla yeni nesillere Çanakkale Savaşları’nın tarihini anlatan Nusret’in sergilendiği Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda Seyit Onbaşı ile Atatürk ve silah arkadaşlarının heykeli, Çanakkale Temsili Şehitliği de bulunuyor.
12 yıldır Tarsus’ta bulunan Nusret Mayın Gemisi bugünlere ziyaretçi akınına uğruyor.